Poszłyśmy z koleżanką na Sztukę kochania bo to był ostatni seans w kinie a koniecznie chciałyśmy jeszcze coś zrobić po degustacji wina . Myślałam , że będzie gorszy . Dało się oglądać.
@asiao Paterson o niczym? Przecież to jest film o sztuce, która jest w nas i o tym, że nie możemy wyrzec się samych siebie. I o poezji dnia codziennego, ale to mniej ważne. Dla mnie był bardzo poruszający, ale na pewno nie każdego takie tematy w ogóle interesują. Ja tam polecam
@asiao ale nie robi, bo nie jest pajacem Po prostu to nie jest film dla każdego. J. jest dość niszowy i nie wszystkim się podoba. Tematyka, którą podejmuje w tym filmie, nie każdego zainteresuje i nie każdy jest w stanie ją odebrać. Nie dlatego, że czegoś mu brakuje - ludzie mają różną wrażliwość, różne struny w duszy. Tym razem nie zagrał na Twojej
piękny film do totalnego spłakania się, do trudnych przemyśleń, jednakowoż bez trudnych i brutalnych scen, z lekka nutą indoktrynacji, że "ziemia jest przeludniona" - ale mozna udać, ze sie tego nie słyszy, rewelacyjna rola dziecka i mężczyzny (Dev Patel). Ale uprzedzam, bardzo rozrywa serce, zwłaszcza matkom. Choc czasem dobrze jest cos takiego obejrzeć.
nie widziałam, ale się wypowiem gdyż słyszałam jak najgorzej. czytałam kilka recenzji (katolickich) tylko nie wiem gdzie (gdzieś w internecie*). antykatolicki raczej.
*jedna chyba na PCh24, ale nie wiem czy dla wszystkich ta strona jest wiarygodna...
"Młody papież" to ten serial? Bogna Białecka coś pisała na fb - nie pamiętam dokładnie co, ale doszłam do wniosku, że nie chcę tego oglądać, chyba antykatolicki właśnie, choć technicznie dobrze zrobiony.
A my w ramach przygotowan prezentacji jednego z synow o bobslejach i saneczkarstwie obejrzeliśmy 'Reagge na lodzie' na motywach historii reprezentacji Jamajki w bobslejach. Jesli dobrze slyszalam, to pada jedno niepotrzebne slowo, ktorego mlodzi nie wylapali, bo corka sie darla akurat. Pozniej sprawdze, w ktorej minucie, bo caly film jest naprawde dla rodziny-szczegolnie, jak sa chlopaki usportowione. Mam nadzieje,ze jak wyszlam uspokajac na 5 min.mloda to nic dziwacznego nie bylo. O determinacji, przelamywaniu slabosci, naprawianiu bledow itd., z humorem,a bez patosu. Trzeba potem porozmawiac z potomkami, bo jeden z bobsleistow wybral olimpiade, a nie prace,ktora mu ojciec wybral. Konfrontacja przyszla w trakcie startu.
Ogladalam z przyjemnoscia, dobrze sie bawilam. Niby wiadomo, ze 'będzie dobrze', ale fajnie poznac droge. K.
serial kryminalny Endeavour - produkcja bbc. Brytyjski na wskroś, świetnie odtworzone realia, wnętrza, samochody, stroje. Gratka dla fanów produkcji bbc.
@Cart&Pud romantyczny hiszpański na wieczór, znasz taki?
Dawno nie oglądałam nic romantycznego... Chyba, że moze byc komedia romantyczna, to polecam "jak zostać Baskiem". Podobno jest juz druga cześć, ale nie widziałam jeszcze.
Golgota wrocławska z 2008 r. (scena faktu teatru tvp), Krzysztof Szwagrzyk jako współautor scenariusza. Bardzo smutny kawałek powojennej historii Polski.
Byłam wczoraj na "Zerwanym kłosie" i nie podobał mi się. Dłużyzny, niepotrzebne zwolnienia tempa, słaba gra aktorska, skupienie się tylko na samej śmierci Karoliny, a nie na jej wcześniejszym życiu, nawet nie zostało pokazane, że miała rodzeństwo! Pompatyczny i nudny. Na pewno są tam ważne cytaty i trochę wzruszenia, ale można było o tak wspaniałej dziewczynie zrobić naprawdę dobry film. Pokazać jej świętość na tle polskiej wsi, historii, a męczeństwo postawić, jak kropkę nad i. No cóż, szkoda...
Milczenie czytałam. To nie jest historia dla dzieci moim zdaniem. Jest trudna, morze cierpienia, ze strony Boga - milczenie, tak tego doświadcza główny bohater. Z pozytywów - pokazanych wielu ludzi wiernych do męczeństwa, teskniacych za sakramentami. Po ludzku historia okrutna. Bardzo ciekawa jestem jak to Scorsese pokazał.
Komentarz
tiaaa
Po prostu to nie jest film dla każdego. J. jest dość niszowy i nie wszystkim się podoba. Tematyka, którą podejmuje w tym filmie, nie każdego zainteresuje i nie każdy jest w stanie ją odebrać. Nie dlatego, że czegoś mu brakuje - ludzie mają różną wrażliwość, różne struny w duszy. Tym razem nie zagrał na Twojej
Nie zagral
Może "Desperado"?
piękny film do totalnego spłakania się, do trudnych przemyśleń, jednakowoż bez trudnych i brutalnych scen, z lekka nutą indoktrynacji, że "ziemia jest przeludniona" - ale mozna udać, ze sie tego nie słyszy, rewelacyjna rola dziecka i mężczyzny (Dev Patel).
Ale uprzedzam, bardzo rozrywa serce, zwłaszcza matkom.
Choc czasem dobrze jest cos takiego obejrzeć.
*jedna chyba na PCh24, ale nie wiem czy dla wszystkich ta strona jest wiarygodna...
A wczoraj rodzinnie oglądaliśmy ' Moj przyjaciel Hatchiko', kto jeszcze nie widzial- polecam, za polecajacymi wczesniej.
K.
Bogna Białecka coś pisała na fb - nie pamiętam dokładnie co, ale doszłam do wniosku, że nie chcę tego oglądać, chyba antykatolicki właśnie, choć technicznie dobrze zrobiony.
http://kulturadobra.pl/klamstwo/
A my w ramach przygotowan prezentacji jednego z synow o bobslejach i saneczkarstwie obejrzeliśmy 'Reagge na lodzie' na motywach historii reprezentacji Jamajki w bobslejach. Jesli dobrze slyszalam, to pada jedno niepotrzebne slowo, ktorego mlodzi nie wylapali, bo corka sie darla akurat. Pozniej sprawdze, w ktorej minucie, bo caly film jest naprawde dla rodziny-szczegolnie, jak sa chlopaki usportowione. Mam nadzieje,ze jak wyszlam uspokajac na 5 min.mloda to nic dziwacznego nie bylo.
O determinacji, przelamywaniu slabosci, naprawianiu bledow itd., z humorem,a bez patosu.
Trzeba potem porozmawiac z potomkami, bo jeden z bobsleistow wybral olimpiade, a nie prace,ktora mu ojciec wybral. Konfrontacja przyszla w trakcie startu.
Ogladalam z przyjemnoscia, dobrze sie bawilam. Niby wiadomo, ze 'będzie dobrze', ale fajnie poznac droge.
K.
http://www.hbo.pl/series/pakt-ii-odc-1_-83749
Dzieki za polecenie filmu Lion....
Obejrzelismy wczoraj z mezem
Piekny I wzruszajacy
B polecam!
Podobno jest juz druga cześć, ale nie widziałam jeszcze.
Piękny i wzruszający, polecam.
Ktoś może porównać?