Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1262729313292

Komentarz

• @Ula: możecie spróbować robić ED w tej szkole do której są zapisani. Zgodnie z ustawą dzieci mogą uczestniczyć we wszystkich zajęciach. To byłaby kwestia dogadania z dyrektorem. O ile dobrze pamiętam sytuacje szkół sportowych, to wielu uczniów "wyczynowych" i tak nie uczestniczy w większości zajęć, bo ma treningi, więc szkoła nie powinna mieć dużych problemów z przyjęciem takiego pomysłu.
  • edytowano kwietnia 2013
    Mam pytanie czy dziecko uczące się w ED w przedszkolu jako sześciolatka powinna być poinformowana przez dyrekcje o zapisach do klasy I?

Czy to my rodzice powinniśmy sami interesować się, kiedy rekrutacja odbywa sie?

Prostuje po rozmowie z dyrekcją, bo może ktoś z Was być w podobnej sytuacji.
    Zainteresowanym wypada być, jak zauważyliśmy na rozmowie, to się ceni.
    Nasze dziecko na szczęście jest brane pod uwagę na ucznia klasy I, automatycznie ze względu na naukę w ED w tym przedszkolu przy szkole, Także nasze strachy okazały się nie takie straszne,.
  • Nie wiem, czy gdzieś przeoczyłam, więc proszę odpowiedzcie mi konkretnie na pytanie, jak u Was wygląda sprawa katechezy?  No i jak będzie oceniana na świadectwie ED? Czy mam iść porozmawiać z proboszczem, co mu proponować, jakie rozwiązania? Pomóżcie ^:)^
  • @Namor - to by mijalo sie z celem - szkola jest daleko od naszego miejsca zamieszkania, wiec chodzilo by o ograniczenie dojazdów, a codzienne treningi i tak generowaly by te dojazdy. A treningów nie da sie skomasowac do dwóch dni, bo trenowac nalezy codziennie.
  • @Ula: Myślałem że to szkoła w okolicy. Pewnie nie doczytałem w Twoim poście. W tej sytuacji rzeczywiście przejście na ED może być - jak to mówią bracia angole - kaunterefektif.
    Możecie rozważyć czy są dla Was jakieś inne ważne przyczyny dla których warto byłoby uczyć się w domu niezależnie od dojazdów na treningi.

@AnkaAso: zależy jak żyjesz z proboszczem. To sprawa bardzo indywidualna. I czy ocena na świadectwie jest ci do czegoś potrzebna. U Sawickich można zdać na koniec egzamin u o. Anioła jak zgłosisz taką chęć.
    Ja też mam pytanie - czy w związku z tym, że chcę zapisać córkę do czwartej klasy do Sawickich, powinnam ubiegać się o opinię w PPP stosownej rejonem do szkoły Sawickich, w PPP obecnej szkoły czy w PPP stosownej do miejsca zamieszkania? Bo u nas to trzy różne rejony. 

Edit: Znaczy się chodzi mi o to, która ma obowiązek wydać mi opinię.
  • MonikaMa, my wnioskowaliśmy o opinie w PPP, pod którą podlega obecna szkoła. 
    Mam pytanie czy dziecko uczące się w ED w przedszkolu jako sześciolatka powinna być poinformowana przez dyrekcje o zapisach do klasy I?

Czy to my rodzice powinniśmy sami interesować się, kiedy rekrutacja odbywa sie?
    @Arletta

moje dzieci chodziły do zerówek przy szkole, ale nas nikt szczególnie nie informował o terminach rekrutacji 
    ot, powiesili kartkę na drzwiach 

u nas zapisy były do końca marca
    może zadzwoń po prostu 
    @MonikaMa: Prawnie, to odpowiednio do szkoły, do której dziecko uczęszcza obecnie.

@Sylwunia: @Arletta: rodzice ED po to są ED żeby się interesować. Ale info przyśle na pewno szkoła rejonowa, żeby zapytać gdzie dzieci będą realizować obowiązek.

EDIT: nie widziałem całego postu. Myślałem, że drugie zdanie u Arletty to odpowiedź Sylwuni.
  • Acha, to znaczy że mamy problem. Bo PPP do której należy obecna szkoła zamierza nam nie pomagać (nie ma wolnych terminów) i boję się nie zdążyć do końca maja. Dzwoniłam do naszej wg miejsca zamieszkania i mam potwierdzić jutro - może się uda. Tylko jak usłyszą, że my pod nich formalnie nie należymy..
  • zostaje wam jeszcze jakaś prywatna pewnie 
  • @MonikaMa-jest jeszcze trzecia opcja-płatna-z obojętnie jakiej PPP.powinni wydać bez problemu.

• @Sylwunia: @Arletta: rodzice ED po to są ED żeby się interesować. Ale info przyśle na pewno szkoła rejonowa, żeby zapytać gdzie dzieci będą realizować obowiązek.

No właśnie dokładnie tak się u nas odbyło, że dostaliśmy zaproszenie z rejonu. Tylko, że my nie wysylamy dzieci do rejonu, a w tej szkole, gdzie chłopcy zdają egzaminy już jest po rekrutacji.
    Zresztą skąd ja mogę wiedzieć kiedy jest rekrutacja?

Dlatego pytam Was ponieważ wybieramy się na rozmowę z dyrekcją
  • Druga rzecz na 100% była poruszana.
    Czy dziecko idące do czwartej klasy nie u Sawickich w ED musi być poddane badaniu PPP?
    Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale Sawiccy od rodziców ED wymagają pewnego stopnia zaangażowania. Tzn należy przynajmniej co pewien czas zajrzeć na stronę i sprawdzić co się dzieje w szkole.
    Innymi słowy, wydaje mi się, że dyrekcja nie musi Was informować o rekrutacji. Oczywiście powinni być tym zainteresowani - dotacja całoroczna piechotą nie chodzi - ale obowiązku nie mają.

Jedna opinia na całą szkołę podstawową - od 1 do 6 klasy.
    Właśnie często bywamy w szkole, jednak na stronie szkoły żadnej informacji nie było.

tak czy siak biorę winę na siebie
  • @Namor - nie pisalam chyba o tym tutaj, natomiast kilka razy zdarzalo mi sie naswietlac nasza sytuacje szkolno, pracowo, przedszkolna itp., ze nie chcialam sie powtarzac. U nas w okolicy sa oczywiscie szkoly, przynajmniej na etapie podstawówki i gimnazjum, ale jak trzeba bylo podjac decyzje, czy dzieci do nich nie przepisac, bylo z ich strony weto, bo chca chodzic do swojej szkoly sportowej. Z drugiej strony, gdybysmy wtedy zmienili szkole, to teraz moglibysmy przeorganizowac tak swoja prace, ze dzieci mogly by byc w ED. I teraz jest troche bledne kolo - najstarszy juz i tak jest w LO, wiec tak, czy inaczej musi jezdzic do W-wy, a od nas dojazd jest dosc słaby komunikacją publiczną (nie ma kolejki, a autobus jest 3 razy na dobe, chyba, ze sie podwiezie dziecko 5 km do trasy - a na koniec autobus utyka w korku w Raszynie), a mlodsi po kolei sa w szkole sportowej i im sie tam podoba.
  • U nas chyba nici z ED, bo jak córka napisze na jutro wypracowanie to dzieci na zabiorą :-))
    Temat wypracowania brzmi: Napiszę jaki program telewizyjny oglądam  najchętniej i dlaczego? Zauważmy dwie sugestie w tym zadaniu: koniecznie powinieneś oglądać tv oraz mieć ulubiony program.

Tylko moje dzieciaki NIC nie oglądają! My także. Telewizor służy wyłącznie jako duży monitor do laptopa =))

Córka do mnie: mamooo napisz COŚ!
    Tylko co? No, prawdę napisałam, niech przepisze - stron 2, format A4. W skrócie: tv ogłupia, reklamy ogłupiają, demoralizuje, kradnie czas, powoduje niechęć do aktywności fizycznej i na koniec podsumowanie: Bardzo się cieszę, że nie należę do grona "niewolników" telewizji!

Tylko co pani zrobi jak przeczyta? Albo się zastanowi jak sformułowała zadanie, nie uwzględniając opcji bez telewizora, albo czeka nas wizyta pani z opieki, że ubóstwo u nas, bo dzieci tv nie oglądają nawet.  =))

Dobrze, że zapobiegliwie kilka lat temu chociaż kupiliśmy  wypasiony model tv  dużego rozmiaru i sobie wisi  na ścianie i w razie czego będzie się czym pochwalić  paniom :\">
  • A tak poważnie to zadanie córki to kolejny argument za ED. Koniec z ogłupianiem moich dzieci! Koniec z podważaniem mojego autorytetu w oczach dziecka! [-X
    Oglądanie TV jest w minimach programowych. Czyli to nie pani źle sformułowała tylko minister.

Co roku to wymaganie nas rozbawia. My nawet nie udajemy - TV wyleciał bodajże w 2005 roku i nie widać opcji powrotu.
    W minimach sa tez inne rzeczy jak kino, teatr, czasopisma dla dzieci/młodzieży itd, jedne i drugie wcale nie stoją obecnie na godziwym poziomie.
  • Mam wrażenie, że łatwiej teraz o nieszkodliwe kino niż teatr. A czasopisma są. Np. z czystym sercem daję dzieciom ZW i Ogród Maryji w nim.
  • Czy istnieje mozliwość zdobycia indywidualnie karty rowerowej?  W szkole spalilam mosty i nie pójdę po prośbie...  [-(
  • Będzie ciężko, ale pytaj we właściwym Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego.
  • Mam wrażenie, że łatwiej teraz o nieszkodliwe kino niż teatr. A czasopisma są. Np. z czystym sercem daję dzieciom ZW i Ogród Maryji w nim.
    Jest katolicka tv :)
  • Dziś byliśmy na badaniu w PPP tu u siebie w Zielonce,z duszą na ramieniu tam jechałyśmy z Sarą. I co prawda opinii jeszcze w ręku nie mamy,bo niewiem co tam wysmaruje psycholog,ale badanie było spoko.cdn
  • Ostatnie badanie mieliśmy we wtorek, za to na wydanie opinii czekamy... da-daaam! do 8. maja!  @-)
  • Niewiem skąd mi się wzięło to,że na badaniu psychologicznym dziecka rodzic wychodzi-pewnie z Waszych opinii/doświadczeń wyciągnęłam takie wnioski. Nikt mnie nie wypraszał,siedziałam na krzesełku obok a babka z Sarą przy stoliczku obok. Badanie trwało w sumie 40min,więcej spotkań nie będzie,bo jak powiedziała psycholog-wszystko jest ok,a nawet w niektórych dziedzinach jak matma to Sara jest do przodu.cdn
  • No to fajnie u Was. U nas badanie czwórki dzieci zajęło łącznie ponad 10 godzin.
  • Zostałam przemaglowana wzdłuż i wszerz czemu ED,ale takie wrażenie odniosłam,że przyjaźnie babka pyta o nasze powody. Wszystko skrupulatnie notowała,na pytanie gdzie Sara będzie zapisana do przedszkola,odpowiedziałam że w Koszarawie Bystrej (nie pamiętałam czy sawiccy mają tam przedszkole czy w Krzyżówkach więc palnęłam pierwszą lepszą nazwę od nich:-) )
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.