Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Homeschoolersi są the best! (2)

1282931333492

Komentarz

• To jak masz decyzję tylko na bieżący rok, to na nowy znów musisz składać wniosek w tym roku. Chyba opinia PPP może być do tego zeszłoroczna ale pewności nie ma w tej sprawie.
  • Coś dziwnego się porobiło w moim wpisie.

Wnioskowałam nie podając żadnych terminów.

• Opinia zeszłoroczna - pytałam.
  • edytowano kwietnia 2013
    @mama asia to powiedz ze nie wznawiasz tu ed i tyle. Nie musisz im tlumaczyc i MOZE NIECh pomysla ze pewnie idziecie jak normalni ludzie do szkoly ;)A swoje rob skladaj dok do innej szkoly.
  • Tylko teraz nie w wakacje.
  • @mama_asia, jw, składaj wniosek w innej szkole juz teraz. Trzymamy kciuki.
    Przerabiamy teraz z WOSu m.in. o urzędzie prezydenta RP.
    Syn pyta się dlaczego Aleksander Kwasniewski był złym prezydentem? Przeczytaliśmy taki artykuł Julii Jaskólskiej:

http://jakuccy.pl/budowniczy-iv-rp/

może Wam też się przyda :)

Poza tym w moich szpargałkach znalazłam archiwalną ulotkę Solidarności przestrzegającą przed przyjęciem obecnej konstytucji RP (z 1997 r.) - zgadza sie wszystko co do joty.
  • Opinia zeszłoroczna - pytałam.
    Jeśli się da, wyciągnij duplikat opinii z poradni i idź do jakiejś normalnej szkoły.
    Na KUL-u będą mówić też o edukacji domowej w Polsce, 24. kwietnia "EDUKACJA na rozdrożu":

• Będą mówić pp. Zakrzewscy od szkół Salomona. To widzę, że angażują się od prawa do lewa.

Wczoraj była tam konferencja o szkołach demokratycznych - http://www.bullerbyn.pl/node/1707 w sali szkoły muzycznej, (nagłośnienie rewelacyjne w związku z tym). Dużo ludzi przyszło, widać, że ludzie szukają czegoś, nie są zadowoleni z polskiego systemu szkolnego. Idea szkół demokr. to odlot totalny, nie wiem, czy to wyjdzie z naszym prawem zdawania co roku egzaminów z podstawy programowej. Dziecko samo wybiera czego się uczy, a pracownik szkoły (nie używają terminu nauczyciel) jest tylko takim "coachem". Najbardziej bałabym się narzucania światopoglądu kadry. Taki unschooling kolektywny. Obowiązkowo 5 godzin dziennie w szkole, która jest otwarta od 9-17.  Formalnie w Polsce wszyscy uczniowie mają mieć zgodę na homeschooling.  Goście z Holandii mówili, że u nich jest tylko jeden egzamin w wieku16-18 lat, wymagany przez uniwersytety. Prowadzą szkołę od 6 lat dla 25 osób w wieku 5-18 lat, na tych uczniów przypada 3 pracowników. Szkoła to duży dom w lesie. Pomysł jest inicjatywą rodziców, którzy potrzebują dla swoich homescholersów towarzystwa, grupy społecznej, rodziców uważających, że dziecko powinno uczyć się w grupie dzieci "w szacunku i zaufaniu".  Rodzina wielodzietna stwarza takie warunki sama z siebie, moim zdaniem.

Ciekawa jestem o czym będzie mowa na konferencji.

• O nie zauwazylam ze Zakrzewscy beda. Rzeczywiscie szeroki zakres` dzialalnosci gospodarczej`. Mam nadzieje ze bez szkody dla ed w efekcie koncowym.
    MSPANC
  • Kiedy zwykła szkoła dowie się, że naszego dziecka już uczyć nie musi, bo przechodzimy na ED? Czy trzeba jakieś papiery zabierać, informować placówkę?
  • No, wypadałoby poinformować. Szkoła rejonowa musi wiedzieć, gdzie chodzi do szkoły dziecko z rejonu.
  • Informują rodzice, a szkoła ED musi wystawić odpowiedni papierek.
  • ok, ale kiedy najpóźniej mogę ich poinformować? podczas rozdawania świadectw?
    U mnie zawsze szkola ed informowala rejonową.
  • @ziwa - myślę, że nawet jak im w wakacje powiesz, to nie powinno być problemu.
  • Do któregoś września, chyba 15, ale i później nie będzie problemu.
  • U mnie zawsze szkola ed informowala rejonową.
    Dokładnie, tak to powinno działać, ale niekiedy się spóźniają i rejonowa się czepia rodziców.

Będą mówić pp. Zakrzewscy od szkół Salomona. To widzę, że angażują się od prawa do lewa.

Wczoraj była tam konferencja o szkołach demokratycznych - http://www.bullerbyn.pl/node/1707 w sali szkoły muzycznej, (nagłośnienie rewelacyjne w związku z tym). Dużo ludzi przyszło, widać, że ludzie szukają czegoś, nie są zadowoleni z polskiego systemu szkolnego. Idea szkół demokr. to odlot totalny, nie wiem, czy to wyjdzie z naszym prawem zdawania co roku egzaminów z podstawy programowej. Dziecko samo wybiera czego się uczy, a pracownik szkoły (nie używają terminu nauczyciel) jest tylko takim "coachem". Najbardziej bałabym się narzucania światopoglądu kadry. Taki unschooling kolektywny. Obowiązkowo 5 godzin dziennie w szkole, która jest otwarta od 9-17.  Formalnie w Polsce wszyscy uczniowie mają mieć zgodę na homeschooling.  Goście z Holandii mówili, że u nich jest tylko jeden egzamin w wieku16-18 lat, wymagany przez uniwersytety. Prowadzą szkołę od 6 lat dla 25 osób w wieku 5-18 lat, na tych uczniów przypada 3 pracowników. Szkoła to duży dom w lesie. Pomysł jest inicjatywą rodziców, którzy potrzebują dla swoich homescholersów towarzystwa, grupy społecznej, rodziców uważających, że dziecko powinno uczyć się w grupie dzieci "w szacunku i zaufaniu".  Rodzina wielodzietna stwarza takie warunki sama z siebie, moim zdaniem.
    Ciekawa jestem o czym będzie mowa na konferencji.
    Rzeczywiście interesujące :)) Zaczynam mieć pojęcie kim sa Zakrzewscy z Waszych opisów. A juz całkiem rozwala mnie zestawienie ich w jednej sekcji z Mieczysławem Rybą, może być wesoło :))
  • U mnie zawsze szkola ed informowala rejonową.
    U mnie też, tzn. ja zaniosłam osobiście informację na piśmie ze szkoły ED do rejonowej - może chodziło o oszczędzanie na znaczek pocztowy? :)
  • pewnie było, ale muszę szybko się rozeznać - czy rocznik 2007 musi już iść do I kasy? czy może jeszcze do zerówki?

Dzienx :)

• DOE, nasz Maciej z 2007 idzie do zerówki. 
  • katarzyna s. - a legalenie? czy to samowola obywatelska? ;)

• Legalnie. 
    Na samowolę mąż by się nie zgodził. 
    Zobaczymy, jak będzie z następnymi rocznikami. 
  • No to pojawia się dla naszego J. nowa perspektywa...
  • Mój S. 2007 też będzie "kiblował" w przedszkolu :-)
  • Moja tez "powtarza" zerówkę. ;)
  • To może świadczyć o niewydolności wychowawczej rodziców...

Niby żart, ale w kontekście ostatnich wydarzeń dosyć gorzki.
    @-) ;
    No tak, jak uczeń w szkole powtarza klasę, to winny jest on sam lub ew. niewydolny rodzic, który dziecku za mało pomagał w domu, natomiast w ed winny jest zawsze nauczyciel... :/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.