U nas F jako jedyny urodził sie kruszynką 3,5 kg. Reszta miała powyżej 4kg. Czesto skarżył sie na bóle brzucha, jako 3/4 latek często mówił ze nie ma siły, szybko sie męczył. Ale gastrolog nic nie znalazła, niby jakaś blastocysta wyszła i podałam leki ale nic to nie wniosło poza tym ze zaczął ciut więcej jeść. Z tym tez jako jedyny ma inaczej, apetyt zawsze mały, porcje zeby sie najeść do syta małe. Kurczę, przez długi czas naprawde widziałam ze coś musi być, ten brzuch go tak często bolał. Ale od jakiegoś roku przestał sie juz skarżyć. Jest niesamowicie sprawny- tak gimnastycznie, kondycyjnie słabiej ale ręce ma tak silne i mięśnie brzucha. Bracia są zupełnie inaczej zbudowani- dlatego mnie to u niego martwi. Bo ani my ani dziadkowie nie jesteśmy mikro.
U mnie młodszy syn (5 lat) jest na 3 centylu również. Starszy na 10. Ja sama mam 156 cm i ważę 50 kg. Obaj zdrowi, sprawni, rodziła się mali, starszy 3100 a młodszy ledwie 3000. Z młodszym jak byłam rok temu na bilansie to lekarka kazała zrobić kał na resztki pokarmowe bo podejrzewał źle wchłanianie, w badaniu oczywiście nic nie wyszło, młody je dużo i jest bardo energiczny, nie choruje prawie wcale, taka uroda .
U mnie też u jednej z córek 3 centyl wzrostowo, dostałam skierowanie do poradni metabolicznej do CZD wszystko ok., teraz mam skierowanie do endokrynologa.
U nas najmłodszy z synów chudzina i wzrost tez dużo niższy.Od teraz zaczęliśmy badania.Tsh,ft3 i ft4 książkowa norma.W styczniu robimy rtg nadgarstka lewego.Celem badania wieku kostnego.Doktorke mamy dobrą dzięki forumkom.Bardzo nas uspokoiła.
Mój maż oderwał naderwany paznokieć u prawie dwuletniej córki. Niestety nie był to dobry pomysł bo palec zrobił się zaczerwieniony w tamtym miejscu. Czy mogę czymś to smarować okładać? Nie mam pomysłu
u nas był półpasiec przy maluchu i nie złapał Chwała Bogu - z półpaścem o tyle "lepiej", że miejsce najcześciej bardziej przykryte, więc trudno o bezpośredni kontakt z krostkami...
nasza pediatra mówiła, że jeśli miejsce półpaśćca jest zakryte, to jest szansa, że inni nie złapią. Nasi niestety mieli kontakt z odkrytymi krostkami i wysypało ich ospowo kilkanaście dni później
Mam pytanie o prześwietlenie RTG. Syn miał tydzień temu rtg panoramiczne szczęki i po wizycie u ortodonty znów ma skierowanie ( wyszło że ma zatrzymany ząb) na zdjęcie rtg cefalometryczne. Czy można tak często??? Zastanawiam się czy nie zaczekać z tym...
Corka 2lata i 2 msc, od srody temp do 38,5 dzis juz nie miala, nawet miewala niecalle 36, kaszle, katar ma. Dzis zaczela miec wokol ust wysypke. Ma tez na posladku krostke (czerwony placek i jakby malutki pryszcz w srodku z czubkiem zoltawym), ale ja bym raczej jako przypadek traktowala. Co to moze byc? Jutro rano mam lekarza, ale wole miec jakis pomysl, bo na nic mi to nie pasuje.
Syn na wf podczas skakania podłożył/podwinął sobie palce pod stopę (był bez obuwia). Duży paluch siny, nie można nim ruszać, trochę opuchnięty. Jak poznać, czy to złamanie? Czy raczej fatygować się do lekarza - i jakiego lekarza (syn ma 11 lat)?
u syna (6,5lat) zaczela bardzo schodzić skóra na palcach u stóp. duże płaty na wszelkich palcach. nie ma zaczerwień, nie swędzi. czy to mogą byc braki witaminowe?bardzo szybko rosnie (130 cm) -może to być przyczyną?
Z tego co wygooglowałam jest to częste u dzieci ,najczęstszą poradą jest smarowanie grubo kremem Nivea na noc + zakładanie skarpet. Ponoć po 2-3 dniach ma przejść.
Komentarz
Czesto skarżył sie na bóle brzucha, jako 3/4 latek często mówił ze nie ma siły, szybko sie męczył. Ale gastrolog nic nie znalazła, niby jakaś blastocysta wyszła i podałam leki ale nic to nie wniosło poza tym ze zaczął ciut więcej jeść. Z tym tez jako jedyny ma inaczej, apetyt zawsze mały, porcje zeby sie najeść do syta małe. Kurczę, przez długi czas naprawde widziałam ze coś musi być, ten brzuch go tak często bolał. Ale od jakiegoś roku przestał sie juz skarżyć.
Jest niesamowicie sprawny- tak gimnastycznie, kondycyjnie słabiej ale ręce ma tak silne i mięśnie brzucha.
Bracia są zupełnie inaczej zbudowani- dlatego mnie to u niego martwi. Bo ani my ani dziadkowie nie jesteśmy mikro.
To ten sam wirus więc chyba ryzyko zarażenia takie same.
patrzylam na zdjęciach na wujku google. on paznokcie ma ok...tylko te platy skóry. Ech chyba nic nie wymyślę i trzeba się bedzie przejsc do Gp
sama kiedys miałam ciekły azot, lapis itp ale lekko nie było