Ja tak sobie strzelam, bo wiem, że ZCN dość popularny w ciąży i połogu... @quoda - proponuję taką próbę: Należy złączyć dłonie grzbietami, palce mają być zwrócone do klatki piersiowej, a nadgarstki maksymalnie zgięte. Jeżeli po minucie odczujemy drętwienie, mrowienie lub ból – prawdopodobnie są one spowodowane uciskiem na nerw. O, tak:
Syn mojej kolezanki(3,5 roku) nagle stracił przytomność. Stało się to po wizycie na basenie( gorąco) . Miał lekką temperature. Wszyscy lekarze nie wiedzą co mu jest. Dziecko kilka m-cy temu dostało niedowładu nóg(podobno była to choroba dłoni, stóp , jamy ustnej).Zrobili mu badania włacznie prześwietleniem głowy i nic nie wykazało. Powiedzieli ,że co drugie dziecko to ma i ,że wyrośnie z tego.. CZy wiecie może co mogło spowodować to omdlenie..? CZy może to być padaczka?
@Ania i Adam - szukałabym w kier. neurologicznym lub krążeniowym. BTW - jakoś u nas dzieci po chorobie dłoni, stóp i ust nie miewają niedowładów. Przynajmniej, nie masowo.
z tego co wiem on ma niedobory wapnia i wit D3 . Cały czas dostaje w tabletkach( jest pod opieką polskiej pediatry również i to ona zaleciła wapn i D3) W Szkocji lekarze uważają ,że jest to zbędne. Czy takie niedobory moga być przyczyną?
@Ania i Adam mój ma potężny neidobór wapnia i vit. D - no i oczywiście wynikający z tego nadmiar fosforu. Wykryto mu niedawno w szpitalu. ALe żadnych takich niedowładów nie miał. Natomiast ja się trochę martwiłam min. o padaczkę i dlatego go położyłam na neurologii: miał badania, najważniejsze to EEG w fazie zasypiania, on właśnie ma takie małe wstrząsy, ale okazało się to nic groźnego.
O ile omdlenie - wydaje mi się, że może się zdarzyć - to te niedowłady bym diagnozowała, na czym one polegają w ogóle?
zdażyło się to tylko raz . Wczesniej przechodził wysypkę( dłoni, stóp i buzi) , kilka dni pozniej nagle zaczęły go boleć nogi, nie mógł spać trzymał je w górze oparte o ściane, płakał. Po jakimś czasie chcial wstać i nie mógł chodzić. Rodzice zabrali go do szpitala i tam stwierdzono,że to po przebytej chorobie. To tyle co wiem.
Pytam, bo sama miałam taki epizod w dzieciństwie (ok. 5 lat?) - przestałam chodzić, nogi mi zwiotczały, nie mogłam ustać. Rodzice zabrali mnie do jakiegoś starego ortopedy, który stwierdził, że dziecko się po prostu zmęczyło... I że musi się porządnie wyspać! I ku zdziwieniu wszystkich miał rację, następnego dnia już chodziłam. Na pewno nie można tego niedowładu zlekceważyć, ale piszę, bo bywa i tak.
Mam pytanie - czy poprzecznie poszerzona sylwetka serca widoczna na rtg płuc to może być sygnal czego? Koniecznie musze do kardiologa czy to może być poinfekcyjne przejściowe?
@Nika76 - powiększenie jam serca, niewydolność krążenia? Wskazane Echo serca. Nie wiem jak teraz po kolejnych reformach, ale popytaj rodzinnego czy on może zlecić, bo na wizytę u kardiologa a potem na badania będziesz pewnie długo czekać. Jak masz poszerzoną sylwetkę serca to masz, nie ma się tego przejściowo i serce nie wróci do dawnych rozmiarów. Trzeba się dodiagnozować.
Kiedys miałam zdiagnozowaną niedomykalność jakiejś tam zastawki. Problemy z krążeniem miałam w kwestii nóg i zbyt dużą gęstośc krwi... Ale od tamtych czasów o wiele więcej piję, nadciśnienia nie miewam raczej
Nie miewam duszności, chyba ze ze strachu jak wtedy na tych schodach.... Chirurg mi powiedział ze mam dużo pic, jak do tego zaczelam dbac o miesnie nóg to problem zylakow się skonczyl.
Jeśli oprócz problemu przy samym teście masz inne dolegliwości wskazujące na zespół cieśni nadgarstka, to sugerowałabym udać się do neurologa. Można też, odpuścić tymczasem dalsze diagnozowanie i leczenie i zrobić 6 tygodni diety Dąbrowskiej. Powinno pomóc.
@quoda, @Sylwunia, jak Wam bardzo dokucza to neurolog lub ortopeda może dać skierowanie na badanie EMG - badanie przewodnictwa nerwowo-mięśniowego i tam wyjdzie jakie nerwy i w jakim stopniu są uszkodzone i czy to kwalifikuje się do zabiegu czy wystarczy np rehabilitacja. To w ramach NFZ. Natomiast jeśli ktoś nie chce czekać w kolejkach to może bezpośrednio iść do pracowni EMG (są przy szpitalach ale też w prywatnych poradniach specjalistycznych) i tam bez skierowania wykonać badanie EMG (mówi się, że w kierunku zespołu cieśni nadgarstka) - koszt badania około 100-120 zł a potem z wynikiem do specjalisty - neurolog lub ortopeda.
Ja mam złe przewodzenie w łokciach - przy noszeniu niestety się pogarsza, drętwieją mi palce 4 w połowie i 5 (tzw ręka błogosławiąca) - w lewej ręce brak czucia powierzchniowego ( w tych palcach - mrowienie) mam już bardzo długo, a teraz to samo się robi w prawej I dochodzą silne bóle łokci.
@Nika76 , ale masz juz jakis problem, czy tylko się boisz? Bo jak widzę kult ketonalu i w jakich ilościach to ludzie pokątnie łykają, jako cudowne remedium na wszelkie bóle, to zapalenie błony śluzowej żołądka nie jest aż tak częste.
Jeśli nie pijesz i nie masz tendencji do dziwnych reakcji po lekach uspokajających, to np. Zaldiar jest fajny. Tramadol +Paracetamol. Ino na receptę.
Tomografii się nie dziwię, że nie zrobią - bo to badanie ryzykowne ze względu na promieniowanie rentgenowskie. A echo serca to USG, więc nie sądzę, by wymagali skierowania.
Komentarz
@quoda - proponuję taką próbę:
Należy złączyć dłonie grzbietami, palce mają być zwrócone do klatki piersiowej, a nadgarstki maksymalnie zgięte. Jeżeli po minucie odczujemy drętwienie, mrowienie lub ból – prawdopodobnie są one spowodowane uciskiem na nerw.
O, tak:
Dziecko kilka m-cy temu dostało niedowładu nóg(podobno była to choroba dłoni, stóp , jamy ustnej).Zrobili mu badania włacznie prześwietleniem głowy i nic nie wykazało. Powiedzieli ,że co drugie dziecko to ma i ,że wyrośnie z tego.. CZy wiecie może co mogło spowodować to omdlenie..? CZy może to być padaczka?
BTW - jakoś u nas dzieci po chorobie dłoni, stóp i ust nie miewają niedowładów. Przynajmniej, nie masowo.
mój ma potężny neidobór wapnia i vit. D - no i oczywiście wynikający z tego nadmiar fosforu. Wykryto mu niedawno w szpitalu. ALe żadnych takich niedowładów nie miał. Natomiast ja się trochę martwiłam min. o padaczkę i dlatego go położyłam na neurologii: miał badania, najważniejsze to EEG w fazie zasypiania, on właśnie ma takie małe wstrząsy, ale okazało się to nic groźnego.
O ile omdlenie - wydaje mi się, że może się zdarzyć - to te niedowłady bym diagnozowała, na czym one polegają w ogóle?
Rodzice zabrali mnie do jakiegoś starego ortopedy, który stwierdził, że dziecko się po prostu zmęczyło... I że musi się porządnie wyspać! I ku zdziwieniu wszystkich miał rację, następnego dnia już chodziłam.
Na pewno nie można tego niedowładu zlekceważyć, ale piszę, bo bywa i tak.
Koniecznie musze do kardiologa czy to może być poinfekcyjne przejściowe?
@agnodike5 będzie wiedziała.
Kiedys miałam zdiagnozowaną niedomykalność jakiejś tam zastawki.
Problemy z krążeniem miałam w kwestii nóg i zbyt dużą gęstośc krwi... Ale od tamtych czasów o wiele więcej piję, nadciśnienia nie miewam raczej
Chirurg mi powiedział ze mam dużo pic, jak do tego zaczelam dbac o miesnie nóg to problem zylakow się skonczyl.
mówisz, że po minucie ma zacząć boleć (ewentualnie) ?
kurcze, mi po kilku sekundach dokucza, szukać lekarza ?
Można też, odpuścić tymczasem dalsze diagnozowanie i leczenie i zrobić 6 tygodni diety Dąbrowskiej. Powinno pomóc.
Natomiast jeśli ktoś nie chce czekać w kolejkach to może bezpośrednio iść do pracowni EMG (są przy szpitalach ale też w prywatnych poradniach specjalistycznych) i tam bez skierowania wykonać badanie EMG (mówi się, że w kierunku zespołu cieśni nadgarstka) - koszt badania około 100-120 zł a potem z wynikiem do specjalisty - neurolog lub ortopeda.
Ech, życie.
Biore osłonowy na czczo ale i tak się boje....
Ten Opokan to warto by było np. zamiast ketonalu? Czy to tak samo niebezpieczne?
Nie dam rady funkcjonować bez niczego...
Pyralgina nie daje rady
Jeśli nie pijesz i nie masz tendencji do dziwnych reakcji po lekach uspokajających, to np. Zaldiar jest fajny. Tramadol +Paracetamol. Ino na receptę.
Myślę że moje wstępne (jeszcze nie dają się we znaki) hemoro.. by się rozszalały.
@MartynaN
Mam uczulenie na paracetamol niestety