Rivanol oraz rivel(czyli rivanol w zelu) tym pierwszym plłukać pod napletkkem uzywajac strzykawki... bez igly rzecz jam jasna. Tym drugim grubo posmarowac zawinac w gazik i ciasne gatki. Po kilku różnych doswiadczeniach u nas to się sprawdza najlepiej.
Zobacz, @mamaw, czy czasem nie ma zatoru z mastki, który nie ma się jak wydostać. Wtedy są możliwe nadkażenia i ropa sie zbiera. Wtedy kapiel, potem delikatne oględziny i usuniecie zatoru (delikatnie masując przesuwamy zator w stronę ujścia). Niestety, to bolesne dla delikwenta i zwykle w 2 osoby trzeba robić. Na koniec okład z rivanolu. (Ew.chirurg zrobi to samo, tylko patyczkować się nie będzie.). My przerabialiśmy u 3/5 synów.
Na noc posmarowalam clotrimazolem bo tylko to mialam, a bylo bardzo spuchniete. Potem w nocy jeszcze sprawdzilam i wyszla ropa. Teraz troche lepiej, musze kupic ten rivanol. Dzięki
co na lekko spuchnięty i lekko zaczerwieniony palec u nogi? Delikwent twierdzi, że trochę boli a trochę swędzi. Pojawia się ten dyskomfort co jakiś czas więc chyba nie uraz. kazałam nasmarować clotrimazolem, coś jeszcze można by?
smarować olejem kokosowym zmieszanym z olejkiem herbacianym- proporcje : 1 łyżeczka olejku na ok 30 kropelek olejku herbacianego - ta olejowa mikstura starcza na długo smarowania. choć raz dziennie smarować i pomoże bo olejek herbaciany działa jak antybiotyk.
Proszę o poradę w temacie zapalenia ucha. Stefan wczoraj wył z półtorej godziny. Po spaniu. Na ucho nie pokazywał. Dostał nurofen i przeszło.. A dzis obklejone wszystko dookoła ucha jakby się wylało. Miewał tak w niemowlęctwie u oblewaliśmy aż raz przyuważył nas dr bo się zbiegło z inna infekcja. I larum wielkie dostał antybiotyk itp. No i nie wiem czy teraz coś robić czy zostawić. Bo jak już poszło to w zasadzie po. Oni mieli jakaś infekcje przeziębieniowych górnych dróg teraz. Dostają czarny bez i wąchają czosnek nocami
My niedawno przechodziliśmy u córki, ropa się wylała i dopiero wtedy się zorientowałam, że chodzi o ucho (bez gorączki itp). Antybiotyk dostała i to na 10 dni, po leczeniu kontrola u laryngologa.
To jego drugi antybiotyk w życiu, poprzednio w identycznej sytuacji. Wylało się wiec antybol mimo ze dziecko kwitnie wesoloscia..Mam nadzieje ze go bardzo nie osłabi ten augmentin. Nasze jedyne dziecko któremu z tego ucha leci któryś raz..
@kowalka ciekawe - ja z moimi ani razu nie miałam takiego problemu. Skąd się bierze taki problem z ropą? Z której frakcji jestescie- odciągania maluchom napletka do mycia czy nie?
Potrzebuję porady: u naszego 4 miesięczniaka po leczeniu antybiotykiem Ospamox zrobiła się taka czerwona plama, grudkowata trochę i szorstka między policzkiem a uchem. Średnica koło 2cm. Co to może być?
No właśnie mówią ze jest. Bo grozi utrata słuchu. Ja tez jestem luzak generalnie i u stefka w niemowlęctwie olałam ten wyciek pare razy( nic innego nier było i wszystko ok)
U dziecka da się sprawdzić naciągając małżowinę i świecąc latarką. Pod warunkiem, że kanał nie jest zaklejony woskowiną. Wcześniej trzeba w internecie poczytać i pooglądać jak wygląda prawidłowa i nieprawidłowa błona. Otoskop do użytku domowego przy nawracających problemach usznych albo przy wielu dzieciach też można kupić.
@kowalka ciekawe - ja z moimi ani razu nie miałam takiego problemu. Skąd się bierze taki problem z ropą? Z której frakcji jestescie- odciągania maluchom napletka do mycia czy nie?
Ja jestem z frakcji odciagania. U nas problem byl juz kiedys i bylismy u chirurga i dala skier na zabieg od razu. Jednak ja sie nie zgodzilam smarowalam jakims kremem od pediatry i odciagalam, ale mlody sie do tego zrazil i po jakims czasie dalam spokoj, bo wszystko bylo ok. No a teraz problem wrocil. Troche to opanowalismy na razie nie boli.
Awia, u siebie przeplukuje albo polewam woda utleniona, ale jak roczna, to sprobowalabym chociaz patyczkiem higienicznym umoczonym moze w roztworze wody utlenionej kilka razy w ciągu dnia.
Wie ktoś może, jak podaje się żelazo w zastrzykach? Czy to zawsze musi być w szpitalu ? Mam wyniki krwi zlecone przez ginekologa, hemoglobina 8, żelazo 18 i B12- 147.... jutro wyjeżdżamy do Szkocji( tam mieszkamy), dzisiaj mam jeszcze odebrać recepty i zlececenie na żelazo i b 12... i przeraża mnie to wszysko... wie ktoś może jak skutecznie odbudować te niedobory....?
Komentarz
Wcześniej trzeba w internecie poczytać i pooglądać jak wygląda prawidłowa i nieprawidłowa błona. Otoskop do użytku domowego przy nawracających problemach usznych albo przy wielu dzieciach też można kupić.
Ale to do nosa sie wkrapla!!
Nie do ucha.
Bardzo ładnie odblokowuje trąbke tylko trzeba polezec z kroplami w nosie aby doszly i zadziala.
Jak wujek laryngolog to chyba wie co robi...