@Katarzyna proszę o radę. Siostra mojego m. miała na dziś termin porodu. Lekarka wedlug usg szacuje wagę na 4,200. Jutro ma iść do szpitala jeszcze to potwierdzić i prawdopodobnie będzie miała cesarkę. Czy taka waga dziecka jest wskazaniem do cc? Juz raz rodziła sn, ale prawie 8 lat temu i dziecko mniejsze.
@Kasia_ - generalnie, sama tylko taka waga nie jest wskazaniem do cc. Trochę zależy, jaką siostra ma budowę. Ja rodziłam dzieci większe niż 4200. Nikt mi cc nie sugerował, choć z USG było wiadomo, że będą sporo pow. 4 kilo.
moja teściowa dawno dawno temu starsze dzieci rodziła w domu, mojego męża specjalnie w szpitalu, bo to chyba duze dziecko będzie - ponad 4 i poł, ale cesarki nikt nie sugerował z powodu tylko duzego dziecka nawet 47 lat temu!
Wymioty z krwią, to objaw niepokojący. Świeża krew sugeruje, że pochodzi ona z powyżej żołądka (w żołądku, pod wpływem kwasów powinna zmienić kolor). Dużo tej krwi? Może być z podrażnionego gardła?
Nie wiem czy to dobry watek ale się zapytam. Córka lat 3 umie skakać np 20 razy na lewej nodze a na prawej ewentualnie podskoczy raz. Jak by w tej nozce nie miała sily. Stoi tak samo dlugo i na jednej i na drugiej. Wydaje sie praworeczna. To normalne?
Ocet obciąża wątrobę, która w ciąży i tak jest obciążona. Jeśli do tej pory nigdy Ci wątroba nie dokuczała, nie miałaś cholestazy w poprzednich ciążach, to pewnie parę grzybków z octu Ci nie zaszkodzi. Ale doradzam umiar.
Bardzo potrzebuję mądrej rady. Moja dwulatka w dalszym ciągu ma problemy z nietrzymaniem moczu. Odpieluchowana w styczniu tego roku (1,8 lat). Do sierpnia nie było żadnego problemu - była całkowicie samoobsługowa. Potem zaczęła popuszczać w majtki. W badaniu ogólnym moczu nieznacznie podniesiona ilość erytrocytów (ani bakteri ani leukocytów ponad normę nie było, wszystko inne OK). Przeleczona furaginem - pomogło ale na krótko. Problem wciąż nawraca już drugi miesiąc - ostatnio nie ma dnia bez wpadki. Jedna lekarka proponowała podać Zinnat (w zasadzie w ciemno). Druga stwierdziła, że to w nie jest żadna infekcja a erytrocyty biorą się z podrażnionego ujścia cewki moczowej.
Kazała przeleczyć na owsiki. Przeleczyłam całą rodzinę, poprawy nie widać. W badaniu ogólnym moczu znów erytrocyty lekko ponad normę (13ul przy normie od 0-10). W posiewie nic nie wyrosło ("nie wychodowano nic znaczącego" czy jakoś tak to szło).
Co robić droga redakcjo? Boję się, że się to u niej zrobiło nawykowe. Nie mam pojęcia co dalej.... (
Komentarz
Siostra mojego m. miała na dziś termin porodu. Lekarka wedlug usg szacuje wagę na 4,200. Jutro ma iść do szpitala jeszcze to potwierdzić i prawdopodobnie będzie miała cesarkę. Czy taka waga dziecka jest wskazaniem do cc? Juz raz rodziła sn, ale prawie 8 lat temu i dziecko mniejsze.
dziwne te lekarki...
Ale mój pierwszy był nieduży - 4020g tylko.
rodzilam drugie 4390, polozna skomentowala, ze jakby wiedzieli z usg jakie duze, to by mnie na stol wyslali. Hm, a ja sie meczyc wolalam...
@MartynaN @beabea @Katarzyna ? Poproszę:)
Nie wiem, czy panikowac.
Mam napady odruchow wymiotnych +/- co 1,5h przez 20min. Cala dobe, wstaje w nocy.
a kiedys tak sie dorobilam wymiotujac
zapalenia krtani
juz mialam pozdzierane gardlo, a nadal wymiotowalam
wtedy to tylko wymiot i placz pozostaje
szczerze wspolczuje
Bo mąż narobił grzybów w occie i właśnie ten słoik mnie kusi....
Moja dwulatka w dalszym ciągu ma problemy z nietrzymaniem moczu.
Odpieluchowana w styczniu tego roku (1,8 lat). Do sierpnia nie było żadnego problemu - była całkowicie samoobsługowa. Potem zaczęła popuszczać w majtki. W badaniu ogólnym moczu nieznacznie podniesiona ilość erytrocytów (ani bakteri ani leukocytów ponad normę nie było, wszystko inne OK). Przeleczona furaginem - pomogło ale na krótko. Problem wciąż nawraca już drugi miesiąc - ostatnio nie ma dnia bez wpadki.
Jedna lekarka proponowała podać Zinnat (w zasadzie w ciemno). Druga stwierdziła, że to w nie jest żadna infekcja a erytrocyty biorą się z podrażnionego ujścia cewki moczowej.
Kazała przeleczyć na owsiki. Przeleczyłam całą rodzinę, poprawy nie widać.
W badaniu ogólnym moczu znów erytrocyty lekko ponad normę (13ul przy normie od 0-10). W posiewie nic nie wyrosło ("nie wychodowano nic znaczącego" czy jakoś tak to szło).
Co robić droga redakcjo? Boję się, że się to u niej zrobiło nawykowe. Nie mam pojęcia co dalej.... (