To tak jak ja wierzyłam, że Migraleve (czy coś takiego) to coś szczególnego na migrenę. Znajoma przywoziła to z UK. Kiedy będąc w UK kupiłam to, to okazało się, że to po prostu paracetamol z kofeiną czy kodeiną. No, ale dzięki temu odkryłam na nowo Solpadeine, dostępną od dawna w naszych aptekach. Nic nie działa na mnie równie szybko i skutecznie przy bólu głowy (szczególnie ta rozpuszczalna), a to właśnie zwykły paracetamol, tyle że z kofeiną i z kodeiną.
Rusałka, ja też chciałam o tych mydlinach pisać. Powinno pomóc. A jak tam choroby? Ustąpiły trochę? Mi się kiedyś cała 5 rozchorowała, to lekarza prywatnie do domu wezwałam.
A ja ostatnio patrzę na czosnek i sobie myślę... skoro antybiotyki wyjaławiają jelita, to dlaczego nie robią tego te całe fitoncydy, "naturalne antybiotyki"?
Bo to sa bakteriostatyki - one nie wybijaja wszystkiego, a jedynie hamuja rozwoj kolonii. I spektrum dzialania maja inne, a w dodatku do fitoncydow to nasza flora bakteryjna sie juz przyzwyczaila przez te wieki ludzkosci...
@MartynaN - ale to sie tyczy probiotykow zazywanych z zewnatrz, i tez nie do konca sa pewni, bo na razie badania , jak rozumiem, in vitro. W zywym czlowieku moze sie to odbywac inaczej. Niewykluczone, ze nasze rodzime bakterie radza sobie lepij, niz szczepy laboratoryjne.
O czosnku mozna poczytac tutaj - i nie, nie killer - autorzy podaja wlasnie dzialanie bakteriostatyczne ( hamowanie wzrostu ), nie zas rozpad komorek bakteryjnych.
CRP mi wyszło 15 - dzień po silnej reakcji alergicznej -pokrzywka na oczach dłoniach, nogach - czerwone, piekące, ciepłe
Dodatkowo P-LCR - 48 (norma do 43) PDW 17,4 (norma do 17)
Ige całkowite w normie - 35 (norma do 100)
rozumiem, że to CRP na skutek tej pokrzywki? Poprzednio kilka dni po takiej akcji było 28 po 2 tyg spadło do normy. A te inne wyniki podwyższone, mam się tym przejmować?
Miałam taką akcję 3x w życiu tyle że łagodniejsza, dwa poprzednie kończyły się kroplówką z Corhydronu i phenazoliny. BO w ciągu 4h miałam całe ciało w czerwonych plamach, ciepłych obrzękniętych, bez duszności.
tym razem tylko noga, ręce, oczy i w mniejszym stopniu.
Nikt nie diagnozował przyczyny ale zawsze jest to pod koniec dłuższej infekcji (np po 10 dniach, w czasie okresu i po wzięciu ibupromu, który normalnie biorę bez reakcji)
Nie ma się czym przejmować. CRP jest podwyższone w każdym stanie zapalnym. 15 to zresztą niewiele. Jeśli Cię to uspokoi to idź jutro do laboratorium i powtórz CRP, pewnie będzie <5.
Te wyniki z morfologii w porządku.
A tak w ogóle to chyba lepiej było spytać tego, kto te wyniki zlecał
Trafiłam z Sz (prawie 5lat) do szpitala. Powtórzyło mu się to samo co 4 lata temu jak miał 11m-cy: zesztywniał i przestał oddychać, zsiniał, orzekli że drgawki gorączkowe. Teraz na szybko nie chodzi mi o to co to faktycznie, ale położyli go na oddział zakaźny i obok właśnie położyli chłopaka z jelitowką czy coś-no wymiotujacego, na mój lekki sprzeciw stwierdzili że ma to samo co mój syn. Moim zdaniem Sz nie ma jelitówki, lekkie rozwolnienie moim zdaniem spowodowane syropem przeciwgoraczkowym, o czym mówiłam na izbie przyjęć, bez wymiotów. Co robić? Rano musi mnie ktoś wymienić a ja jadę do domu nakarmić najmłodszego, boję się że jakieś gorsze paskudztwo do domu przyciągnę, reszta w domu zdrowa
Konkretyzując pytanie: czy na jakiejkolwiek podstawie mam prawo prosić o izolatkę, czy jakikolwiek inny sposób oddzielenia od tych wirusów i bakterii ?
@Wela prosic zawsze mozesz....ale ja toczylam boje o to zeby moj syn z zap pluc nie byl na sali z dzieckiem z rota i zap pluc ale zawsze slyszalam: to jest szpital. Staramy sie nie mieszac dzieci ale jak sie nie da to nie da. W niektorych szpitalach ( zalezy gdzie jestez) po prostu jest pediatria i nie ma zakaznego. Ale probowac mozna moze sie uda. Powodzenia:-D
A i izolatki nie sa z reguly przeznaczone dla dzieci z rota. Jak mi tlumaczyli musza byc gotowe do przyjecia dziecka z ciezka choroba zakazna....a do takich rota nie zaliczaja
Ciotki kochane, dziękuję Wam za wszystkie rady - SLS mam na każdym mydle w plynie w domu, z przypływem gotówki kupię inne. Jeszcze mam jedną prośbę - mój 9latek ma problemy z cerą - zaskórniki, krostki z białym środkiem. I pytanie brzmi - czy on może już stosować kosmetyki do twarzy? Myślałam o takiej serii na początek http://ziaja.com/kosmetyki/3603,tonik-zwezajacy-pory-na-dzien-na-noc o ile oczywiście nie będzie jakiejś dziwnej reakcji. Jakieś sugestie? Porady ?
@rusalka współczuję tej drzazgi! Biedactwo! No i zdrowia życzę! PS przepraszam, ja tu z wą†ka laktacyjnego - z zapytaniem, czy długo karmiłaś dzieci w kapturkach, czy pzrechodziłaś w pewnym momencie na "bez" nich.
Czekoladko, chrupki kukurydziane i odgazowana pepsi. Na pęcherz sok z żurawiny, w ogóle dużo picia, najlepiej kwaśnego. Cytrusy odpadają, bo jeszcze bardziej rozwolnią, ale żurawina powinna być ok.
Jesli w wymazie nie ma bakterii to antybiotyk jest potrzebny? Czy np u małych dzieci do roku trzeba " profilaktycznie) zapisywać na np zapalenie oskrzeli?
Taja,profilaktycznie to podaj probiotyk. Jak nie ma bakterii,to co ten antyb mialby leczyc? Po co profilaktycznie wyjalowic naturalna flore jelita? :-??
Akurat nie mi ale dziś nas chyba czeka wizyta na ambulatoryjnej bo akurat półroczna nam kaszle mokro (od gili) i chcemy osluchac. I tak sie zastanawiam bo Łucja miała skurcz oskrzeli w poniedziałek i wyszliśmy samymi wziewami a tu takiego malucha to co? Antybol profilaktycznie??? Jeśli ma zapalenie oskrzeli...
A szczękoscisk to od robaków? Czy odreagowuje stres? Tak zaciskam żeby ze aż boli. Szczególnie jak leżę albo "odpoczywam" o nie musze mowić... Łapie sie na tym ze boki mnie szczeka i dopiero jak zrobię kilka ćwiczeń - puszcza...
My po przejściach z naszą Ł. jesteśmy dość znieczuleni na "zapalenia oskrzeli", jesli lekarz proponuje antybiotyk prosimy o badanie z krwi, by sprawdzić jaki charakter ma zapalenie. Ostatnio nasza pulmunolog nawet chciała nam wcisnąć antybiotyk; poprosiliśmy o badanie, CRP wyszło na poziomach niezbyt wskazujących na bakterie, więc pozostaliśmy przy pulmicortcie i berodualu. Ten drugi jest niezły, szczególnie przy duszącym kaszlu.
Ale raz nasza pediatra nas wysłała na izbę przyjęć, gdzie oczywiście CRP też niskie, a mimo to z izby nas wcisnęła na oddział. Weszliśmy na oddział, poddaliśmy się badaniom, porozmawialiśmy z ordynatorką, że po naszemu to z tego zapalenia płuc nie będzie, a nawet jeśli, to i tak za dużo jej w tym szpitalu nie pomogą, a pewnie dadzą antybiotyk bez wyraźnych wskazań. Babka była fajna, przyznała nam rację, wypisaliśmy się na żądanie.
Mam na ogół niskie ciśnienie, ale tak się zastanawiam czy na dłuższą metę powinienem coś zrobić, bo mi 100/65 lekarka wczoraj zmierzyła (u mnie to się zdarza ;-) Da się coś dietą, trybem życia itp.? Kawę czasem pijam, ale póki nie kupię porządnego ekspresu, to raczej odświętnie.
Komentarz
A jak tam choroby? Ustąpiły trochę? Mi się kiedyś cała 5 rozchorowała, to lekarza prywatnie do domu wezwałam.
Co do twojego pytania, pojęcia nie mam. Dziś zjadłam czosnek i teraz mam lęki.
A tu jest link, że chyba jednak nie jest tak różowo. Pierwsze z brzegu badanie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24676721
O czosnku mozna poczytac tutaj - i nie, nie killer - autorzy podaja wlasnie dzialanie bakteriostatyczne ( hamowanie wzrostu ), nie zas rozpad komorek bakteryjnych.
http://www.czytelniamedyczna.pl/3539,przeciwdrobnoustrojowe-dzialanie-czosnku-allium-sativum-l.html
Dodatkowo P-LCR - 48 (norma do 43)
PDW 17,4 (norma do 17)
Ige całkowite w normie - 35 (norma do 100)
rozumiem, że to CRP na skutek tej pokrzywki? Poprzednio kilka dni po takiej akcji było 28 po 2 tyg spadło do normy. A te inne wyniki podwyższone, mam się tym przejmować?
Miałam taką akcję 3x w życiu tyle że łagodniejsza, dwa poprzednie kończyły się kroplówką z Corhydronu i phenazoliny. BO w ciągu 4h miałam całe ciało w czerwonych plamach, ciepłych obrzękniętych, bez duszności.
tym razem tylko noga, ręce, oczy i w mniejszym stopniu.
Nikt nie diagnozował przyczyny ale zawsze jest to pod koniec dłuższej infekcji (np po 10 dniach, w czasie okresu i po wzięciu ibupromu, który normalnie biorę bez reakcji)
Nie ma się czym przejmować.
CRP jest podwyższone w każdym stanie zapalnym. 15 to zresztą niewiele. Jeśli Cię to uspokoi to idź jutro do laboratorium i powtórz CRP, pewnie będzie <5.
Te wyniki z morfologii w porządku.
A tak w ogóle to chyba lepiej było spytać tego, kto te wyniki zlecał
Jeszcze mam jedną prośbę - mój 9latek ma problemy z cerą - zaskórniki, krostki z białym środkiem. I pytanie brzmi - czy on może już stosować kosmetyki do twarzy?
Myślałam o takiej serii na początek
http://ziaja.com/kosmetyki/3603,tonik-zwezajacy-pory-na-dzien-na-noc
o ile oczywiście nie będzie jakiejś dziwnej reakcji.
Jakieś sugestie? Porady ?
współczuję tej drzazgi! Biedactwo!
No i zdrowia życzę!
PS
przepraszam, ja tu z wą†ka laktacyjnego - z zapytaniem, czy długo karmiłaś dzieci w kapturkach, czy pzrechodziłaś w pewnym momencie na "bez" nich.
Coś z tym się robi? Badanie robione 1 dzień po pokrzywce alergicznej na dużej powierzchni ciała
Ale raz nasza pediatra nas wysłała na izbę przyjęć, gdzie oczywiście CRP też niskie, a mimo to z izby nas wcisnęła na oddział. Weszliśmy na oddział, poddaliśmy się badaniom, porozmawialiśmy z ordynatorką, że po naszemu to z tego zapalenia płuc nie będzie, a nawet jeśli, to i tak za dużo jej w tym szpitalu nie pomogą, a pewnie dadzą antybiotyk bez wyraźnych wskazań. Babka była fajna, przyznała nam rację, wypisaliśmy się na żądanie.
Da się coś dietą, trybem życia itp.?
Kawę czasem pijam, ale póki nie kupię porządnego ekspresu, to raczej odświętnie.