@IrenaB Na ogół nie. Tyle, że często bywam senny (pytanie czy to z powodu ciśnienia ;-) No, i w ostatnich dniach pobolewa mnie głowa i tu pojawiła się sugestia lekarki, że to wina ciśnienia.
Zatoki ok. W pochylaniu nie tkwię. A przed monitorem raczej nie więcej niż zwykle. Nie jestem pewien czy to zbyt dużo. Na ogół wstaję na co najmniej kilka minut nie rzadziej niż co godzinę, ale 5-8 godzin dziennie (nie codziennie) zdarza się. Pozdrowienia
Powinieneś porobić trochę pomiarów,ze szczególnym uwzględnieniem okresów bólu głowy. Jeśli zawsze masz takie niskie, nie powinno nagle dokuczac. Samo ciśnienie niskie, jeśli jest dobrze tolerowane jest "zdrowe"
Poza tym na przednówku osłabienie i senność to chyba nie takie rzadkie. Ja też jakoś kojarzę sobie tę porę roku z bólami głowy. I to od nastoletnich lat. Częste zmiany pogody, ciśnienia. Sprawdź też oczy.
tak, bardzo im wyższe ciśnienie tym mnie bardziej boli głowa czasem to aż tak, że mdli Najlepiej jak ciśnienie jest q ok 1000 hPa wtedy jest dobrze każde wyższe od 1010 hPa to już nie fajnie, ostatnie powyżej 1020 hPa to już udręka Im niższe tym lepiej się czuję
Co do senności, to ciezko mi sie odnieść ja od dziecka jakoś tak nauczona, że drzemka w ciągu dnia musi być Pewnie ma to związek z ciśnieniem ale ja też niezależnie czy mam wyższe/niższe i jakie jest ciśnienie atmosferyczne to śpię w dzień Jak już nie dam rady uciąc sobie drzemki, to padam potem dosłownie jak dziecko i jestem w stanie spać i 14 godz nieprzerwanie
Bóle głowy są jednym z objawów jaskry. Szczególnie poranne. Podobnie wada wzroku też może się obawiać bólami głowy. I stres. I tysiąc innych powodów... :-)
W koncówce ciąży miałam niskie ciśnienie - 100/60 - jak już mnie wybudzali, bo "odlatywałam" w fotelu, czyli zasypiałam tak słabnąc. Kardiolog mi polecił dwa razy więcej pić płynów oraz lek gutron lub coś na e… (piszę z pamięci, mogę sprawdzić) - miałąm brać pzrez tydzień, codziennie rano. No i ten gutron wzięłam 1 tabletkę rano, następnego dnia pół tabletki i wystarczyło - trwale mi podwyższył ciśnienie. Rewelacyjny lek.
@MartynaN Nic nie wiem, nikt się nie skarżył ;-) Na wszelki wypadek zapytam. @IrenaB Z tymi wynikami jaskrowymi muszę się wreszcie zapisać do okulisty. A glucardiamid lub coś podobnego sprawdzę ;-)
@AB, faktycznie przepływy marne, jak na młodą zdrową,ale już "dziadki"chodzące z takimi przepływami mają się super. Nerki i serce ok? Cukier ok? D-dimery można zrobić, tylko przy stanie zapalnym mogą być fałszywie dodatnie. Nogi puchną symetrycznie?
Ale dziadki z takimi przepływami mają zmiażdżycowane naczynia, na które zapracowali latami i kiepsko leczonymi przewlekłymi chorobami. Pytanie skąd takie przepływy u praktycznie dziecka...
No właśnie, skoro leżąca, być może nigdy nie potrzebowała większych.W sumie opór drobnych naczynek mięśni ma ograniczony, bo mięśnie ma raczej symboliczne.
@AB, chodź tu! Jul nie jest leżąca, jest bardziej aktywna, niż mi by się chciało! Akcja rower zawsze będzie w mojej pamięci przykładem forumowego przepływu dobra
Ja bym jej zrobiła Morfologię, ogólne moczu, d-dimery, ob i crp. Żeby nie przeoczyć jakiejś choroby układowej z zapalenie naczyń lub samymi obrzękami jako objawem. Czy kto w rodzinie miał takie problemy, bądź cierpiał na choroby autoimmunologiczne?
Komentarz
Na ogół nie.
Tyle, że często bywam senny (pytanie czy to z powodu ciśnienia ;-)
No, i w ostatnich dniach pobolewa mnie głowa i tu pojawiła się sugestia lekarki, że to wina ciśnienia.
W pochylaniu nie tkwię.
A przed monitorem raczej nie więcej niż zwykle.
Nie jestem pewien czy to zbyt dużo. Na ogół wstaję na co najmniej kilka minut nie rzadziej niż co godzinę, ale 5-8 godzin dziennie (nie codziennie) zdarza się.
Pozdrowienia
Bardzo dziękuję.
Tak profilaktycznie zrobiłem krew, a ciśnienie zorientuję się czy ktoś niedaleko ma sprzęt.
Sprawdź też oczy.
Oczy? Robiłem badania w kierunku jaskry (jest w rodzinie), ale jeszcze nie dotarłem z nimi do lekarza. Co oczy mają do tego?
Teraz na szczęście już spada
ja z tych co maja w ok 90/60 i niżej
I odczuwasz w głowie?
tak, bardzo im wyższe ciśnienie tym mnie bardziej boli głowa
czasem to aż tak, że mdli
Najlepiej jak ciśnienie jest q ok 1000 hPa
wtedy jest dobrze
każde wyższe od 1010 hPa to już nie fajnie, ostatnie powyżej 1020 hPa to już udręka
Im niższe tym lepiej się czuję
Co do senności, to ciezko mi sie odnieść
ja od dziecka jakoś tak nauczona, że drzemka w ciągu dnia musi być
Pewnie ma to związek z ciśnieniem
ale ja też niezależnie czy mam wyższe/niższe i jakie jest ciśnienie atmosferyczne to śpię w dzień
Jak już nie dam rady uciąc sobie drzemki, to padam potem dosłownie jak dziecko i jestem w stanie spać i 14 godz nieprzerwanie
Dzięki, może nie dokładnie, ale odnajduję się w tym opisie ;-)
Z drzemkami chętnie, tylko rzadko mi się udaje ;-)
Nic nie wiem, nikt się nie skarżył ;-) Na wszelki wypadek zapytam.
@IrenaB
Z tymi wynikami jaskrowymi muszę się wreszcie zapisać do okulisty.
A glucardiamid lub coś podobnego sprawdzę ;-)
Nerki i serce ok? Cukier ok?
D-dimery można zrobić, tylko przy stanie zapalnym mogą być fałszywie dodatnie.
Nogi puchną symetrycznie?
Skąd to zakażenie?
edit; znalazłam, cytuję:
mpd czterokończynowe spastyczne
Jul nie jest leżąca, jest bardziej aktywna, niż mi by się chciało!
Akcja rower zawsze będzie w mojej pamięci przykładem forumowego przepływu dobra
Czy kto w rodzinie miał takie problemy, bądź cierpiał na choroby autoimmunologiczne?