Uja, są takie fsjne farbki witrażowe, które zasychają jako żel - można malować np. na folii i po wyschnięciu przenieść na inne podłoże np. na lampion (my tak ozdabiamy okna). Jak chcesz, sprawdzę później jaka firma. Córa maliwała tak w zeszłym roku lampion ze słoika na konkurs
A ja jakoś nie mam spiny w tym roku,może dlatego,że zaraz po Świętach, w niedzielę,chcemy ochrzcić Zosię. A może dlatego,że muszę iść do spowiedzi i najpierw porządnie duchowo to wszystko przeżywać;bez tego inne sprawy wydają mi się takie puste.......
Dzieci zrobiły szopkę z patyczków do lodów. Teraz na weekend będzie kończenie-figurki kombinujemy z czego. Chyba modelina+szmatki. Jeszcze wieniec z szyszek. Córa zaplanowała bombkę przestrzenną z jakimś zimowym krajobrazem w środku,coś w tym stylu:
A do domu kalendarz adwentowy może się uda u dzieci w pokoju. Jeszcze domek z piernika,jak co roku, co roku robimy inny,od kilku lat.Dzieci uwielbiają to robić.Czasem się uda jeszcze dla babci drugi wykonać. W zeszłym roku był taki domek z piernika(z małymi modyfikacjami),może kogoś zainspiruje (blog,nie mój ,tylko korzystaliśmy z pomysłu i szablonu):
mam je w domu, bardzo lubię, są różowe i fioletowe więc będą pasowały, do tego mam zwykłe białe świece stołowe, muszę coś jutro wymyslić marzy mi się by były wetknięte w mech, ale to trzebaby do lasu pójść
1. Zapisz się dziś na wizytę u fryzjera na poranek wigilijny . Im bliżej świat tym więcej pań będzie 2. Zadbaj o siebie od dziś codziennie 1 godzina jest tylko dla Ciebie . 3. Kup sobie piękną sukienkę taka jak lubisz. 4. Sakrament we własnym zakresie pisać nie musze ale napisałam żeby nie było z się nie dba 5. Całą resztę juz wiesz bo nie robisz tych przygotowań pierwszy raz A jednak zawsze albo prawie zawsze zapominasz o sobie
Ja mam wyglądać lepiej niż stół wigilijny I wtedy wszyscy dobrze przeżyjemy cały święta. Całą rodziną .
ićcie stond bo mi przypominacie o sezonie "mamo upiecz te paszteciki bo mam wigilię w szkole, orkiestrową, koleżeńską itp.itd" .W grudniu piekę chyba tyle tych pasztecików co mały katering.
Mamo,mamo a jakie te paszteciki? Ja pierniki piekę już od 2 tygodni w weekendy,bo inaczej bym się nie wyrobiła.A było się nie wychylać...
Nie piekę, hehehe pierniki całym rokiem jemy 2 tyg temu pieklismy, a wczoraj i dziś nasze toruńskie jedliśmy, 2 ciasta zakrecimy z córką, śledzik, karp i ryba morska, barszcYk i pierogi, sałatka i owoce, ... pieczeń i kotlety no i bigos ot całe menu i będę wypoczywać, gdyby nie chora mama to byśmy do jakiegoś pensjonatu na 4 dni wyjechali
Och ja tez hybryde juz mam umowiona I w ogóle mam plan na tydzien przed swietami zostawic sobie tylko lekkie i przyjemne przygotowania. W nastepny weekend/ mam nadzieje pomalujemy brudne sciany/ wiec zrobie od razu generalny porzadek. @annabe piękny swiecznik.ja bym jeszcze w okolicy swiat machnela na niego cos blyszczacego
ja tez. jakos ze ciasta na pierniki dobrego nie.zrobilam w tym roku to chyba odpuszcze.. bo nie.chce na oatayni moment piec piernikow.. ireny b ile prsed mozna by dobre byly.. dosc wczesnie chyba sa ok?
Mamy przystrojone okno u najmłodszych na razie Świece roratnie. Ale ładnie wyszły. Gwiazdy oczywiście też muszą być A Pierniki tradycyjnie pieczemy, też z przepisu IrenkiB
A ja machnę ręką w tym roku na jakieś nie wiem jakie przygotowania. Mały remont robimy, włącznie z nowymi podłogami, przy okazji machnę ściany na jakieś nowe kolory. Fryzjerzy i kosmetyczki to nie moje klimaty, wolę książkę poczytać.
U nas dziewczyny zrobiły ciasto na piernik i na pierniczki. Leżakowały te ciasta w miskach na zewnątrz, wczoraj Kajtek porwał jedną porcję, ustadowił się przy stole letnim pod wiatą i dawaj wyżerać surowe! Przygotowania- takie na serio -zaczniemy po 10, bo dziesiątego jeszcze egzaminy mają, to niech się uczą, zdążymy!
Elunia dziękuję :)Bardziej mi chodziło o farsz,bo ciasto robię też krucho-drożdżowe tylko z ``żywymi`` drożdżami i śmietaną a paszteciki robię od razu,i dopiero zostawiam do wyrośniecia na 15minut.
Babka ja te pierniczki i pierniki piekę jak Elunia paszteciki -do wydania
Nie umiem na drutach, szydełku i w ogóle szyc, nie zadnych specjalistycznych sprzętów typu pistolety na klej, zgrzewarki i inne. Czy dam radę zrobić lampiony?;) Redakcjo, pomóż...
@asiao, mam jakieś durne ambicje że chce je zrobić z dziećmi... Kartoniki wydają się ciekawe. Tzn łatwo dostępne. Tylko co do środka i gdzie to kupię? Ech.
Komentarz
Teraz na weekend będzie kończenie-figurki kombinujemy z czego. Chyba modelina+szmatki.
Jeszcze wieniec z szyszek.
Córa zaplanowała bombkę przestrzenną z jakimś zimowym krajobrazem w środku,coś w tym stylu:
http://i946.photobucket.com/albums/ad303/magicznaoctava2/DSC00969.jpg
To wszystko na konkurs szopek i ozdób.
A do domu kalendarz adwentowy może się uda u dzieci w pokoju.
Jeszcze domek z piernika,jak co roku,
co roku robimy inny,od kilku lat.Dzieci uwielbiają to robić.Czasem się uda jeszcze dla babci drugi wykonać.
W zeszłym roku był taki domek z piernika(z małymi modyfikacjami),może kogoś zainspiruje (blog,nie mój ,tylko korzystaliśmy z pomysłu i szablonu):
http://jestemwkuchnizarazwracam.blogspot.com/2013/12/domek-z-piernika-2013.html
http://http//4.bp.blogspot.com/-snMojq_s0xw/UqhulL9chLI/AAAAAAAABnI/qyk9iXeqXrQ/s1600/domek+z+piernika.jpg
Ale kalendarz adwentowy mamy!
wieniec dzis zrobię na jutro i lampiony na poniedziałek.
ja planuję użyć takich kwiatków do wieńca: http://www.swiatkwiatow.pl//thumb.php?img=foto_art/1287734815.jpg&w=670
mam je w domu, bardzo lubię, są różowe i fioletowe więc będą pasowały, do tego mam zwykłe białe świece stołowe, muszę coś jutro wymyslić
marzy mi się by były wetknięte w mech, ale to trzebaby do lasu pójść
piękny @annabe
Im bliżej świat tym więcej pań będzie
2. Zadbaj o siebie od dziś codziennie 1 godzina jest tylko dla Ciebie .
3. Kup sobie piękną sukienkę taka jak lubisz.
4. Sakrament we własnym zakresie pisać nie musze ale napisałam żeby nie było z się nie dba
5. Całą resztę juz wiesz bo nie robisz tych przygotowań pierwszy raz
A jednak zawsze albo prawie zawsze zapominasz o sobie
Ja mam wyglądać lepiej niż stół wigilijny
I wtedy wszyscy dobrze przeżyjemy cały święta. Całą rodziną .
Ja pierniki piekę już od 2 tygodni w weekendy,bo inaczej bym się nie wyrobiła.A było się nie wychylać...
I w ogóle mam plan na tydzien przed swietami zostawic sobie tylko lekkie i przyjemne przygotowania.
W nastepny weekend/ mam nadzieje pomalujemy brudne sciany/ wiec zrobie od razu generalny porzadek.
@annabe piękny swiecznik.ja bym jeszcze w okolicy swiat machnela na niego cos blyszczacego
Fryzjerzy i kosmetyczki to nie moje klimaty, wolę książkę poczytać.
Przygotowania- takie na serio -zaczniemy po 10, bo dziesiątego jeszcze egzaminy mają, to niech się uczą, zdążymy!
Babka ja te pierniczki i pierniki piekę jak Elunia paszteciki -do wydania
Redakcjo, pomóż...
na zawsze?
albo też wg.porad samego pana Słodowego