Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Świąteczne Zrób to Sam i Przeżyj Dobrze Święta

12830323334

Komentarz

  • @AniaLecha, zrób tyle, żeby nic nie zaśmierdło, cała reszta poczeka. 
    Podziękowali 3AniaLecha Ania D. madzikg
  • aga---p powiedział(a):
    A ja jutro kołyskę przygotuje
    aga---p powiedział(a):
    A w sobotę choinkę ❤ 
    Kołyska pod choinką...:)
    Marzenie
  • Ja dzis idę na hybrydę czerwona ;-)Mi 2-2,5 tygodnia ładnie "lezy" . Mam juz kapustę postna i bigos w sloikach 3 razy zagotowanych, pierniczki jutro i tez jutro pierogi i uszka i pomroze. Reszta juz przed wigilia czyli piatek i sobota rano. W pierwszy dzień swiat idziemy do znajomych a w drugi zjemy szynkę pieczona i resztę z wigilii. 
    W Sylwestra przychodzi do nas znajomy ksiądz i ciesze sie bardzo bo w domu , cos upichcę i posiedzimy z dziećmi :-)
  • A ja będę w weekend debiutować z własnoręcznym robieniem sobie hybrydy, pierwsze koty za płoty ;)
  • Jak sie robi szynkę pieczona?
    W czym to sie piecze? W naczyniu zaroodpornym w pokrywką czy moze byc xwykla forma?
  • @aga---p juz sie szykujesz z kolyską?
  • Lubię na nią patrzeć 
    Podziękowali 1celinka
  • To taka stuletnia
    Podziękowali 1annabe
  • Ale świątecznie pierniki upiekłam..
  • @asiao może byc zwykła forma, najlepiej żeby mięso kilka godzin, dobę, poleżało w marynacie, skruszeje i będzie smaczniejsze. W trakcie pieczenia dobrze jest co jakiś czas polewac mięso sosem, tłuszczem, które się wytwarza, piec na każdy kg mięsa u ok 40-50 minut, plus kilkanaście minut po wyłączeniu piekarnika niech w nim "odpocznie" :smile: 
  • ok to jeszcze poprosze info jaka sie szynke w sklepie kupuje i jak sie robi marynate  :D
    @Milamama ;
  • i jeszcze jaka jest temperatura pieczenia, jeśli można prosić :)
    Podziękowali 1asiao
  • i  jak upieke w dzien wigilii a chce zjesc w pierwszy dzien swiat to jak podgrzac zeby bylo smacznie ?  :)
  • edytowano grudzień 2016
    Ja kupuje szynke tzw kulkę, to mięso ze środka szynki, najbardziej delikatne, wraz z otoczką waży przeważnie ok 1,5 kg, piekę w temp 180 st do dwóch godz. Marynata to zależy czy lubicie bardziej ziolowa, czy naturalny smak. Ja po umyciu i osuszeniu mięsa nacieram solą i odrobiną cukru, następnie pieprzem, majerankiem, zmielonym  zielem ang i listkiem laurowym. Można tez potrzymać w solance, w winie z przyprawami, wedle fantazji i odwagi :)
    Podziękowali 1asiao
  • Jeśli ma być do obiadu to najlepiej chyba pokroić w plastry i podgrzac w sosie, który się wytworzył, ja sos zageszczam słodką śmietanka :)
    Jeśli w całości to do rozgrzanego piekarnika włożyć całe mięso, podlewać często sosem, pod przykryciem, żeby za bardzo nie wyschla
    Podziękowali 2asiao Joannna
  • edytowano grudzień 2016
    My lubimy zimną pieczeń na chlebek, z domowym chrzanem :)
    Podziękowali 1Joannna
  • Jak chcecie mieć fajne mięso (schab,szynka obojętnie) a się nie narobić, to trzeba tak:
    nabyć mięso,mleko (tylko nie UHT)-mleka ok.litr na kilogram mięsa,musztardę, ewentualnie czosnek.
    Mięso posolić,obsmarować musztardą, obsmażyć najlepiej na klarowanym maśle,zalać gorącym mlekiem i gotować BEZ PRZYKRYCIA,powolusieńku tak ok.3 godzin (ewentualny czosnek wrzucić do mleka).
    Sos na końcu gotowania musi wyglądać jak zwarzony,mieć złocisty kolor.
    Jak komuś przeszkadza konsystencja sosu to najlepiej całość zblenderować,można dodać do smaku ulubionych ziół.
    Musztardy się nie trzeba bać,bo jej ostry smak "zanika" w czasie gotowania.


    Podziękowali 1asiao
  • Można gotować ,można piec ale piec też z uchyloną przykrywką (jeśli w żaroodpornym) tak żeby powolutku odparowywało.Jak się lekko przypali (a ma skłonność :wink: ) to się nie przejmować,bo nie wpływa na smak.No chyba że się zjara na wungel  razem z naczyniem :smiley:
    Tak ,na początku mleko ma przykrywać mięso,w trakcie odparowuje,więc różnie to pod koniec bywa.
    Podziękowali 1madzikg
  • 10 min gotowamia i to surowe nie bedzie?
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • nie, bo stygnie nadal się dogotowując, czas jest ważny! więc nie da się przyspieszyć, że po pięciu minutach schłodzić błyskawicznie, tylko właśnie stygnie powoli w płynie. 
  • Ja znam gotować 10 minut, rzeczywiście dobre, zapomniałam o tym sposobie 
  • A z musztarda znam przepis na przepyszna, kruchą karkowke. Nasmarowac grubo musztarda miodową, piec normalnie, sos zagescic śmietaną, palce lizac :)
  • Też robię to 10-cio minutowe mięsko, tylko ja chłodzę między jednym gotowaniem, a drugim przez całą noc.
    Podziękowali 1Milamama
  •  @asiao -Zrób pulled pork czyli mięso szarpane
    marynuje się samo, piecze samo, jak wstawisz w noc wigilijną, po Pasterce, to na 10-12 będzie gotowe
    odpoczywanie ok pól godziny, to od razu na stół potem można stawiać
    marynowanie minimum 8 h, pieczenie 8 h w temp 80 st, potem 2 w temp 100, to nam daje razem 10 h pieczenia
    Podziękowali 1czekolada
  • Ja szynkę gotuje w coca coli;-)potem
    do piekarnika;-)
  • To mięso 5min.można potem ogrzewać i jeść na ciepło?
  • Mam pytanie: jakbym dzisiaj zrobię kapustę z grzybami,  to czy ona wytrwa do Świąt i przez Święta na balkonie?  czy powinnam ją zamrozić i rozmrazać np.  w sobotę? 
  • Ja bym nie ryzykowala i zamroziła.
    Podziękowali 1aqq
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.