Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1161719212237

Komentarz

  • edytowano październik 2015
    mnie bataty @czekolada nie podeszły
    jadłam w formie "frytek" pieczonych z oliwą i ziołami
    wolę kasztany pieczone :D, stanowczo

    ale tak sobie myślę, czy dodatek do zupy dyniowej nie uzdatniłby tego warzywka, jak sądzisz @AniaD?
  • Gdzieś mi smagnął ostatnio przepis na zupę krem z batatow i dyni :))
    Chyba na blogu Ani Lewandowskiej ;)

    My jutro frytki dla odmiany właśnie z batatow ;)
  • Czy ktos mnie oswieci jak sie robi zupe grzybowa z suszonych grzybow? Mam dwa sloje, soja i sie patrza...
  • Po pierwsze porządnie namocz i kilka razy wypłucz, żebyś nie miała zupy z piachem.
  • A po drugie i trzecie?
  • Ja pod mocnym strumieniem zimnej! wody przepłukuje.
    Potem na chwile zimna! zalewam i mieszam kilka razy
    Odławiane grzyby
    Moczę we wrzątku
    Potem dolewam do tego wody i dodaje warzywa- marchew, pietruszkę, seler- pokrojone w drobna kostkę, zieleninę -por, seler to mam takie pakieciki posznurowane na porcje zupy (mrożone)
    I gotuje.
    Ma koniec wlewam śmietanę (36%) i już

    Czasem warzywa podduszam na maśle i zalewam potem tym wywarem grzybowym, dolewam wody i na koniec śmietanę
    Czasem daje tez 12% czy nawet 10%
  • Ja robię najprosciej jak sie da.
    suszone grzyby szybko plucze pod bieżącą wodą. Potem namaczam. Mam od teściów, zawsze czysciutkie.
    gotuje do miękkości, doprawiam solą, pieprzem. Potem cześć kapleuszy siekam czesc kroje na cząstki.
    Dodaję słodkiej śmietany 12 proc.
    Najbardziej lubię z domowym makaronem albo zacierkami.
    to zupa postna. Taka najbardziej mi smakuje. Żadnej wloszczyzny zadnego miesa. Czasmi kostka rosolowa mięsna. Tak wiem. Zuuuuooo
  • O blendowaniu myslalam, czy to dobry pomysl?
  • z czym marynujecie wołowine do pieczenia? jakie przyprawy i ile na ok. kilogram wołowiny zadniej? Pani w sklepie mowi, ze to pierwsza zrazowa, cokolwiek to znaczy ;)
  • edytowano listopad 2015
    .
  • edytowano listopad 2015
    @Agnicha, moi rodzice kiedys czesto przerabiali swinie.

    Robili szynki, ale to wedzic trzeba bylo.
    kaszanke, kielbase i salceson
    smalec chyba tez robili

    moge zapytac jak chcesz?

    takie mielonki do sloika mozna, ale moi rodzice nie robili

    I czesc na pewno mama mrozila surowego miesa z etykieta co to i pozniej obiad przyrzadzala z tego.
  • @Agnicha

    My robiliśmy mielonki czy to kiełbasy do słoika
    Mogę o przepis siostrę poprosić, bo to przepis prosto z Kaszub od teściowej siostry ;)

    Smalec to na wolnym ogniu wytapiać słoninę
    na sam koniec cebulka i jabłko, tak mniej więcej jak tu w przepisie

    http://www.olgasmile.com/smalec-z-cebula-i-jablkami.html

    robimy tez bez jabłka i sam czysty do smażenia
  • @Czekolada
    My robimy sałatkę: ugotowane bataty, wieprzowe mięso grillowane, grillowane warzywa: papryka i dużo cebuli (posypane ostrymi przyprawami)
    można dodać też inne warzywka
    Plus szklanka ryżu i jakiś łącznik: śmietana i z łyżke majonezu.
    Ale to na sezon :(
  • ja robię puree z batatów =P~
  • @Ojejuju

    Prosze!!!!!
    Przypomnij mi się jutro, tzn dziś ;) - bo z moją sklerozą :(
    Nie chcę teraz pisać siostrze, żeby jej nie budzić :)
  • Czekam na przepis
    Zaraz jak dostanę to wrzucę
  • @Agnicha
    @Ojejuju
    Wiec tak
    6 kg wieprzowiny
    1kg mięsa z dzika/wołowiny
    peklosól - 2 małe torebki (takie jak sklepowe przyprawy)
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    sól
    Majeranek
    Szklanka wody
    Łyżka cukru
    Cała główka czosnku
    Gorczyca - my dajemy mielona bo ja nie lubię potem jak mi kuleczki latają w paszczy ;)

    Czasem nie dajemy w ogole dodatkowego kilograma mięsa dzika/wołowiny
    Czasem nie dajemy gorczycy

    Mięso pomielone do miski
    Cukier rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do ostygnięcia
    Wymieszać z przyprawami
    No tu proporcje na oko podałam, bo my zawsze w trakcie próbujemy - musi być "przeprawione" dość moce, potem będzie normalne
    Peklosól- siostra właśnie mówiła, ze ostatnio dali jedna torebkę , bo inaczej byłoby już im za słone
    Czosnek przeciśnięty
    Jak ostygnie woda to wlać ja do mięsa
    I dość mocno wyrabiać - jak ciasto drożdżowe!
    Potem w słoiki
    Z tym, ze nie do pełna, bo galareta sie wytraci i jakby były do pełna mięsem załadowane to rozwali słoiki
    Do garnka na ścierkę - ilośc wody jak przy wekowaniu innych.
    Od zagotowania - ok 2,5 godziny

    ---------------------
    Trochę ten przepis nie taki książkowy
    Bez proporcji przypraw
    Ale jak pytałam siostrę, to mówiła ze tak jej tłumaczyła teściowa- która to miała kiedyś przepis ale z racji ze robi to często to "przepis" wyparował i robi tak jaj zostało jej w głowie.
    Siostra ze szwagrem robią często- no, zawsze taka kiełbasę maja
    My z mężem nie zawsze, bo u nas jednak pętka idą czy to wędzonej czy białej
    Kiedyś robiliśmy w jednej chałupie - dla nas wszystkich, pamietam żeśmy wtedy wszyscy próbowali żeby "wydobyc" TEN smak

    Ja z tych co mniej sola wszystko
    Wiec gdybym miała sama przyprawiać to po ugotowaniu nie miałaby smaku ;)
    Także trzeba próbować ! w trakcie
  • ja robię bez cukru, a ładuje w takie słoiki:
    image
    żeby łatwo wyciągnąć :)
  • Ja bym nie dawała,nie wiadomo co się stanie a szkoda roboty.
  • A gulasz to mi mamusię przypomniał,podsmażyć kawałki mięsa potem do słoikow i pasteryzować.Pycha.
  • a ja smalec zrobiłam ....z cebulą , jabłkiem, majerankiem ... mniam
  • czy owoce do ciasta rozmrażacie? Chcę zrobić ciasto z jabłkami i aroniam, i nie wiem czy te aronie wrzucić rozmrożone czy nie.
  • Ja wyciagam predzej na tyle, zeby sie rozkleilo, ale nie rozmrazam do konca, bo sie pycia robi. I generalnie dluzej pieke jak z mrozonymi;-)
  • zrobiłam pulpety z ciecierzycy, dodałam mąki ziemniaczanej, bo chciałam ,żeby się lepiły X_X
  • edytowano listopad 2015
    chce zrobić ciasto na piernik dojrzewający, pierwszy raz!
    w przepisie mleko, którego nie mogę
    czym zastąpić? czy mleko roślinne nie zmieni smaku piernika?
  • Piernik ma tyle przypraw korzennych, że moim zdaniem nawet, jakbys dala zwykła wodę zamiast mleka, to i tak będzie ok.
  • A ja mam pytanie o zapiekankę z kurczakiem i ... zupą pieczarkową w proszku. Robił ktoś? Jadłam kiedyś i chce powtórzyć, bo jutro mam mieć gosci,
    ale przepisu nie mam...
  • Czyżbyście też nie miały? ;)

    Up
  • o tam zaraz z oburzenia, nie mam, nie miałam, mieć nie będę - to nie pomogę ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.