Dorotak, nie pomogę, bo marynatę zawsze na oko robię - woda, ocet, sól, cebula, gorczyca, litsek, pieprz ziarnisty - to gotuję razem zawsze, a czasem a to dodam suszone pomidory, a to suszoną papryczkę, czasem marchewkę...
Dziękuję za wsparcie przed ostatią imprezą @Skatarzyna gulasz z kluskami na parze to był strzał w 10! Goście chwalili @minka herbatka z pomarańczą też się super udała, dziękuję za inspirację
Czy ktoś korzysta z koszyków do chleba? Pierwsze czytam w przepisie, że chleb ma wyrastać w koszyku... Co taki koszyk daje i czy warto inwestować? To jest tylko do wyrastania a jak potem z pieczeniem?
E, myslalam że to jakieś bardziej zawiłe będzie, czyli mój chleb nie straci na tym;) od kiedy dostalam zakwas wpadlam w wir pieczenia chleba... Mogłaby tylko domowy chleb jesc, koniecznie ciepły i z maselkiem...
Hejka, sprzedaję przepis na mięsko, które było pyszne. Teściowa w święta zrobiła. Chcę piec dziś w nocy na jutrzejszy obiad. 80 dkg schabu rozmaryn tymianek sól
nacieram przyprawami i sobie w lodówce poleży. Miało całą noc, ale nie mam tyle czasu. Obsmażam na łyżce oleju. Piekę jedną godzinę w temp. 180 + pół godziny 160 Piekę z 8 śliwkami suszonymi (mamy pyszne, ekologiczne), kilka pomidorków koktajlowych, cząstki jabłek kwaśnych, cebula piórka.
Mam nadzieję, że wyjdzie! Bo bardzo rzadko gotuję.... ;;)
Dzięki. Zjedliśmy na obiad. Bardzo pyszaste wyszły pieczone dodatki te śliwki, jabłka itp. Mięso ok, ale nie tak pyszaste, jak jadłam u Teściowej. Troszkę suche, nie takie miękkie...ale zjedliśmy, chyba ze smakiem. Zaraz idziemy spać, bo jesteśmy wykończeni.
Przygotowuję się do wędzenia drobiu. Nie chcę wędzić samych piersi z kurczaka bo podobno są suche po wędzeniu. Mam przepis na roladę z kurczaka tj. na zewnątrz piersi z kurczaka a wewnątrz farsz ze zmielonych udek ze śliwkami suszonymi i dodatki. Zrobiłam na próbę w niedziele ale w piekarniku...... szału nie było bo sucha ale z smaku bardzo dobra. Mąż chce aby w roladę z piersi boczek zawijać.... ? Nie wiem Może macie fajne przepisy na mięso drobiowe, które można uwędzić.... proszę.....
A a a ... zrobiłam roladę z 2 piersi i nadziałam mięsem z 2 zmielonych udek, zawinęłam wyszedł mi zgrabny bochenek więc jak przed wędzeniem wkładam go w siatkę....masakra.... zrobił mi się długi wałek a nadzienie wyszło bokami....... efekt wizualny- porażka
Wędziłam same piersi kurze i indycze i nam smakowały, nie były suche ale to rzeczywiście jest chuda wędlina i nie każdy lubi. Można zawinąć boczek do środka. Jeśli to nadzienie wyszło bokami to może spróbuj wyjąć z siatki i zasznurować sznurkiem i dopiero wtedy do siatki, albo tylko obwiązane sznurkiem wędzić.
Ja zazwyczaj- kiedy trzeba na szybko- to nacieram majerankiem, sola, pieprzem od zew i od wew Wkładam od raz jabłka i cebule otoczone w tym samym i zostawiam na noc w lodowce w pojemniku Potem do piekarnika na kilka godzin w dość niskiej tzn ok 100-120 stopni I potem zwiększam temperaturę Czasem miodem z sosem spod kaczki wysmaruje cała i grill załączę i wsio
Dziś robię poraz pierwszy baklave Już sie ślinię Choć wkurzyła mnie cena pistacji ) Jak człowiek kupuje przy innych sprawunkach jakaś torebeczkę do podłubania to sie tak cena w oczy nie rzuca No ale baklava tego warta )
@Joanna36@balbi dziękuję. Jutro będę jutro w młynie więc kupię też większą siatkę - może będzie lepiej. A moja próbna rolada niedzielna wg. mojego męża była za sucha a moja znajoma wczoraj próbował i mówiła że rewelka---wszystkim się nie dogodzi
Naszla mnie dziś ochota na zupę krem, zielona. Mam brokula, fasolke i szparagi zamrozone. No i wloszczyzne. Jak to zrobić, czym przeprawić, czy dawać jakieś ziarenka słonecznika (akurat mam) czy jak?
Marzy mi się taka zupa w miseczce chlebowej ale nie wiem czy zdaze dziś upiec...
Gotuję mój ostatnio zestaw. Kasza gryczana niepalna a w drugim garnuszku soczewica. Solę minimalnie. Szału nie ma, ale przynajmniej zdrowe. Chyba. I trochę białka z soczewicy.
Pamiętam, że kobieta, z którą kiedyś pracowałam, zawsze mroziła tort. Tylko wiadomo, jak zamrożone i potem wyjęte, to już nie można ponownie zamrozić. Ona mówiła, że ok, nie ma róznicy.
Komentarz
Droga Redakcjo. Mam usmazone swieze tuszki sledziowe, jak je zamarynowac dobrze i smacznie do swiat? @Jukaa, @Skatarzyna?
dzięki, to już pewna inspiracja:D
@minka herbatka z pomarańczą też się super udała, dziękuję za inspirację
80 dkg schabu
rozmaryn
tymianek
sól
nacieram przyprawami i sobie w lodówce poleży. Miało całą noc, ale nie mam tyle czasu. Obsmażam na łyżce oleju.
Piekę jedną godzinę w temp. 180
+ pół godziny 160
Piekę z 8 śliwkami suszonymi (mamy pyszne, ekologiczne), kilka pomidorków koktajlowych, cząstki jabłek kwaśnych, cebula piórka.
Mam nadzieję, że wyjdzie!
Bo bardzo rzadko gotuję....
;;)
Dzięki. Zjedliśmy na obiad. Bardzo pyszaste wyszły pieczone dodatki te śliwki, jabłka itp.
Mięso ok, ale nie tak pyszaste, jak jadłam u Teściowej. Troszkę suche, nie takie miękkie...ale zjedliśmy, chyba ze smakiem.
Zaraz idziemy spać, bo jesteśmy wykończeni.
A a a ... zrobiłam roladę z 2 piersi i nadziałam mięsem z 2 zmielonych udek, zawinęłam wyszedł mi zgrabny bochenek więc jak przed wędzeniem wkładam go w siatkę....masakra.... zrobił mi się długi wałek a nadzienie wyszło bokami....... efekt wizualny- porażka
Jeśli to nadzienie wyszło bokami to może spróbuj wyjąć z siatki i zasznurować sznurkiem i dopiero wtedy do siatki, albo tylko obwiązane sznurkiem wędzić.
Wkładam od raz jabłka i cebule otoczone w tym samym i zostawiam na noc w lodowce w pojemniku
Potem do piekarnika na kilka godzin w dość niskiej tzn ok 100-120 stopni
I potem zwiększam temperaturę
Czasem miodem z sosem spod kaczki wysmaruje cała i grill załączę i wsio
Dziś robię poraz pierwszy baklave
Już sie ślinię
Choć wkurzyła mnie cena pistacji )
Jak człowiek kupuje przy innych sprawunkach jakaś torebeczkę do podłubania to sie tak cena w oczy nie rzuca
No ale baklava tego warta )
Naszla mnie dziś ochota na zupę krem, zielona. Mam brokula, fasolke i szparagi zamrozone. No i wloszczyzne. Jak to zrobić, czym przeprawić, czy dawać jakieś ziarenka słonecznika (akurat mam) czy jak?
Marzy mi się taka zupa w miseczce chlebowej ale nie wiem czy zdaze dziś upiec...
Szału nie ma, ale przynajmniej zdrowe. Chyba. I trochę białka z soczewicy.