Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1235745

Komentarz

  • Kabaczek/cukinie w kostkę pokroić, cebulę w talarki, paprykę w kostkę, pomidory sparzyć obrać ze skóry i tez w kostkę

    Do gara trochę oleju i wrzucać po kolei wszystkie warzywa, Cebulę można podsmażyć z kiełbasą na patelni i dopiero wrzucić.

    Do tego sól, pieprz, można paprykę suszoną, ew koncentrat jeszcze, można poł łyzki cukru (ja nie daję)

    I dusimy... nie wiem ile, ale ze 40 minut na pewno.
  • a teraz ja się spytam jak zrobić dobrą kruszonkę - masło ma być stopione czy nie. Ostatnio pierwszy raz robiłam, masło nie było stopione i raczej zimne no i porażka.


  • Jak robilam z zimnego tez zawsze byla porazka. Od niedawna robie tak: na malej patelni rozpuszczam maslo z cukrem, troche studze. Dodaje make, mieszam, kruszonke rozdrabniam w palcach.
  • Ja mam dwa pytania:

    1. W czym przechowywać sypkie produkty typu mąka, kasza, mak? Czy lepsze są pojemniki szklane czy plastikowe? Czy lepiej z gumką nieprzepuszczającą powietrza czy bez? 

    2. Skąd można wywnioskować jakiej śmietany użyć w przepisie (słodkiej czy kwaśnej), jeśli jest tam napisane np. pół szklanki śmietany 12%? ;)

  • ja przechowuję w słokach z ikei.

    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/06130000/

    mają kauczukową uszczelkę.
  • A jaką pojemność powinny mieć pojemniki, żeby zmieścił się do nich kilogram mąki? Zazwyczaj pojemność podaje się w litrach, a nie wiem jakie jest przełożenie na kilogramy.
  • Aneczka08, ciasto mogła być za rzadkie na naleśniki. Nie zdarzyło mi się, by kiedykolwiek takie naleśniki mi się nie udały. Zrób gęstsze ciasto, ale nie za gęste i odstaw je na min. kilkanaście min. Można robić cienkie naleśniki, jak z mąki pszennej. Na forum podawałam przepis na naleśniki gryczane, spróbuj tych proporcji. Mąka musi być miałka.
  • edytowano wrzesień 2013
    Ponura Kura @:\
    Ja mam dwa pytania:
    1. W czym przechowywać sypkie produkty typu mąka, kasza, mak? Czy lepsze są pojemniki szklane czy plastikowe? Czy lepiej z gumką nieprzepuszczającą powietrza czy bez? 
    2. Skąd można wywnioskować jakiej śmietany użyć w przepisie (słodkiej czy kwaśnej), jeśli jest tam napisane np. pół szklanki śmietany 12%? ;)
    Z tego co ja wiem .... jak  śmietana to kwaśna jak śmietanka to słodka.... sprawdzić na opakowaniach 30  tam zawsze jest napisane Śmietanka
  • edytowano wrzesień 2013
    Właśnie się zastanawiam, czy to jest takie jednoznaczne. Czasami w przepisach jest napisane np. szklanka śmietany 30%. Takiej kwaśnej, to chyba nie ma, a przecież nie piszą tam "śmietanki 30%".

    Dla przykładu, że tak przypomnę blog Ireny, http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/11/krem-z-ziemniakow-i-groszku.html . Zrobiłam tę zupę-krem, ale dodałam kwaśną śmietanę i nie mam przekonania czy dobrze zrobiłam. Może zapytam autorkę, @Irena?
  • edytowano wrzesień 2013
    Właśnie się zastanawiam, czy to jest takie jednoznaczne. Czasami w przepisach jest napisane np. szklanka śmietany 30%. Takiej kwaśnej, to chyba nie ma, a przecież nie piszą tam "śmietanki 30%".

    Dla przykładu, że tak przypomnę blog Ireny, http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/11/krem-z-ziemniakow-i-groszku.html . Zrobiłam tę zupę-krem, ale dodałam kwaśną śmietanę i nie mam przekonania czy dobrze zrobiłam. Może zapytam autorkę, @Irena?

    Oglądalam ten przepis i ja bym dała normalną czyli kwaśną i to 12 bo kalorie
  • A możecie mi powiedzieć, czy jak robicie np. gulasz z takim fajnym, gęstym sosem w dużej ilości, to czy do sosu dodajecie rosołu (lub wywaru) czy sos robi się sam z siebie? Bo w przepisach, które widzę w necie, ciągle piszą, żeby dodać ileś tam bulionu...?
  • ja tam zawsze bez bulionu robię :)
  • Sos robi sie sam z warzyw. Ja robie tak: najpierw podsmazam w garnku mieso na oliwie, pozniej dodaje warzywa (cebula, pieczarki, papryka, czasem baklazan - on bardzo fajnie tez zageszcza sosy jak sie calkowicie rozpadnie) i co tam sie akurat nawinie, dodaje przyprawy, zamykam szczelna pokrywaka i zmniejszam grzanie. Czasem, jak na poczatku za mocno sie gotuje, to podlewam krapka wody, minimalnie. Ale sos sam powstaje, nic nie kombinuje.
  • mi mięso na oliwie nie smakuje, za to warzywa owszem
  • Ja tak sie juz przyzwyczailam, ze wszystko na oliwie robie.
  • Gulasz i bitki zagęszczam ziemniakiem startym na takich oczkach jak na ziemniaczane. Jak mam te ziemniaki na talerzu to wrzucam i mieszam ale nie muszę tak gwałtownie tylko małe ruchy. Jak robię bitki czy zrazy z karkówki to nie trzeba ich wyjmować z gara, wystarczy przesunąć. Sos jest smaczny a ziemniak nie dominuje go smakiem.... spróbujcie, warto
  • Właśnie się zastanawiam, czy to jest takie jednoznaczne. Czasami w przepisach jest napisane np. szklanka śmietany 30%. Takiej kwaśnej, to chyba nie ma, a przecież nie piszą tam "śmietanki 30%".

    Dla przykładu, że tak przypomnę blog Ireny, http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/11/krem-z-ziemniakow-i-groszku.html . Zrobiłam tę zupę-krem, ale dodałam kwaśną śmietanę i nie mam przekonania czy dobrze zrobiłam. Może zapytam autorkę, @Irena?

    Jak się nie warzy, to do zupy może być kwaśna. W moim wiejskim sklepiku mają kwaśna 30-tkę.
  • A w ogóle wyznaje w kuchni filozofię eksperymentowania i nie trzymania się przepisów. :-)
  • @Sylaba, ale surowy ziemniak?
  • @Sylaba, ale surowy ziemniak?
    Tak zagęszczam surowym ziemniakiem i jest to dla mnie wygodniejsze niż mąka bo nie ma szans na kluchy
  • co można zrobić z filetami rybnymi oprócz smażenia? Mam pełną zamrażarkę ryb, a te z patelni już nam sie znudziły.
  • dusić posolone na maśle z dodatkiem soku z cytryny i natki pietruszki - pycha
  • Też duszę, ale inaczej - wrzucam do sporego rondla rozdrobnioną włoszczyznę, może być też mrożona (jako leń patentowany czasem skrawam większą ilość marchwi, pietruchy i pora, żeby później zrobić wszystko w parę minut i opróżnić zamrażalnik ;) ), wystarczy łycha oleju. Filety rozmrażam nieco trochę wcześniej albo (ale to wariant nieco singielski) kładę NA garnku z warzywami, na krawędziach, żeby rozmarzł trochę, a sok spłynął do środka. Rozdrabniam rybcię niestarannie, solę, pieprzę i co jeszcze podleci. Jeżeli rybka była tania (a u mnie innej nie uświadczysz ;) ), jest sporo płynu. Kiedy jedzonko już miękkie, wrzuca się doń kuskus, czeka trochę i jest danie NAPRAWDĘ jednogarnkowe. :D  :D  :D
  • Zapiec w piekarniku.Rozmrożone doprawić wedle uznania,pokropić cytrynką , na to cukinia,albo cebula albo starta marchewka,co tam masz.Zalać kubkiem jogurtu wybełtanego ze startym serem, wersja de luxe-kubek śmietany.Zapiekać 20-30 minut.Najlepsze z ryżem. Można też zrobić rybkę po grecku.Dobre na zimno i na ciepło.
  • edytowano wrzesień 2013
    co można zrobić z filetami rybnymi oprócz smażenia? Mam pełną zamrażarkę ryb, a te z patelni już nam sie znudziły.
    Zupę rybną można zrobić.
    My preferujemy jarzynowo-rybną. Do jarzynowej - starta włoszczyzna i kartofle - dodaję jak warzywa są miękkie rybę podduszoną chwilę na patelni z cebulą. Zupę można trochę zagęścić kaszą kukurydzianą. Można też dodać przecieru albo soku pomidorowego trochę.
    I jeszcze rybę po grecku można.
  • edytowano wrzesień 2013
    I zapiekanke rybna- w naczyniu zaroodpornym ugotowany ryz, na to filety, (przyprawic czym sie lubi),pozniej dodaje mrozone lub swieze warzywa ( marchewke, brokula, fasolke szparagowa, grozek, kukurydze- co tam mam), wszystko zalewam smietnka goraca z roznymi serami topionymi- i do piekarnika , mozna tez posypac serem startym, sycace bardzo.

    Zupe rybna- podobnie jak Katarzyna, mozan dodac mleko kokosowe i trawe cytrynowa ,lub limonke i duzo koperku.

    Gulasz rybny- pieczarki, warzywa w kostke, ananas, z puszki, ugotowac do miekkosci, dodac rybe ( rozpadnie sie sama), doprawic sokiem z ananasa ,zagescic serkim wiejskim- podaac z ryzem.

    Z piekarnika mnostwo wersji- np. z pieczarkami i serem,
    z maslem czosnkoym,
    z prazonymi migdalami ,maselkiem i cytryna ( najlepsze sa pstragi i lososie, ale dorsz tez smaczny),
    itd.

    Islandzki 'plokkfiskur'
    Ugotowac rybe w osolonej wodzie, na patelni na masle podsmazyc pokrojona cebue, dodac ugotowane ziemniaczki, pokrojone na male czesci,w innym naczyniu przygotowac beszamel ( maka, mleko i maslo).Na patelnie, na podsmazone ziemniaki i cebule dodajemy rozdrobniona rybe, i dodajemy stopniowo beszamel, zeby nam wszytsko polaczyl razem- to ma byc cos w rodzaju puree, ale nie az tak rozdrobnione, doprawiamy sola, pieprzem bialym, podawac z ciemnym pieczywem ;-)

    r.jpg 10.7K
  • ryba w sosie curry







  • Ja czasami robię po dziadziowemu ;)
    Jiajia to imię Chinki, która tak robiła.

    Rozgrzewam olej, wrzucam kilka ząbków czosnku i pokrojonego w plasterki imbiru.
    Potem dodaję pokrojone na średniej wielkości kawałki filety rybne. Mogą być zamrożone.
    Jak się podsmażą, dodaję sok z cytryny, sos sojowy (ta Chinka dawała dwa, jeden dla smaku, drugi dla koloru), chili, trochę wina i duszę.
    Pod koniec dodaję pokrojoną w paski paprykę.
    Podaję z ryżem.
  • kolejna porcja pytań:

    1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?

    2. żeberka - jaka porcja jest wystarczająca na jedną osobę? tzn ile kupić takich pasków?

    3. z jakiego mięsa robi się rolady? tzn. ja wiem że z wołowiny, ale z jakiej części krowy :)


  • upnę sobie  :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.