Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

145791045

Komentarz

  • Myślę, że można (choć nie próbowałam). Nie powinno się stać nic gorszego niż zgęstnienie. :)
  • Teoretycznie - wiem.
    Moja mama często zostawia.

    Tylko, ze jak tak przeanalizowałam, że te moje to 3x"Z" są to jakoś zawsze lepiej zapytać na forum :D
  • @Marcelina suszona żurawina trochę namoczona.

     

  • Dziewczyny, ale to jest wątek z cyklu "gotowanie dla opornych" :) Tu nie można tak ogólnie - "Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone." Tu trzeba łopatologicznie: jaka śmietana, co do czego dodać, z czego zrobić poncz do ciasta, jak to ciasto tym ponczem nasączyć.....:D

    Dziękuje za przepis na muffinki - udały się wyśmienicie:) I to nie raz. Mam problem tylko z nadzieniem. Chciałam zrobić takie z czekoladą w środku, nałożyłam część ciasta do formy, położyłam kawałek czekolady i przykryłam drugą częścią ciasta. Niestety ze wszystkich ta czekolada wyciekła gdzieś bokiem. Co zrobiłam źle?


    I kolejne pytanie: zostałam wczoraj obdarowana pięknym królikiem. Jest już poporcjowany, z części już gotuje sie rosół, ale nie wiem jak, i z czym upiec pozostałe mięso.









  • @Savia, opowiedz koleżance o królikach dla opornych. 
  • Ja bym...
    natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
  • tymianek może być suszony, czosnek granulowany.

    Aaaa... czy królik młody czy stary? Bo jeśli leciwy to lepiej natrzeć tak jak mówiłam i do zamrażarki na tydzień lub dłużej. Wtedy skruszeje i będzie wyśmienity. W pożądanym czasie wyjąć, rozmrozić i piec.
  • Ja bym...
    natarła królika tymiankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć w naczynie żaroodporne z pokrywą do piekarnika i na 200-220C. Podlać trochę wodą, tak 2-3cm. Piecze nie min godzinę, aż będzie mięciutki. (po 45min mięso odwrócić). Na koniec można nieco śmietany dodać do sosu. Ja daję 18-tkę.
    ... a ja bym...

    wpadła i pożarła. 
  • @Savia dzięki:) nie wiem czy królik młody czy stary, ale dziś jedliśmy jego wątróbkę. Cudo!!! Szkoda, że nie mogłam przeczytać twojej odpowiedzi wcześniej bo natarłabym mięso przyprawami przed włożeniem do zamrażarki. Ale to nic, rozmrożę i zostawię na noc w lodówce, jak już skruszeje.


    Lata temu robiłam bardzo fajną rybę - usmażone filety przekłada się jabłkiem i cebulą, zlewa śmietaną i zapieka. Niestety nie mogę znaleźć tego przepisu, a musiałam wyjąć kolejną porcję ryb, żeby zrobić w zamrażarce miejsce dla królika:) i nie mam pojęcia jaką śmietaną można taką rybę zalać. Podpowiecie?
    :)
  • Och, króliczą wątróbkę uwielbiam. Mniam! :-)
  • jak robicie ryż z jabłkami?
  • Nie pomogę Ci.Gotuję ryż, otwieram słoik z antonówkami od mojej mamy, układam w naczyniu warstwami, zalewam śmietaną lub jogurtem , zapiekam i już. Nie wiem co robią Ci co nie mają słoika z antonówkami od mamy.
    :))
  • Mogą po prostu sami uprażyć jabłka z odrobiną cukru, ewentualnie cukrem waniliowym (prawdziwym!), cynamonem, rodzynkami i co tam kto lubi (orzechy np.).
    ;)
  • @Elunia smarujesz czymś naczynie? Jak długo i w jakiej temperaturze trzeba to zapiekac?
  • Możesz posmarować masłem ale bez też się obędzie. Zapiekam tak 20 min. do pół godz. ale ja daję ciepły ryż. Temp.180 z nawiewem, piekarnik elektryczny. Dodam, że antonówki w słoiku są już z cynamonem i odrobiną cukru, jak będziesz sama jabłka prażyć to dodaj. Czasami daję rodzynki.
  • dziękuję.
  • @Kitek

    Dobre jabłka w słoiku są w Lidlu

    Ale Ciiiiiii
  • jabłek mam akurat sporo - dostałam całą reklamówkę od rodziny:) ale na przyszłość bedę pamiętać o tych z lidla:)
  • @katarzynamarta spróbuję więc zrobić trochę gęściejsze ciasto.

    Czy Katarzyna Marta to Twoje imiona? pytam bo ja mam tak samo:)
  • jak robicie ryż z jabłkami?
    Wcale :P Ale moja Mama smarowała brytfankę/naczynie żaroodporne masłem/margaryną wykładała ryżem i na to jabłka w wiórkach. Bez żadnych dodatków :D Ale my mamy specyficzny gust - nie lubimy przesłodzonych itd.
  • Kitek jak gotujesz wodę na kluski śląskie ( w ogóle na wszystkie kluski) to daj łyżeczkę masła lub oliwy, oleju ( jakiegoś tłuszczu ) wtedy one się nie zbreją. Co prawda zawsze dobrze przelać to zimną wodą ale z pierogami nie da się. Najlepiej je wyławiać  łyżką cedzakową i wrzucić ciepłe do tłuszczu ( czyli np. podsmażanej cebulki).
    Ja do ciasta dodaję zawsze o 1 żóltko więcej niż w przepisie, także kapkę oleju. Wtedy ciasto jest sprężyste. Za to ostrożnie z wodą.
  • jak dobrze doprawić buraczki? takie gotowane jako jarzynka na obiad...?
  • edytowano październik 2013
    Ja ścieram na tarce też jabłko, kroję drobno por albo cebulkę, doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru jeśli trzeba, kropię olejem. Chyba, że na ciepło, zasmażane, to sól, pieprz, cytryna, cukier i śmietana
  • Maz chcial na cieplo ;-) ale moze zrobimy podwojna opcje :-) a dlaczego ta smietana? Jakie ona ma dzialanie na buraczki? I ilu %?
  • ja nie daję śmietany do buraczków. Im mniej nabialu tym większa przyswajalność żelaza.
  • na ciepło to ja lubię takie - na maśle zeszklić cebulę na to wrzucić zmiksowane lub przekręcone przez maszynkę buraczki, sok z pół cytryny, sól, pieprze, jak ktoś lubi to można jeszcze cukru z łyżeczkę
  • Mam pytanie: czy jak zrobie dzis surowke z bialej kapusty (taka zwykla: kapusta, marchew, jablko, cebul) to mi ona jutro jeszcze zjadliwa bedzie, czy lepiej robic na swiezo?
  • Mam pytanie: czy jak zrobie dzis surowke z bialej kapusty (taka zwykla: kapusta, marchew, jablko, cebul) to mi ona jutro jeszcze zjadliwa bedzie, czy lepiej robic na swiezo?
    będzie bardzo dobra gdy zaraz w lodówkę włożysz,ale ja bym nie dawała cebuli.
  • Coleslaw jest pyszna na drugi dzień, więc może ta też?
    Albo można dziś poszatkowac warzywa , a jutro wymieszac.
  • Co z batatow, drogie Panie?
    Zawsze robiłam puree, bądź pieczone jako dodatek do dania głównego,
    Ale dziś myślałam zrobic co innego.
    Macie jakieś pomysły?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.