Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

13468945

Komentarz

  • a ja zapytam... jak zrobić dobrą zapiekankę z kaszy gryczanej i sera? tak mnie jakoś naszło i muszę się mentalnie do działania przygotować..

  • ja gotuję 2 szklanki gryczanej niepalonej, wbijam do niej jak wystygnie 2 jajka. Podsmażam 1-2 cebule z kurkumą i dorzucam do kaszy
    Ser ok 400 g miksuję z maślanką/kefirem, , i doprawiam czym tam kto lubi _ ja majeranek, sól, pieprz, papryka może być

    i układam kasza/ser/kasza - polewam 2 jajkami rozbełtanymi ze śmietaną + trochę mleka , galka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek

    Zapiekam ok 40 minut w 180 st
  • @natalnika, i jak wyszły?

    @kitek, nie znam się na śledziach i roladach, ale jeśli chodzi o żeberka - warto nabyć więcej. Na mnie jedną kupuję nieduży pasek (poniżej pół kg chyba nigdy nie schodzą) i jem przez 3 dni :) Natomiast mogę podzielić się patentem mojej Chrzestnej - jak zjecie mięso, a sos jeszcze jest można w nim ugotować pierś kurzą.

  • edytowano październik 2013
    kolejna porcja pytań:

    1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?

    2. żeberka - jaka porcja jest wystarczająca na jedną osobę? tzn ile kupić takich pasków?

    3. z jakiego mięsa robi się rolady? tzn. ja wiem że z wołowiny, ale z jakiej części krowy :)


    śledzie matjasy moczyć ok. 2 h w mleku
    wyjąć pokroić ukośnie w niby romby
    przełożyć do salaterki 
    sos: pokroić jabłuszko lekko słodkie i cebulkę
    i/lub ogórek kwaszony lub konserwowy
    zalać śmietanę rozbełtaną z łyżką majonezu
    zamieszać i odstawić do "przegryzienia" składników
    ugotować ziemniaki w mundurkach ok 10 min wstawiane do gorącej wody
    przekroić ziemniak na pół posypać obficie koperkiem lub szczypiorkiem
    i smacznego

    edit Mleko wylewamy, do niczego się nie przyda ,  info to dla centusiów  i pyrów
  • żeberka do kapusty mogą być mostki i tak obierasz z kości w połowie gotowania bigosu
    do sosu droższe paski np. 2 paski cienkie na 4 osoby
    zależy też od ilości kostek :)
    na roladę najlepszy boczek, w Viando sprzedają już zrolowany wystarczy trochę przypraw do speklowania i upiec, dobry na ciepła i zimno na kanapki i na przyjęcie, do tego chrzan żurawinowy lub musztarda (i piwko dla panów)
    jak nie lubisz tłusto to rzeczywiście wołowina - prawdziwa to 40-45 za kg ale ja nie gustuję
    na zrazy - wołowina zrazowa , nie z krowy tylko wołu :) 
    oczywiście do tego ogóreczek kwaszony, boczek wędzony i cebulka także samo resztki cebulki i ogóreczka do sosiku dodajesz ale to tradycja i każdy potrafi

    zapraszam do mnie, mam wolne moce przerobowe, poduczę Cię i popróbujemy razem :D

  • @babka4 ; ale mi smaku narobilas... Szkoda, ze moi faceci sa 'niesledziowi' :( Ale i tak kiedys zbie - sama dla siebie. A co!!!

  • kolejna porcja pytań:

    1. śledzie - jak zrobić takie dobre ze śmietaną do obiadu?



    Nie znoszę śledzi, ale podam przepis na ukochaną potrawę mojej rodziny ze strony ojca-dla mnie to trauma, ale co tam:
    otóz do rzeczonych śledzi, zwanych "oko" potzreba śledzia z mleczem, sporo cebuli, śmietanę gęstą i kwaśna, może być 12%, 18%
    mlecz ze śledzia rozetrzec z solą i pieprzem, dodać do smietany, doprawic
    do doprawionej śmietany wrzucic cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki
    śledź powinien być chyba moczony wcześniej
    dodać sledzia do smietany i na jakiś czas do lodówki albo i nie
    ugotować ziemniaki-podobno najlepsze w mundurkach, ale i zwykłe z wody też sie nadadzą

    moje ciotki i ojciec mogły jeść to cysternami niemalże
    żadnych innych dodatków-tylko śledź, cebula, śmietana, sól i pieprz
  • @kociara- śledź w takiej postaci też mogę jeść cysternami. Jest najlepszy na świecie, jestem tego pewna :D
    mnia, mniam a tu człek na diecie beznabiałowej
    :((
  • @Milamama - dla mnie jakikolwiek śledź w jakiejkolwiek postaci jest absolutnie niejadalny
    A tak bym chciała lubić, takie piękne i kolorowe sałatki śledziowe są
  • no, taki na przykład po łowicku- z kolorową papryką:) pod każdą postacią, moja miłość:)
  • kociara mam sposób na śledzia:dla ciebie:
    surowego posolić obtoczyć w mące i usmażyć
    garść surówki z kapusty, marchewki lub selera i mniam
  • kociara mam sposób na śledzia:dla ciebie:
    surowego posolić obtoczyć w mące i usmażyć
    garść surówki z kapusty, marchewki lub selera i mniam
    no własnie mi się przypomniało, ze takiego jadałam w czasach studenckich u mojej kumpeli - był dość zjadliwy :)

    ale ja ostatnimi czasy mało "rybna" jestem, ku mojej rozpaczy, bo kiedyś rybki uwielbiałam
    teraz zjem od wielkiego swieta i to tylko tradycyjnie, żadnych tam rybnych zapiekanek, żadnych mieszanin np. w sosie
  • a moze jakiś prosty (i skuteczny) przepis na muffinki ktoś by mógł podać?
    [-O<
  • Gulasz i bitki zagęszczam ziemniakiem startym na takich oczkach jak na ziemniaczane. Jak mam te ziemniaki na talerzu to wrzucam i mieszam ale nie muszę tak gwałtownie tylko małe ruchy. Jak robię bitki czy zrazy z karkówki to nie trzeba ich wyjmować z gara, wystarczy przesunąć. Sos jest smaczny a ziemniak nie dominuje go smakiem.... spróbujcie, warto

    Gulasz, zwłaszcza wołowy, ładnie się też zagęszcza razowym chlebem.
  • edytowano październik 2013
    No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi ;))? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
  • a moze jakiś prosty (i skuteczny) przepis na muffinki ktoś by mógł podać?
    [-O<



    Znam bardzo prosty przepis: w jednej misce miksujesz: 2 jajka, szklanke mleka i pół szklanki oleju, w drugiej mieszasz: 2 szklanki mąki, pół szk. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół torebeczki cukru waniliowego. Potem obie miski razem miksujesz. Ja dodawałam już: pokrojoną czekoladę i żurawinę (ulubiony zestaw mojej rodziny), czekoladę i śliwki, czekoladę i rodzynki. Myślę, że można sobie samemu skomponować to "nadzienie".

    Wlewam do foremek, piekę około 25 minut 160 stopni.Mniam, mniam. Tanio, smacznie.
    Acha, dzieciaki świetnie ozdabiają toto. I nie stosuję tych papierowych wkładeczek. Babeczki trzymają się i tak.
    A ja nic nie miksuję tylko mieszam widelcem, najpierw mokre, potem dodaję suche. Wszystko trwa 5 min.+15 min. pieczenie. Ostatnio super z żurawiną.
  • No to teraz ja. Czym różni się mąka żytnia od pszennej (oprócz zboża, z którego pochodzi ;))? Czy można je stosować wymiennie i np. zrobić ciasto z mąki żytniej typu 720?
    Brakiem (albo innym rodzajem) glutenu. Ciasta z samej żytniej nie próbowałam robić, ale placki się rozlatują :( Niemniej jednak polecam lekturę wątku bezowego - zdolni ludzie pieką ciasta nawet bez podstawowych składników :D
  • Moje pilne pytanie: bakłażan do zupy - trzeba obrać czy nie?
  • Jakiś czas temu kupiłam miętę w doniczce, rośnie jak szalona a ja nie wiem, jak i do czego ją używać  :-SS Opisy zastosowań poproszę bardzo dokładne   ;)
  • Nie pijemy alkoholu z żadnej postaci  ;)
  • Do sałatki tabuleh 
  • do deserów, do lemoniady, do mizerii jako urozmaicenie, do chłodnika z ogórków...
    można też zrobić syrop miętowy :)
  • jak i czym przełożyć biszkopt? ja to zrobić, żeby masa związała się z ciastem?
    wyciągacie biszkopt z piekarnika odrazu po upieczeniu czy później?
  • Biszkopt zostaje w piekarniku do całkowitego ostygnięcia - po tym, jak gorący wyjmiemy z piekarnika i z wysokości metra upuścimy na podłogę. Serio. Wyjmujesz gorący, rzucasz, wkładasz z powrotem i zostawiasz do całkowitego ostygnięcia.

    Masa do przełożenia najprostsza jest z bitej śmietany i serka mascarpone.
  • Albo masa krówkowa wymieszana z żurawiną.Słodkie ale pyszne.

     

  • edytowano październik 2013
    Też lubię tą masę :) (tzn śmietana i mascarpone), raz się pokusiłam o krem czekoladowy, wyszedł wspaniały, ale sporo tortu zostało (szok dla mnie) bo po prostu był tak sycący że nie dało się zjeść więcej niż jeden kawałek. Krem był z ubitej kremówki, do której wlewało się rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Przepis znalazłam na forum cincin (chyba), na pewno przez googla ;)
  • Ja biszkoptem nie rzucam, ale też czeka w piekarniku, żeby nie opaść. A naprawdę najprostsza masa to serek homogenizowany - na mascarpone mnie nie stać :P
    I warto zaponczować ciasto - mokre trzyma się mokrego ;)
  • Elunia - z suszoną żurawiną? Czy taką ze słoika? Muszę potestować.
  • Czy można "na drugi dzień" zostawić w lodówce resztki ciasta naleśnikowego?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.