nietypowo jak na niedzielny obiad- wykanczamy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem, surówka z marchwi, jabłka i czarnej rzepy
Pozarlismy wczoraj bratwurst z grilla:) TYlko niemieckiego sosu curry nie bylo - Jimmy co roku zarzeka sie, ze jak pojedziemy do Germanii, to zakupimy ilosc hurtowa:)
A ja generalnie na niemiecki Wurst mam chyba uczulenie. Ble. a jak sobie przypomnę smak tej białej kiełby z musztardą w białej bule to mi gorzej podwójnie.
A w temacie: obiad u rodziców - kasza gryczana, schabik w sosie, kapusta pekińska z jabłkiem.
@jukaa Z braku hindusa moze byc i kurczak. Podaje proporcje na 4-6 osob, wiec musisz sobie dostosowac w miare potrzeb.
Skladniki: 1kg udek kurzych ze skora ( ale moga byc i palki czy jakiekolwiek czesci kurczaka ),, 4 cm kawalek imbiru ( posiekany), sok z polowy cytryny, sol, pieprz, zmielone ziarna kolendry - okolo 1 lyzeczki, 1 lyzeczka papryki w proszku, 1/2 lyzeczki garam masala ( ja sypie wiecej, bo lubie), poltora lyzeczki kuminu, olej
Sos mietowy - jagurt naturalny, robie z gotowym sosem mietowym - ale mysle, ze drobniutko posiekana mieta, odrobina soku z cytryny i soli wyprodukuje podobny smak.
Udka nalezy ponacinac, wlozyc do miski - w ktorej uprzednio wymieszalismy imbir, sok cytrynowy i podane wyzej przyprawy. Obtoczyc je w marynacie i niech sobie tak posiedza - przepis podaje 10 minut, ale im dluzej, tym lepiej.
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni. Naczynie zaroodporne posmarowac lekko olejem. Ulozyc kawalki kurczaka jednowarstwowo i polac resztka marynaty. Piec 45 minut. Podawac z sosem mietowym i ryzem, mozna do tego wykombinowac jeszcze jakas salatke i jakbys dostala indyjski naan albo chapati, to juz pelen wypas. W braku tychze sprawdza sie tez pita.
Pierogi, pierogi, pierogi... Mogą jeść na okrągło, ze szpinakiem, kapustą z grzybami i ruskie. Trzy rodzaje farszu to standard, czasem jeszcze z gryczaną.
Barszcz czerwony do picia, czyli test jelita. Juz sie nie pozbede tego skojarzenia. Do tego historyczne wydarzenie, bo ziemniaczki, u nas bardzo rzadkie. Surowka z pekinki. Dla chetnych jajo sadzone.
Komentarz
500 ml passaty pomidorowej
2 lyzki miodu
3 lyzki octu
1 i1/2 lyzki bulionu instant
1 lyzka sosu worcester
1 lyzka curry (takiego w proszku)
1 lyzka srednio ostrej papryki
troche tabasco
ktos polecal jeszcze troche cukru brazowego dodac
Wszystko zagotowac powoli w garnuszku.
@jukaa Z braku hindusa moze byc i kurczak. Podaje proporcje na 4-6 osob, wiec musisz sobie dostosowac w miare potrzeb.
Skladniki: 1kg udek kurzych ze skora ( ale moga byc i palki czy jakiekolwiek czesci kurczaka ),, 4 cm kawalek imbiru ( posiekany), sok z polowy cytryny, sol, pieprz, zmielone ziarna kolendry - okolo 1 lyzeczki, 1 lyzeczka papryki w proszku, 1/2 lyzeczki garam masala ( ja sypie wiecej, bo lubie), poltora lyzeczki kuminu, olej
Sos mietowy - jagurt naturalny, robie z gotowym sosem mietowym - ale mysle, ze drobniutko posiekana mieta, odrobina soku z cytryny i soli wyprodukuje podobny smak.
Udka nalezy ponacinac, wlozyc do miski - w ktorej uprzednio wymieszalismy imbir, sok cytrynowy i podane wyzej przyprawy. Obtoczyc je w marynacie i niech sobie tak posiedza - przepis podaje 10 minut, ale im dluzej, tym lepiej.
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni. Naczynie zaroodporne posmarowac lekko olejem. Ulozyc kawalki kurczaka jednowarstwowo i polac resztka marynaty. Piec 45 minut. Podawac z sosem mietowym i ryzem, mozna do tego wykombinowac jeszcze jakas salatke i jakbys dostala indyjski naan albo chapati, to juz pelen wypas. W braku tychze sprawdza sie tez pita.
Smacznego:)
Mogą jeść na okrągło, ze szpinakiem, kapustą z grzybami i ruskie. Trzy rodzaje farszu to standard, czasem jeszcze z gryczaną.
a potem pieczone buraki z fetą
dziś powtórka z żurku
obiadokolacja rodzinna: gęsia wątróbka, ziemniaki i sałatka: bób, ogórek kiszony, majonez z jaglanki z nutką chrzanową
zuo, zuo, zuo
ale jakie pyszne! =P~
kotleciki?
ja lubię połączenie soczewicy cebuli i majeranku
Zupa warzywna.
Zupa szczawiowa.