Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1130131133135136265

Komentarz

  • Udka pieczone po indyjsku i indyjskie przystawki dzisiaj:)
  • nietypowo jak na niedzielny obiad- wykanczamy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, krokiety z kapustą, pieczarkami i mięsem, surówka z marchwi, jabłka i czarnej rzepy 
  • Pozarlismy wczoraj bratwurst z grilla:) TYlko niemieckiego sosu curry nie bylo - Jimmy co roku zarzeka sie, ze jak pojedziemy do  Germanii, to zakupimy ilosc hurtowa:)
  • Prawdziwy sos curry germancy sami gotuja :P Ale to nie moje smaki, my jemy biala kielbase ze slodka musztarda.
  • Ba, najlepiej by bylo samemu sos zrobic. A masz moze dobry przepis? Mysmy jedli kielbase z niemiecka musztarda....
  • Moge poszukac, ale (jak pisalam) nigdy sama nie robilam, bo to nie moj krag kulturowy ;)
  • Taki mam przepis (ile miast, tyle przepisow, ale ten mial dobre opinie):

    500 ml passaty pomidorowej
    2 lyzki miodu
    3 lyzki octu
    1 i1/2 lyzki bulionu instant
    1 lyzka sosu worcester
    1 lyzka curry (takiego w proszku)
    1 lyzka srednio ostrej papryki
    troche tabasco
    ktos polecal jeszcze troche cukru brazowego dodac

    Wszystko zagotowac powoli w garnuszku.
  • czernina mniam.
  • A ja generalnie na niemiecki Wurst mam chyba uczulenie. Ble. a jak sobie przypomnę smak tej białej kiełby z musztardą w białej bule to mi gorzej podwójnie. 

    A w temacie: obiad u rodziców - kasza gryczana, schabik w sosie, kapusta pekińska z jabłkiem.
  • @jukaa Z braku hindusa moze byc i kurczak. Podaje proporcje na 4-6 osob, wiec musisz sobie dostosowac w miare potrzeb.

    Skladniki: 1kg udek kurzych ze skora ( ale moga byc i palki czy jakiekolwiek czesci kurczaka ),, 4 cm kawalek imbiru ( posiekany), sok z polowy cytryny, sol, pieprz, zmielone ziarna kolendry - okolo 1 lyzeczki, 1 lyzeczka papryki w proszku, 1/2 lyzeczki garam masala ( ja sypie wiecej, bo lubie), poltora lyzeczki kuminu, olej

    Sos mietowy - jagurt naturalny, robie z gotowym sosem mietowym - ale mysle, ze drobniutko posiekana mieta, odrobina soku z cytryny i soli wyprodukuje podobny smak.

    Udka nalezy ponacinac, wlozyc do miski - w ktorej uprzednio wymieszalismy imbir, sok cytrynowy i podane wyzej przyprawy. Obtoczyc je w marynacie i niech sobie tak posiedza - przepis podaje 10 minut, ale im dluzej, tym lepiej.

    Piekarnik rozgrzac do 220 stopni. Naczynie zaroodporne posmarowac lekko olejem. Ulozyc kawalki kurczaka jednowarstwowo i polac resztka marynaty. Piec 45 minut. Podawac z sosem mietowym i ryzem, mozna do tego wykombinowac jeszcze jakas salatke i jakbys dostala indyjski naan albo chapati, to juz pelen wypas. W braku tychze sprawdza sie tez pita.

    Smacznego:)

  • żeberka  z ziemniakami :)
  • Krupnik z jaglanka I quinoa.
  • Pierogi, pierogi, pierogi...
    Mogą jeść na okrągło, ze szpinakiem, kapustą z grzybami i ruskie. Trzy rodzaje farszu to standard, czasem jeszcze z gryczaną.
  • żurek:
    a potem pieczone buraki z fetą

    dziś powtórka z żurku
  • ogórkową właśnie gotuję - już pachnie!
    :)
  • Ale kusisz:))) To jedna z moich ulubionych zup....
  • Mizeria,ziemniaki,łosoś pieczony.
  • obiad pierwszy, tylko z mężem,  w ikea: rostbeff, frytki i surówki :P

    obiadokolacja rodzinna: gęsia wątróbka, ziemniaki i sałatka: bób, ogórek kiszony, majonez z jaglanki z nutką chrzanową
  • :D

    zuo, zuo, zuo


    ale jakie pyszne! =P~
  • E! a bób i ogórek kiszony to co? Nie liczy się jako równowaga? ;)
  • co z zielonej soczewicy na obiad oprócz zupy?

    kotleciki?
  • Naleśniki z farszem soczewicowym albo pierogi
    ja lubię połączenie soczewicy cebuli i majeranku
  • zieloną soczewicę czasem daję do obiadu, zamiast ziemniaków/ryżu/makaronu,
  • Chyba zupa typu miksowany ugotowany brokuł plus czosnek i oliwa, ale to dla mnie samej - małżowi najwyżej zostawię trochę na kolację.
    Kasza za mną chodzi. Przeszukuję szafki, ale poza jaglanką innej chyba teraz nie mamy.
    Chciałabym, bo to zdrowe i antynowotworowe.
  • Barszcz czerwony do picia, czyli test jelita. Juz sie nie pozbede tego skojarzenia. Do tego historyczne wydarzenie, bo ziemniaczki, u nas bardzo rzadkie. Surowka z pekinki. Dla chetnych jajo sadzone.
  • Zupa warzywna.

    Zupa szczawiowa.

  • Pomidorowa ;)
  • Ziemniaki,piersi kurczka marynowane w soku z cytryny,czosnku i imbirze,marchewka z jabłkiem.
  • @Maciejka jak surówke z fenkuła robisz???
    u nas iście swojsko czyli kapuśniak na 2 dni . Kapuste kisiłam sama ;)
  • edytowano lutego 2014
    Andzia25 niezle sie wstrzelilas w temat, wlasnie dzis mam fenkul, ale pieczony.
    A surowke robie tak jak w tym przepisie
    tylko oczywiscie nie dodaje wtedy sledzi ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.