Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1129130132134135265

Komentarz

• Po tygodniu dziwnego jedzenia z checia zjadlam dzis pieczona rybe, ziemniaki i surowke z kopru wloskiego, jablka i pora.
    Na jutro tortilla zapiekana z warzywami i prawdziwa swojska kielbasa, do tego salatka z brokula.
  • @Maciejka ; A co Ty dziwnego jadlas przez tydzien???
  • przecieraki z zasmażaną kiełbaską
  • edytowano stycznia 2014
    Jukaa dla rownowagi: jaglana z.warzywami. :)
  • Jeśli mąż jutro nie będzie jechał do pracy, to poproszę, by obrał ziemniory i też przecieraki zrobię. 
    Dziś jaglana, dzieci chciały, dziwne jakieś te dzieci, nie moje, ja wolę jaglankę gotować niż jeść. 
    Se zjem buraki.
  • @draconessa takie tam restauracyjno-piknikowe jedzenie ;)
  • A jak zrobic te szare kluski? Uwielbiam je.
  • u nas dziś niezabielana pomidorowa z garstką czerwonej soczewicy i żytnim razowym makaronem, a na drugie pieczona pierś z kurczaka, jaglanka z duszoną cebulką i pieczarkami wraz wielką górą sałaty, pomidorów, papryki z winegretem
  • a propos vinegret - jak zrobić dobry sosik tego typu? Próbowałam coś wykombinować, ale mam poczucie że to nie było do końca to ;)
  • Poszliśmy z prezentem do Babci z okazji Dnia Babci:rosół,mielone z szynki z koprem,karczek w sosie grzybowym,ziemniaczki,surówka z kiszonej kapusty,marchewka........na deser ciasto malinowe.
    :)
  • @kitek

A jak zrobic te szare kluski? Uwielbiam je.

Jeśli pytasz o takie - u nas to kluski kładzione ;)

image

no to ziemniaki surowe starkowane na najdrobniejszej stronie tarki
    mąka
    Ma z tego powstać taka "breja" gęściejsza (jak słabo wyrobione ciasto drożdżowe)
    Ja to potem wykładam na deskę do krojenia i łyżką tak po kawałku oddzielam wprost do osolonego wrzątku.
    Mam też sitko takie do tych klusków 
    Uwielbiam :D je bardzo
    jem z twarogiem i skawreczkami
    z kapustą
    z czerwonym barszczem zabielanym
    ale same też są przepyszne :))
  • Te sitko/przecierak
    to takie coś
    image

• Dzis czyszczenie lodowki i wyszlo mi na jutro:
    kotleciki z ryzu i lososia
    placuszki z cukinii
    fenkul pieczony z oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Chcialam jeszcze jakis dip/ sos zrobic, ale maz juz mnie wygonil z kuchni ;)
  • Fenkula (pociachanego w osemki) najpierw troche podgotowuje, zeby zmiekl. Wrzucam do miski. Dodaje: pomidorki koktajlowe (albo duzy pomidor pociachany, jak nie mam), czarne oliwki, czosnek pokrojony w plasterki, oliwe, troche octu balsamicznego, sol (ewentualnie), troche suszonego tymianku, pieprz. Mieszam, przekladam na blache, wkladam do nagrzanego piekarnika (180-200 st), na okolo 20 minut (ma sie ladnie, leciutko z gory przypiec). Gototwe.
  • Kasza jaglana, bób i pieczona dynia.
  • bliny gryczane? jak robisz?
  • Jutro u ns Burns' Night - a wiec po szkocku, tradycyjnie musi byc:)  Scotch Broth a potem goracy haggis z rzepa puree i ziemniakami puree. Do tego u nas na deser trifle malinowe i dla doroslych  kieliszek porto:) Przed haggisem zas Jimmy wyglosi  wiersz Burnsa 'Address to a Haggis' :)

http://www.youtube.com/watch?v=YcRHDP0J-Ik

• kaczor z pomarańczą
  • Spaghetti, mięso wieprzowe uduszone z oliwą, koncentratem pomidorowym i rozdrobnione; danie posypane rukolą albo tartym żółtym serem
    do tego
    białe wino słoweńskie
  • edytowano stycznia 2014
    @jukaa wołam Cię!

BABY ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy ciasto na bliny gryczane ma byc bardzo rzadkie (bo takie mi wyszło) czy gęste jak na... racuchy?
  • @jukaa dzięki ci Dobra Kobieto :-*

No więc u mnie dziś na obiad

Bliny gryczane
    z sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym
    (koperek mój własny, zamrożony, więc pachnie obłędnie!)
    z wędzonym łososiem.

Pychota! =P~
  • U mnie barszczyk z własnoręcznie ukiszonych buraków i wigilijne uszka  :D
    Na drugie danie będzie calzone i surówka z selera.
  • Dwa dania :-?
  • Zosia robi krupnik. 
  • u mnie tez był krupnik,głównie z myślą o chorowitku-mężu gotowany
  • U nas dzis curry warzywno-kurczakowe + surowka z czarnej rzepy.
    Na jutro mamy kotlety mielone, makaron z pieczona dynia, parmezanem i orzechami, surowka z fenkula, selera naciowego i kapusty pekinskiej, pieczone buraki.
  • -jemy,jemy!      U nas rosół wołowy a na drugie wątróbka,ziemniaki,marchewka i mleko.
  • No muszę się pochwalić- dziś mój Mąż po raz pierwszy robi obiad- i to od razu kaczkę:)! lubi chłop wyzwania:) nie mogę się jej doczekać, upojne wonie dochodzą z kuchni a ja mam wolne:)
  • U nas też dziś żurek, ale bez kiełbasy  ;) Na drugie danie za to bigos z domową kiełbasą.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.