No przepis to taki na oko Normalnie robie z ryzem/jaglanka i miesem mielonym, dzis zaryzykowalam podwojnie i zrobilam (z ponoc starodawnego przepisu) z ziemniakami gotowanymi, podsmazanym boczkiem i cebulka. A ze mialam troche prawdziwego twarogu jeszcze troche po swietach, to tez go dodalam i wyszlo nadzienie ala pierogi ruskie.
Wszystko zawinac w liscie kapusty, ukladac w brytfannie, troszke podlac woda, polac oliwa i zapiekac godzine gdzies w 175-200°C. I najlepiej zostawic to tak w piekarniku az do wystygniecia, zeby lepiej doszly (jesli robi sie dzien wczesniej).
A ja zaczelam dzis kaczke w pomaranczach piec, ale tak dlugo to trwalo, a wszyscy byli glodni, ze w koncu dalam pstragi i lososia z patelnii, ziemniaki, do tego roszponka z feta i pomidorami. Kaczka zostala na pojutrze, jutro wycieczka i jedzenie gorskie
leczo z resztkami golonki z wczoraj, z ryżem + sałatka zwana piracką przygotowana przez najmłodszego członka rodziny. UWAGA w Sałatce piracki dodatek to marchewka - nie pytajcie dlaczego, to podobna wielka tajemnica
A u mnie swinia pieczona z dodatkiem wschodniego rodu ingrediencjyj... z salatka i ryzem. JUtro bedzie kura z patelni, doprawiona orientalnie, z ziemniakami, bo chlopaki chca. Duuzy bukiet warzyw do tego Sarnina zas bedzie w miodzie dopiero w czwartek
leczo z resztkami golonki z wczoraj, z ryżem + sałatka zwana piracką przygotowana przez najmłodszego członka rodziny. UWAGA w Sałatce piracki dodatek to marchewka - nie pytajcie dlaczego, to podobna wielka tajemnica
Komentarz
gęś, polędwica wołowa, szynka z dzika, kaczka w pomarańczach, gulasz z sarny, pstrągi, łosoś
fiu fiu
a u nas zwykła ogórkowa i schabowe na parze