Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1132133135137138265

Komentarz

• Widzę, że nie tylko u nas gościły dziś przerobione ruskie pierogi  :D U nas był farsz z ruskich pierogów w naleśnikach jaglankowych, krojony jak rolada i przysmażane ślimaczki. Do tego surówka z surowego buraka. Na pierwsze danie krem porowy.  
  • AgaAga
    edytowano lutego 2014
    @Hipolit, a te kotleciki jakos panierujesz? Bo chyba na to sie zdecyduje (skoro juz raz w kotletach przeszlo miesko z jajek, to moze przejdzie i miesko z sera, mlody jest generalnie bezkonfliktowy jedzeniowo, o ile mieso dostanie... albo cos, o czym mysli, ze to mieso).

Dwa razy zbieralam sie do sernika i w lodowce w efekcie poltora kilo sera (musza go przejesc: dwoje doroslych, w tym jeden nie lubi, jeden przedszkolak miesozerny i jeden ogolny niejadek), waznego chyba do 27. A najblizszy sernik planuje na Wielkanoc.
  • Tak @Aga
    "Kulam" te kotleciki z farszu jak normalne mielone, obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę.
  • Nie daję.

Pewnie można by dodać, ale to by rozrzedziło ten farsz i trzeba by zaraz czymś zagęszczać.
    Wolę już ukulać mniejsze, wtedy się w ogóle nie rozwalają ( duże i płaskie lubią się przełamać, przynajmniej mnie).

• Aha. Dobrze wiedziec, bo bym dodala jajko (do farszu do ruskich dodaje). Dobra, zobacze, jak beda sie formowac.
  • Jak dobrze opanierujesz to będzie OK.
  • zupa cebulowa z tymiankiem

kopytka, zrazy i warzywa na parze

a w drugiej wersji

medaliony z sosem na dziko i pieczone ziemniaczki
  • @Savia

medaliony z sosem na dziko :/

dziczyzna, czy jakiś dziki sos ;)
  • a skąd ja mogę wiedzieć? W restauracji byliśmy korzystając z nieobecności dzieci :-))
  • Rosołek z gołębia gotuję bo syn przeziębiony. I Niemowlaska też się załapie na rosołek. Reszta rodziny dostanie pierogi z serem.
  • rosół z królika :-)
  • U nas dzis mielone, jaglanka "na bogato" (z pieczonymi warzywami, oliwkami, suszonymi pomidorami, kaparami, parmezanem.... wysprzatalam lodowke), surowka z bialej kapusty z pomarancza i ananasem.
    Jutro ciag dalszy jaglanki z udkami kurczaka po indyjsku, do tego salata z mozarella i pomidorami.
  • Zupa buraczkowo- jarzynowa z jaglanka;-)
  • @jukaa ja sie po prostu dobrze urzadzilam i naleze do obu wrogich sobie sekt na raz :))
  • @Aga , @jukka - spróbujcie następnym razem ten farsz ruski w ciescie naleśnikowym, tylko dosć gestym usmażyć
    pycha
  • farsz ruski można też po prostu zawinąć w naleśnikach w takie rurki i podsmażyć całość na masełku =P~

ps. nie wiem po co sobie to właśnie zrobiłam ;)

• Dzisiaj kurczak tandoori z ryzem, 'listkami' ( jak to nazywa Marek) i naanem. Rozpusta czysta.
  • PĄCZKI. :))
  • Szparagi jako odtrutka po pączkach :))
  • Pączki na pierwsze danie. Pączki na drugie danie. Na podwieczorek paczki. Kolacja - także pączki  :))
  • Dostałam słoik zupy grzybowej, ale wydawało mi się, że jest trochę za rzadka. Dodałam więc ciut jaglanki, jeszcze ciut... i otrzymałam kaszą jaglaną na (prawie) sypko z grzybami i warzywami :D
  • Sushi :P

• @jukaa, niemożliwe, żeby ktoś miał lepszy pomysł:P jami...

u nas dziś jaglanka z brokułem i do tego dorsz smażony w ziołach, które wpadły mi w ręce. I nie mam zgagi po tym!:D
  • Zrobilam dzis na kolacje pierwszy raz w zyciu (!) racuchy z jablkami i dobre wyszly :) Przez tyle lat przesladowalo mne wspomnienie racuchow z dziecinstwa... Syn az 5 zjadl.
  • A u nas dzisiaj obiad w wersji luksusowej - łosoś pieczony z masłem, koperkiem i cytryną, do tego pieczona brukselka i ziemniaki oraz surówka pt. co się znalazło w lodówce ;)
  • @Hania i Ty masz czas takie obiady robić przy noworodku? :) toż dla mnie wielkie pocieszenie ;) a ja dzisiaj miałam lenia - Dziewczyny dostały zupkę, a w ramach drugiego dania/deseru naleśniki z dżemem babcinej roboty. 
  • Tydzien bezglut ;) i z rozlicznymi imprezami (od przedpoludnia u lekarza po pochod karnawalowy w deszczu) zaobfitowal w:
    -curry. Panang na winie :P. Taki fusion ;)

W ramach
    polozenia dowcipu od razu dopisze, ze nawinely sie: brukselka, koper
    wloski, papryka spiczasta cebula, imbir i marchewka oraz mleko kokosowe i
    curry panang. Dodatkiem byla jaglanka B-) Moja rodzina jest juz tak
    wytresowana, ze wszystko zje.

- pieczona makrela, zestaw klasyczny z ziemniakami i surowka z kapusty kiszonej.

-ortoreksyjne pyry z gzikiem ;) Pyry, jak pyry, gzik dostal
    swieze ziola i olej lniany (nigdy nie kupie juz gotowego zielonego sosu
    frankfurckiego!), do tego kapusta kiszona z olejem z pestek dyni.

- spaghetti orkiszowe (dla mnie ofkors jaglanka. pozpstali dojadaja jaglanke na kolacje) z tunczykiem, sosem pomidorowym, cebula i papryka, z parmezanem.

Na jutro robie wlasnie zupe z czerwonej soczewicy, a na drugie jarmuz, pieczone ziemniaki i cos miesnego (powinnam zahaczyc o tureckiego rzeznika, wiec moze jakas jagniecine przywloke do domu). Na niedziele zostal zamarynowany kawal indyka (ma byc pieczony z cytrynami i ziemniakami). W poniedzialek pizza na mace gryczanej (i druga orkiszowa dla glutenowcow).
    Za chwile jeszcze placuszki jaglane ze smakoterapii i w ogole mi ta dieta bg nie ciazy.
  • edytowano lutego 2014
    @beatasb mój noworodek jest jeszcze w fazie "uśpienia" - generalnie życie B. wygląda tak: 3h snu, przewijanie, karmienie i znów śpię -, a w domu jest jeszcze z nami mąż, który "animuje" naszego dwulatka. A poza tym z drugim dzieckiem jakoś łatwiej - ma się większą pewność ;). A dla Ciebie to już w ogóle będzie pestka - po pierwszych bliźniakach ;)

Ale żeby nie było tak różowo - mrożone pierogi (kupne do tego!) w tym tygodniu też jedliśmy na obiad.
  • o pierogi!!! chyba jutro machnę ruskie... w tym tyg były już z kapusta i pieczarkami, a wczoraj z soczewicą i marchewką - dobre ;)
    Trzeba by może i coś zamrozić... 
    Ps. Cieszę się, że B. taka nieproblemowa! Superaście!

Koniec OT. :)
  • Zupa brokułowa,ryż,pulpety,szparagi .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.