Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1135136138140141265

Komentarz

  • Mniaaaaaaaammmmmmm!!!!! Widocznie jestem ukryta kaszubka.....
  • Mam straszną ochotę na gulasz z...dodatkiem jabłka...normalnie nie wiem..czy to jeszcze norma
    czy tak można zrobić gulasz???
    8-}
  • edytowano kwietnia 2014
    Weszłam tu podpatrzeć coś na szybki, baaaaaardzo leniwy obiad, a tu mięcho króluje  8->

    Pomysłu szukam, czym nakarmić rodzinę, gdzyż jedyne co mam do zaoferowania w kuchni to




     niechcemisię niechcemisię niechcemisię  
    :-/
  • @draconessa, sprawę mam.
    Zamierzam na wielkoczwartkową kolację upiec jagnięcinę, żeby było trochę paschalnie. Mam dobre żródło, mogę zamówić porcjowane, albo jakąś konkretną część w ilości na 10 osób.
    Co zamówić? Jak się po polsku nazywają "chops"?
    I jak najlepiej przyrządzić, w czym namoczyć? Nie znam się akurat na tym gatunku.
  • edytowano kwietnia 2014
    męczę tartę z pomidorami i mozarellą. Żeby nie było tak ciągle szpinaku i szparagów bo teraz tanie.
  • ogórkowa
    i kotlety z zielonej soczewicy i pęczaku

    i jeszcze nie wiem co, mam wczorajsze ziemiaki a pomysłu brak co z nimi zrobić (nie umiem kopytek, a śląskie były przed wczoraj)  ma ktoś jakiś pomysł?
  • @jukaa dzięki za wczorajszą inspirację. Ugotowałam kaszę niepaloną, przerobiłam ją na kotlety, do tego sos cebulowy i surówka selerowa. Dziś to samo, bo duuużo kotletów wyszło  ;)
  • no u nas za pęczek 2,5 franka. Oczywiście na polskie złotówki to dużo ale tu chleb kosztuje 2 franki średnio.
  • U nas jaglanka z grilowanymi warzywami + losos z patelni.
    Dzidziusiowi tak smakowalo, ze porzucil nawet sztucce i wyjadal rekoma z miseczki :)
  • ja ziemniaki w plasterkach zapiekam w naczyniu żaroodpornym. Posypane ziołami solą i pieprzem i skropione oliwą.
  • tarta wyszła mniamuśna.
  • dziś u nas wszyscy od 12 roku życia w zwyż...czyli 5 osób cały dzień jemy "woreczek ryżu"


    Znacie to ?
    U nas w parafii zapoczątkowała to Grupa Misyjna
    Rozdają woreczki ryżu chętnym w niedziele Wielkiego Postu. Wybieramy sobie dzień tygodnia ( najczęściej piątek) i tego dnia naszym jedynym jedzeniem jest zawartość jednego woreczka ryżu ( jeden na osobę)

    Do tego dołączona jest modlitwa za Misje, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na dzienne wyżywienie składa się do skarbony na Misje - w ten sposób spełnia się trzy uczynki : post, modlitwa i jałmużna
  • @Marcelina Lamb Chops to kotleciki jagniecie, ale z koscia.  Z jagniecina mozesz szalec na wiele sposobow. Mozna podac jeden duuuzy kawalek jako pieczen ( roast lamb), ale dla urozmaicenia z cydrem i jablkami, albo po prostu z ziolami. Mozesz podac kotleciki na sposob marokanski, w ostryuch przyprawach, z chlebkami pitta. Jagnieciny w niczym marynowac dlugo nie trzeba w wiekszosci przepisow - to jest delikatne mieso i nie musi kruszec,nie ma mocnego aromatu. Powiem tak - ze jesli dla 10 osob i nieco biblijnie, to zastanowilabym sie nad pieczenia z ziolami:)
    Przepis: ( mam proporcje na 6 osob, wiec musisz sobie przeliczyc)

    Skladniki:
    1 glowka czosnku
    peczek rozmarynu
    oliwa z oliwek
    2.5 kg lopatka jagniecia z koscia ( ale mozesz uzyc udzca)
    3 cebule

    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Ugniec razem 4 zabki czosnku, polowe rozmarynu, odrobinke soli i pieprzu, dodaj troszke oliwy - zeby powstala pasta. Ponakluwaj nozem mieso i  wcisnij w dziurki przyrzadzona paste, a takze nasmaruj nia cale mieso. Cebule obierz i pokroj na duze kawalki i umiesc w brytfance do pieczenia a na wierzchu poloz mieso ( uwaga - im bardziej 'dopasowana' brytfanka, tym lepiej) Dodaj do tego 50 ml wody,  Okryj folia ( dobrze zabezpiecz wokol brzegow, zeby bylo szczelnie. i piecz przez 3 godziny. Potem wyjmij, odlej wytopiony tluszcz i dodaj 200 ml wody. Gotuj jeszcze przez godzine.Et voila!

    Udziec w cydrze i miodzie ( tez na 6 osob)

    Skladniki:
    udziec okolo 2 kg, naciety
    oliwa z oliwek
    3-4 zabki czosnku, pokrojone ale nie obrane!
    kilka galazek tymianku
    sok z polowy cytryny
     4 jablka
    500 ml cydru
    plynny miod
    300 ml bulionu z jagniecia lub z kurczaka

    Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.  Przelicz czas pieczenia  - 12 minut na 450 g dla slabo wypieczonego, 15 minut na 450 g dla dobrze wypieczonego. natnij tluszcz na udzcu  na krzyz, polej mala iloscia oliwy, natrzyj sola i pieprzem. udziec umiescic w glebokiej brytfannie, obsyp tymiankiem i kawaleczkami czosnku. Polej sokiem z cytryny i znow skrop oliwa. Znow posyp mala iloscia tymianku i czosnku. Piecz w piekarniku przez 20 minut. 
    Pokroj jablka na cwiartki i wyjmij gniazda nasienne.
    Wyjmij jagnie z piekarnika , zmniejsz temperature do 180 stopni. Umiesc jablka wokol miesa w brytfannie i polej calosc cydrem. Polej jagniecine miodem, obroc w brytfannie i znow oblej miodem. Wloz do piekarnika na 30 minut.
     Po 30 minutach obroc jagniecine i znowu polej miodem. Piecz przez czas, ktory sobie wczesniej wyliczylas. Zeby sprawdzic, czy jagnie gotowe, nakluj szpikulcem - im bledsze soki wyciekaja, tym bardziej wypieczone mieso. po upieczeniu przenies jagnie na duza stolnice i  nakryj folia.
     Wyjmij jablka i czosnek z brytfanny i przetrzyj ( razem z sosem z brytfanki ) przez sito.  Wyrzuc kawalki czosnku i skorki jablka oraz pozostala na sitku mase, a zebrane soki wlej do rondelka. Postaw na srednim gazie i dodaj bulion. Niech sie powoli gotuje do zgestenienia 9 musi sie gotowac dosc mocno!) Sprawdz, czy nie potrzeba soli i pieprzu.
    jagniecine podawaj cienko pokrojona, polana owym sosem.


  • OK, po prostu kotleciki z kością. Te chops.
    Pierwszy przepis brzmi biblijnie, spróbujemy :)
    Dzięki.
  • @Marcelina Ten udziec mozesz podac z sosem mietowym, bo moze byc nieco zbyt 'jalowy' dla niektorych. Uzyj jogurtu naturalnego, dobrze posiekanej miety ( duzo!!! ), odrobiny soli i pieprzu, Mozesz ostroznie dodac odrobinke soku z cytryny. To wszystko zmieszac. Mieta bardzo dobrze komponuje sie z jagniecina.
  • krupnik a na drugie spaghetti z sosem szpinakowo-pomidorowym.
  • @Marcelina Sos mietowy mozesz tez zrobic nieco bardziej wytrawny: Posiekaj miete, dodaj lyzeczke cukru, 3 lyzki octu winnego i odrobinke wrzatku. Miksuj to wszystko. I juz.
    Aha, dobrze upieczona jagneicina powinna odchodzic od kosci:)
  • edytowano kwietnia 2014
    Tymka, jesteś moją inspiracją. Jaglanka z brukselką podoba mi się!
    Tylko bez tych orzechów, żeby nie przekombinować. Żeby nie było za ciężko strawnie i żeby nie uczuliło, nie podrażniło.
  • rosołek,na drugie ziemniaki,sałata,mleko.
    :)
  • Pizza siedzi w piecu, juz tradycyjnie, sobotnie. Na deser lody i truskawki.
  • Pizza!
    Dziś sobota, a sobotnie kalorie się nie liczą :))


  • Ryby, fryty, warzywa - wczoraj nie było czasu to dziś :D
  • http://tv-trwam.pl/film/aromatyczne-inspiracje-zapiekane-muszle

    Tylko zamiast karczocha,którego nie udało  mi się znaleźć dałam cukinię.I w piekarniku zapiekanka musi tak z 25-30 min minumum być,a nie 10-15 jak mówiła prowadząca-przy 20 baklażan jest trochę surowy. Lubię ogladać ten program kulinarny ze względu na śmieszny sposób mówienia i miny prowadzącej 
    A wczoraj musiałam wywalić pomidorową z brązowym ryżem,dzieci nie  chciały jeść. Ale wcale im się nie dziwię okropny ten ekologiczny ryż,podobnie jak razowy makaron...
  • Pstrag bedzie pieczony w folii - pierwsza ryba zlapana przez Marka:)
  • Ach ten Marek!
  • Naprawdę nie chcą brązowego ryżu? Moi nie chcą białego ;) Mówią, że bez smaku. Lubią tylko basmati i jaśminowy.
  • wczoraj: krem brokulowy, fasola zielona (taka jak szparagowa, tylko duza), duszona w sosie pomidorowym z duza iloscia ziol, "okropny" ryz ;)
    dzisiaj: bylam z kolezanka i jej i moimi dziecmi u Turka, cierpie (czyli jednak nie moge pszenicy, zadnej, sladowo, niesladowo, z drozdzami, bez). Osladzam sobie zywot truskawkami, wreszcie mamy takie nasze, ze wsi.
  • @jukaa - za to myśmy jedli jaglankę z warzywami, więc odpokutowaliśmy za wasze obiadowe grzechy ;-)
  • A u nas zmielone od szynki, makaron pełnoziarnisty, pomidory, ogórki


    Jakoś brzuchy zniosły, ale nieprzyjemne uczucie ciężkości
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.