@draconessa, sprawę mam. Zamierzam na wielkoczwartkową kolację upiec jagnięcinę, żeby było trochę paschalnie. Mam dobre żródło, mogę zamówić porcjowane, albo jakąś konkretną część w ilości na 10 osób. Co zamówić? Jak się po polsku nazywają "chops"? I jak najlepiej przyrządzić, w czym namoczyć? Nie znam się akurat na tym gatunku.
@jukaa dzięki za wczorajszą inspirację. Ugotowałam kaszę niepaloną, przerobiłam ją na kotlety, do tego sos cebulowy i surówka selerowa. Dziś to samo, bo duuużo kotletów wyszło
dziś u nas wszyscy od 12 roku życia w zwyż...czyli 5 osób cały dzień jemy "woreczek ryżu"
Znacie to ?
U nas w parafii zapoczątkowała to Grupa Misyjna Rozdają woreczki ryżu chętnym w niedziele Wielkiego Postu. Wybieramy sobie dzień tygodnia ( najczęściej piątek) i tego dnia naszym jedynym jedzeniem jest zawartość jednego woreczka ryżu ( jeden na osobę)
Do tego dołączona jest modlitwa za Misje, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na dzienne wyżywienie składa się do skarbony na Misje - w ten sposób spełnia się trzy uczynki : post, modlitwa i jałmużna
@Marcelina Lamb Chops to kotleciki jagniecie, ale z koscia. Z jagniecina mozesz szalec na wiele sposobow. Mozna podac jeden duuuzy kawalek jako pieczen ( roast lamb), ale dla urozmaicenia z cydrem i jablkami, albo po prostu z ziolami. Mozesz podac kotleciki na sposob marokanski, w ostryuch przyprawach, z chlebkami pitta. Jagnieciny w niczym marynowac dlugo nie trzeba w wiekszosci przepisow - to jest delikatne mieso i nie musi kruszec,nie ma mocnego aromatu. Powiem tak - ze jesli dla 10 osob i nieco biblijnie, to zastanowilabym sie nad pieczenia z ziolami:)
Przepis: ( mam proporcje na 6 osob, wiec musisz sobie przeliczyc)
Skladniki:
1 glowka czosnku
peczek rozmarynu
oliwa z oliwek
2.5 kg lopatka jagniecia z koscia ( ale mozesz uzyc udzca)
3 cebule
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Ugniec razem 4 zabki czosnku, polowe rozmarynu, odrobinke soli i pieprzu, dodaj troszke oliwy - zeby powstala pasta. Ponakluwaj nozem mieso i wcisnij w dziurki przyrzadzona paste, a takze nasmaruj nia cale mieso. Cebule obierz i pokroj na duze kawalki i umiesc w brytfance do pieczenia a na wierzchu poloz mieso ( uwaga - im bardziej 'dopasowana' brytfanka, tym lepiej) Dodaj do tego 50 ml wody, Okryj folia ( dobrze zabezpiecz wokol brzegow, zeby bylo szczelnie. i piecz przez 3 godziny. Potem wyjmij, odlej wytopiony tluszcz i dodaj 200 ml wody. Gotuj jeszcze przez godzine.Et voila!
Udziec w cydrze i miodzie ( tez na 6 osob)
Skladniki:
udziec okolo 2 kg, naciety
oliwa z oliwek
3-4 zabki czosnku, pokrojone ale nie obrane!
kilka galazek tymianku
sok z polowy cytryny
4 jablka
500 ml cydru
plynny miod
300 ml bulionu z jagniecia lub z kurczaka
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Przelicz czas pieczenia - 12 minut na 450 g dla slabo wypieczonego, 15 minut na 450 g dla dobrze wypieczonego. natnij tluszcz na udzcu na krzyz, polej mala iloscia oliwy, natrzyj sola i pieprzem. udziec umiescic w glebokiej brytfannie, obsyp tymiankiem i kawaleczkami czosnku. Polej sokiem z cytryny i znow skrop oliwa. Znow posyp mala iloscia tymianku i czosnku. Piecz w piekarniku przez 20 minut.
Pokroj jablka na cwiartki i wyjmij gniazda nasienne.
Wyjmij jagnie z piekarnika , zmniejsz temperature do 180 stopni. Umiesc jablka wokol miesa w brytfannie i polej calosc cydrem. Polej jagniecine miodem, obroc w brytfannie i znow oblej miodem. Wloz do piekarnika na 30 minut.
Po 30 minutach obroc jagniecine i znowu polej miodem. Piecz przez czas, ktory sobie wczesniej wyliczylas. Zeby sprawdzic, czy jagnie gotowe, nakluj szpikulcem - im bledsze soki wyciekaja, tym bardziej wypieczone mieso. po upieczeniu przenies jagnie na duza stolnice i nakryj folia.
Wyjmij jablka i czosnek z brytfanny i przetrzyj ( razem z sosem z brytfanki ) przez sito. Wyrzuc kawalki czosnku i skorki jablka oraz pozostala na sitku mase, a zebrane soki wlej do rondelka. Postaw na srednim gazie i dodaj bulion. Niech sie powoli gotuje do zgestenienia 9 musi sie gotowac dosc mocno!) Sprawdz, czy nie potrzeba soli i pieprzu.
@Marcelina Ten udziec mozesz podac z sosem mietowym, bo moze byc nieco zbyt 'jalowy' dla niektorych. Uzyj jogurtu naturalnego, dobrze posiekanej miety ( duzo!!! ), odrobiny soli i pieprzu, Mozesz ostroznie dodac odrobinke soku z cytryny. To wszystko zmieszac. Mieta bardzo dobrze komponuje sie z jagniecina.
@Marcelina Sos mietowy mozesz tez zrobic nieco bardziej wytrawny: Posiekaj miete, dodaj lyzeczke cukru, 3 lyzki octu winnego i odrobinke wrzatku. Miksuj to wszystko. I juz.
Aha, dobrze upieczona jagneicina powinna odchodzic od kosci:)
Tylko zamiast karczocha,którego nie udało mi się znaleźć dałam cukinię.I w piekarniku zapiekanka musi tak z 25-30 min minumum być,a nie 10-15 jak mówiła prowadząca-przy 20 baklażan jest trochę surowy. Lubię ogladać ten program kulinarny ze względu na śmieszny sposób mówienia i miny prowadzącej
A wczoraj musiałam wywalić pomidorową z brązowym ryżem,dzieci nie chciały jeść. Ale wcale im się nie dziwię okropny ten ekologiczny ryż,podobnie jak razowy makaron...
wczoraj: krem brokulowy, fasola zielona (taka jak szparagowa, tylko duza), duszona w sosie pomidorowym z duza iloscia ziol, "okropny" ryz dzisiaj: bylam z kolezanka i jej i moimi dziecmi u Turka, cierpie (czyli jednak nie moge pszenicy, zadnej, sladowo, niesladowo, z drozdzami, bez). Osladzam sobie zywot truskawkami, wreszcie mamy takie nasze, ze wsi.
Komentarz
Zamierzam na wielkoczwartkową kolację upiec jagnięcinę, żeby było trochę paschalnie. Mam dobre żródło, mogę zamówić porcjowane, albo jakąś konkretną część w ilości na 10 osób.
Co zamówić? Jak się po polsku nazywają "chops"?
I jak najlepiej przyrządzić, w czym namoczyć? Nie znam się akurat na tym gatunku.
i kotlety z zielonej soczewicy i pęczaku
i jeszcze nie wiem co, mam wczorajsze ziemiaki a pomysłu brak co z nimi zrobić (nie umiem kopytek, a śląskie były przed wczoraj) ma ktoś jakiś pomysł?
Dzidziusiowi tak smakowalo, ze porzucil nawet sztucce i wyjadal rekoma z miseczki
Rozdają woreczki ryżu chętnym w niedziele Wielkiego Postu. Wybieramy sobie dzień tygodnia ( najczęściej piątek) i tego dnia naszym jedynym jedzeniem jest zawartość jednego woreczka ryżu ( jeden na osobę)
Pierwszy przepis brzmi biblijnie, spróbujemy
Dzięki.
dzisiaj: bylam z kolezanka i jej i moimi dziecmi u Turka, cierpie (czyli jednak nie moge pszenicy, zadnej, sladowo, niesladowo, z drozdzami, bez). Osladzam sobie zywot truskawkami, wreszcie mamy takie nasze, ze wsi.