Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1134135137139140265

Komentarz

  • Moj rabarbar w ogole nic nie wypuscil, bo nie mam ;)
    A rabarbar i truskawki z Hiszpanii, czy innych Wloch mamy. U nas na razie nic zjadliwego nie rosnie, same krokusy, tulipany i takie tam.
  • Nic nie moge napisac dobrego. Mielone jedlismy. Z buraczkami. Czyli zlo....A jutro gulasz z sarny - w piwie.... Zlo zlem pogania!!!
  • :DDD  Ktos ma jakis fajny przepis na potrawke z krolika? Mam ochote zrobic w niedziele...
  • Ekspertem nie jestem, są tu na forum mistrzowie ;) może potem podpowiedzą i ja sama skorzystam jeszcze.

    Robiłam na dniach królika.
    Na całą noc do lodówki zalanego maślanką + cząber, tymianek, rozmaryn, zairenka pieprzu, czosnek
    Na drugi dzień oplukałam, osuszyłam i obsmażyłąm na maśle klarowanym każdy kawałek.
    Kawałki do naczynia żaroodpornego a na patelnię po obsmażeniu królika dałam posiekane szalotki, marchewkę i seler poszatkowane w słupki ( selera więcej niż marchewki).
    Chwilę poddusiłam, podlałam białym winem - jak zredukowało się o połowę zalałam kremówką i zostawiłąm do zagotowania. Potem zalałam tym królika i do piekarnika.
    Na ostatnie 10 min zostawiłąm odkryte
  • Dzieki, hipolicie:) Zastosuje w niedziele :)
  • A teraz zapytam o pasztet z zajaca :) Jakis przepis wyprobowany?
  • edytowano marca 2014
    Jaglanka z duszona ryba i warzywami..

    pierwszy raz podsmazalam przed dodaniem wody, jaki aromat!!! :x
    Tylko sie zastanawiam czy aby to smazenie nie zabralo wszystkich skarbów z tej kaszy?
  • @draconessa, pasztet z zajaca robi sie tak:
    wstajesz rano, ubierasz sie w najgorsze ciuchy i leziesz w zimnie do lasu. Siedzisz godzinami w krzakach trzesac tylkiem z zimna. W koncu widzisz zajaca. Strzelasz, pudlujesz, znow siedzisz kilka godzin. Teraz znowu slonce pali niemilosiernie. Pod wieczor pojawia sie drugi zajac. Jest blisko. Strzelasz, trafiasz jego mozg rozbryzguje sie na twoich ubraniach. Wracasz do domu, odcinasz glowe, obdzierasz ze skory, krew leje sie strumieniami.... Mam opowiadac dalej?

    U nas wczoraj dwa nowe, smaczne polaczenia:
    zapiekanka ziemniaki+boczek+ swiezy czosnek niedzwiedzi
    surowka z kapusty pekinskiej+ pomarancza +koperek.
    Dla miesozercow indyk ze sliwka.

    A dzis czerwone curry tajskie. Uwielbiam takie gotowanie - w pol godziny mam gar dobrego zarla na dwa dni :)
  • Eee.Maciejka, tym mnie nie zszokujesz :D. Obdzieraniem ze skory i strzelaniem zajmuje sie Jimmy - i to jemu tylek marznie:)
    A surowka z kapusty pekinskiej mnie intryguje:)
    Curry czerwone - -mniaaaaam!!!! U nas zas bedzie klasyka - kurczak slodko-kwasny.
  • To dodaj do tej kapusty creme fraiche/ kwasna smietane, bo zapomnialam napisac.
  • A, wlasnie mialam zapytac, czy jakiegos  sosu nie dodajesz:)))
  • A jimmy mowi, ze z tak bliska, zeby mozg zajaca sie rozbyrgiwal to sie nie strzela , bo to wbrew przepisom i zdrowemu rozsadkowi- on z kilkudziesieciu metrow strzela  :)
  • My dzisiaj resztę zupy z mięsem mielonym i jaglanką, Asia wczoraj zjadła 4 miseczki....
  • edytowano marca 2014
    Ja dziś wariacja brukselkowo-jaglankowa:
    Cebulka na oliwie, do tego ugotowana jaglanka. Potem pokrojone kawałki suszonych pomidorów i uprażone nerkowce. I do tego pokrojona brukselka. :) Mąż się zażerał, a już zaczęłam wątpić, czy na pewno wytrzyma z moim pomysłem jedzenia mięsnego obiadu tylko w niedzielę ;)

    I pasztet sorczewicowo-jaglankowyyyy! Ale to na kolację, teraz ;) Mniam! Mam dni werwy kuchennej ;)
  • edytowano marca 2014
    dzis na obiad zjadlem: SEROTONINĘ

    podaje skladnik: C10 H12 N20

    smacznego


    edit:to pisal moj maz... tak na prawde byl rosol ;)

  • Ziemniaki,surowka z marchwi i jabłek i kotlety z piersi kurczka - taka klasyka z dzieciństwa;-)
  • edytowano marca 2014
    Zupa z dyni z pomarańczami. Kotlety z soczewicy czerwonej, kasza gryczana biała, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą.
  • Moje odkrycie smakowe to kasza gryczana z sosem czosnkowym... popijam Franziskanerem.
  • kluski śląskie z pieczarkami i mizerią.
  • Prawdziwie wiosenny obiad - penne ze szparagami (zielonmi), oliwkami, w sosie smietanowo-parmezanowym. Posypane pierwszymi ziolami z ogrodka :)
    Kolejne moje ulubione danie - gotowe w 15 minut.
  • kanapke i pomarancz
    syn gofra i sok
  • Dzisiaj mamy jakies przystaweczki, co mialy byc na Dzien Matki, ale po niespodziewanej wizycie w pubie wieczorem nie mielismy juz sily jesc:) I pizza bedzie, bo mam zamrozona, Czyli ZUO w czystej postaci. Do garow wroce jutro...
  • O tak, nie ma to jak zamrazarkowa archeologia:))) Bede musiala niedlugo oglosic tydzien wykopalisk, bo zamrozone cudenka pozjadac trzeba.
  • Curry z jagniatka niewinnego, szpinaku i ziemniakow. Pysznosci!
  • Biedne jagniatko :) Jak dobrze wyjdzie, to sie podziele przepisem:))))
  • To co mowilam? Przyjezdzaj z cora:)))
  • Lepiej setką. Nie relanium.
  • Leczo a wczoraj zeberka w sosiku świńskie. Co prawda z brązowym ryżem. A w sobotę fasolka po bretonsku. A w piątek naleśniki ze szpinakiem serem bialym i czosnkiem. A jutro jeszcze nie wiem.
  • no nie no. Się obrażę chyba. No foch normalnie
    Naleśniki szpinakowe to u nas od zawsze były. I pierogi.
  • Co to sa pulcie?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.