Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1138139141143144265

Komentarz

  • U nas chłodnik z botwinką, rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i  jajkiem :) 
  • Klopsiki z liscmi ( czyli z salata), ryz. Truskawki, maliny i jagody na deser - dla chetnych ze smietanka:)
  • o @Katarzyna, u mnie to samo ;).


    Dopiero teraz dorwałam pastę soczewicowo-ogórkową :)

  • @jukaa - żebyś tylko bliżej mieszkała, to bym podskoczyła na tę jaglankę :-D A jakbyś jeszcze miała do niej rybie zwłoki... Hmmm... Rozmarzyłam się...
    Dziś liczyłam na to, że dzieci zrobią mi obiad, ale się przeliczyłam. Mimo dość jednoznacznej sugestii, że oczekuję od nich, że dziś się wykażą kulinarnie, jakoś się nie przejęli.
  • pierogi z truskawkami - wczoraj i nie na obiad tylko na kolację =P~ (zawsze się zastanawiam ile musiałabym zrobić, żeby zostało???? 100??)

    a dziś zupa krem ze szparagów z grzankami - kocham szparagi! i makaron z sosem ze świeżych pomidorów

    ;;)
  • zupa od wczoraj , surówka od wczoraj, ryż od wczoraj   Gulasz drobiowy tylko do zrobienia i fajrant 
  • @aga jak ja lubię jagnięcinę ...tylko teraz gdzie mieszkam nikt tego nie je 

  • Kalafiorowa :)
  • @jukaa - wkładaj jaglankę do gołąbków albo pół na pół z jęczmienną do krupniku. Nie powinni się zorientować. Wprawdzie problemu nie rozumiem, bo jaglanka to jedno z ulubionych dań moich dzieci (moja najgorsza niejadka nigdy nie pogardzi suchą jaglanką; ewentualnie z zimnym sosem pomidorowym), ale wiem, że są sposoby, żeby przemycić ją tak, żeby się niechętni jaglance nie zorientowali.
  • edytowano maja 2014
    Zupa na podsmażonej cebulce z czosnkiem  i kurkumą, z ryżem, warzywami suszonymi z Badapaku i domowym przecierem pomidorowym.
    Na drugie naleśniki gryczane na wodzie z dżemem daktylowym z wiórkami kokosowymi.

  • Znam takich, co i w bigosie umieją jaglankę przemycić. (@Olesia ;*)
    Ja, choć uczę się od najlepszych, umiem jedynie w zupach lub mielonych. Ale moi jedzą jaglankę garściami.
    Prawie jak ryż jaśminowy ;-)
  • AgaAga
    edytowano maja 2014
    krem kalarepkowy i ciapaja ;) z baklazanami, papryka, pomidorami, duza iloscia swiezego czosnku, feta i ziolami, do tego jaglanka podrasowana czerwonym pesto
    dzieci zrobia swoj ukochany koktajl (dzisiaj wersja z truskawkami), to hit tegorocznego lata widac

    @quintana, bo JAG to podstawa. JAGniecina i JAGlanka. JAGody tez daja rade.
  • Stir fry. Mam lenia i brak nastroju. A co, wolno mi:)
  • Ach , ta moja feministyczna dusza:) jeszcze stanik spale!!!
  • Wczoraj - bób ze skwarkami. Rewelka, powiem Wam. Bób z mrożonki, ale doczekać się nie mogę sezonu. A te skwarki to lokalny, łemkowski patent. Pycha.
  • Ale mi sie bobu zachcialo...
  • Dzisiaj danie jednogarnkowe 'na winie', bo mam troche warzyw do wykorzystania. Niech wiec chlopaki jedza i nie marudza:)
  • Bób :D
    Ale bym żarła
    trzeba zaczekać

    Kupiłam kiedyś w puszcze i był bardzo smaczny, ostatnio trafiłam na bób z innej firmy i ten już był ohydny, bleee

    Mąż dziś usmażył sobie rybkę i zjadł ją z surówka z kiszonej kapusty
    Ja zjadłam ugotowany kalafior z masełkiem i bułką tartą
    Młody pewnie wcina coś "niezdrowego" ale smacznego na wycieczce :))


  • edytowano maja 2014
    Zupa krem z kalafiora. 
  • Wiejska zapiekanka. Z sarny. Salatka 'liscie'.
  • zupa z soczewicy 

  • Botwinka z tłuczonymi ziemniakami.
  • Kotlety jaglano ciecierzycowe i zupa szczawiowa na deser Raffaello jaglane
  • krem ze szparagow
    kasza gryczana z sosem warzywnym (cebula, cukinia, papryka, baklazan itd. z dodatkiem czerwonego pesto, pasty paprykowej, duzej ilosci swiezych ziol i mlodego czosnku), pecorino do posypania
    salatka z rzodkiewek

    kolejny rok zapomnialam, ze trzebaby poprowadzic tarasowa uprawe buraka na botwinke, w sklepach to tu niestety towar niedostepny, nawet nie wiedza, co traca :(
  • dorsz zapiekany z pomidorami i cebulą do tego uwaga co kasza jaglana i sałata
  • rosół i makaron nie stać mnie na wymyślenie czegoś lepszego
  • @nowa - moje dzieci by Cię za rosół z makaronem wysławiały przez cały dzień. U nas to jest danie na największe święta.
    Dziś na obiad były lody, a obiad będzie na kolację - krem ze szparagów i ryż z leczo.
  • a moje was za wasze obiady bo schabowy z kurczaka to idzie sałatę to i z mlekiem zjedzą ,szparagów nikt u mnie nie miał okazji próbować ,leczo nie bardzo wiem jak ugryźć żeby ugotować 
  • @nowa - lecza gryźć nie trzeba ;-) Ot, dusisz cebulkę, a jak się poddusi to ładujesz do niej, co Ci w lodówce zalega pokrojone na małe kawałki: paprykę, pomidory bez skóry, pora, cukinię, pieczarki lub boczniaka. Dusisz wszystko razem, zalewasz sokiem pomidorowym, przyprawiasz solą i papryką i jest.
    Można też w wersji niewegetariańskiej, czyli na początek podsmażyć jakiejś kiełbaski, czy innego boczku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.