Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1159160162164165265

Komentarz

  • jak te leniwe z dyni zrobic? jaki kolor maja..fa prosi o biale...
  • Trudno uzyskać białe kluski z pomarańczowej dyni...
  • no coz... tego sie spodziewalam... ;) niestety.. ale myslalam ze Wtu moze potraficie ...to jak to sie robi? :)juz niech beda rude
  • MAFja, robisz normalnie jak kluski leniwe, jedno jajko, kostka sera, dynia upieczona, zmielona i mąki tyle aby ciasto się trzymało, mi wyszło ze 400 g (na 300 g dyni). I tak najlepsze w tym jest masełko, bułka tarta i cukier brązowy;)
  • edytowano września 2014
    Mmmmm, jakie tu pyszności, aż i moje ślinianki pracują :D Ja dziś robię naleśniki z dżemem. Pewnie nikogo nie zachwycę, bo tak na łatwiznę ;-) ale ja już normalnie nie mam pomysłów na obiad.
    Mignęło mi o tych garnkach, fajna sprawa, takie szybkie obiady.
    @Agnicha mi też się ostatnio bigosu chciało. Narobiłam sobie cały gar. Jedliśmy przez dwa dni i jeszcze na trzeci trochę zostało, ale tego trzeciego dnia to ja już nie mogłam na niego patrzeć :|
  • U nas dziś ruskie pierogi z  serem kozim od @nowa
  • Nie wiem czy już pisałam, ale kluski z hokkaido - z przepisu Katarzyny bardzo smakuja i mnie i mężowi
  • U nas tez znów będą dyniokluski, mąż właśnie pojechał po mąkę ziemniaczaną :)
    jedni zjedzą z leczo, inni z twarogiem.
  • mówisz że z pszenną smakują lepiej?
    to musze spróbowac
  • Placki ziemniaczano-cukiniowe (zagęszczone mąką cieciorkową).
    BDB.
  • Dziś będą kurki z makaronem razowym i sosem śmietanowo-serowym. F.będzie cierpiał, ale poskamuję i postaram się nie pochłonąć wszystkiego...
  • fasolka po "mlaskijsku" wyszła wybornie, ale zrobiłam jej za mało! 
  • Niezdrowo dziś.
    Naleśniki orkiszowe z nutellą, bananami i serkiem mascarpone.

    słodko, niezdrowo, kalorycznie i w ogóle... rewelka:-D
  • nie ma jesce ryb do ZJEŚCIA?
     
    zaraz będą :D
  • Odgrzałam sobie bigos, porcję nr 094809387597... Młoda ma zupę dyniową z indykiem. Obie jesteśmy zadowolone. Do kuchni wchodzę średnio na 5 minut dziennie, w tym parzenie kawy dla mnie i przygotowanie jedzenia córce. Jeszcze tydzień.
  • zrobiłam wczoraj gołąbki na dziś, z myślą, że na obiad, prawie wszystkie wyfrunęły na śniadanie, jak nie będzie lało, rozpalimy ognisko i upieczemy nad nim karkówkę ;)
  • U nas nudy - bo nie mam sily...Wczoraj de vollaile z...buraczkami i ziemniakami. Dzisiaj kurczatko sie upiecze. Jutro zas zrobie curry.
  • U nas dziś prawdziwy polski obiad, ziemniaki ze schabowym! a że do tego cukinia smażona i sałata z oliwą i czosnkiem zamiast kapusty? no cóż, nie może być idealnie:P
  • Dzisiaj taka rozpusta, że zmilczę. 

    Na swoją obronę dodam, że włóczyliśmy się cały dzień i jestem skonana. 

    Wczoraj też włóczęga. 

    dobrze, że jutro mam wolny dzień :)

  • musze sie pochwalic ze pierwszy raz z powodzeniem uzylam kaszy jaglanej w niedziele... kotlety z miesa i jaglanki ( maz sie dzisiaj domaga powtorki!) i zapiekanka z cebulka,marchewka , fasolka i ekotwarogiem i jaglanka oczywiscie..... przyznam sie ze doprawialam zla magi ale i tak jestem szczesliwa ze wyszlo smacznie
  • dobrego kurczaczka dostałam to się rosół zrobił:-D

    a na drugie risotto ;-)
  • Resztki pizzy, a na deser się piecze ciasto jaglankowo-dyniowe....
  • U nas bez fajerwerkow: indyk zawijany z boczkiem, zapiekanka zimniakowo-pieczarkowa, salatka z brokula.
    Ugotowalam wczoraj wielki gar zupy dyniowej, ostrej mocno (kilka swiezych chili wrzucilam, imbir, ostre curry, czosnek) i te moje dzieci pomimo to wyzeraja ja jak goopie, choc ogien uszami leci. A taki mialam plan, ze jak taka berdzo ostra zrobie, to cos mi sie zostanie do zamrozenia....
  • @juka - można je dodać do zupy dyniowej albo polać nim jaglankę z bakaliami.
  • na mleku kokosowym można zrobić ciasto naleśnikowe i  w tym obtoczyć kawałki kurczaka, po czym w sezamie pomerdać miast panierki.
  • Ja tam wielkiego  kokosowego doświadczenia poza drobiem nie mam, ale mam wrażenie, że to jak z pistacjami czy migdałami. Latami jadłam na słodko, a tu na słono nawet lepiej.
  • Moje dzieci dodają do każdej zupy i im smakuje.
  • Mleko kokosowe daję do podsmażonych kawałków kurczaka/indyka zamordowanych wcześniej. Robi się pyszny sosie.
  • bigos nr 45867094760987826137
    przedostatni
    Idea, żeby ugotować sobie żarcie na miesiąc i odmrażac była genialna.
    I timing bigosowy idealny, akurat się skończy i można zamrażarkę wyłaczać, żeby się rozmroziła porządnie przed przeprowadzką.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.