Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1156157159161162265

Komentarz

  • A u nas znów kluski dyniowe...
  • Ach te kluseczki, też mogłabym je jeść non stop :))

    U nas dziś chyba wątróbka z surówką z kiszonej kapusty, nie chce mi się stać przy garach ;)
  • edytowano września 2014
    206 klusek żeśmy z dziećmi ukulali. Trzy dynie na to poszły. Przemocą wydarłam dzieciom z 50 tych kluch dla nieobecnych, coby po powrocie z roboty też się mieli szanse załapać.
    Czasem mnie kusi, żeby pozwolić moim dzieciom jeść tych kluch do woli, ale potem, jak już patrzę ile jedzą, to nie jestem w stanie odpędzić wizji wizyty na IP i rezygnuję z tej pokusy...
  • Wołowina z grzybami zapiekana z żółtym serem
    Wątróbka na jutro, chyba ze zaś plany sie zmienia ;)
    Grzyby już po 16 zł/kg
  • PIEROGII!!

    Ruskie i na słodko z serem kozim dzięki @nowa :D
  • Nie mam weny :( Wyjeżdżamy jutro,więc nie mogę nic na zapas....Chyba na słodko, zrobię gofry z konfiturą
    :-S
  • Pierogi z owocami , masłem i śmietanką :-) 
  • prawdziwki po 15 miarka
    ostatnie 2 miarki za 21 zł kupiłam będzie zupa na jutro

    a dziś grochowa na kiełbasce jałowcowej mniam

    leczo i jaglkanka
    surówki z białej kapusty, pomidory z cebulką, ogórki mizeria lub z czosnkiem i olejem, buraczki na ciepło
  • nie umiem gofrów robić nie są ani trochę chrupiące
  • ja dostałam jakąś gofrownice na niej praktycznie nic nie pisze ale dzięki za podpowiedź
  • mi też nigdy nie wychodziły aż znalazłam właściwy przepis - z bloga mojewypieki , nazywają się gofry lekkie i chrupiące, generalnie patent polega na ubiciu białek na sztywną pianę i delikatnym wmieszaniu oraz na dodaniu do nich oleju, są pyyyyyyszne (wczoraj mieliśmy na kolację)

     

    czy ktoś może dać przepis na zupę krem z cukinii???? czy to standartowo robić czyli udusić cukinię z czosnkiem i porem , zalać wodą, doprawić i zaciągnąć śmieatną? czy jeszcze jakieś czary mary?

     

  • U nas krupniczek również. Na jaglance.
    @agatak - zupę krem z cukinii możesz zrobić, jak tylko Ci w duszy zagra. Ja dodaję pietruszki i selera po trochu, żeby przemycić i dla większej pożywności. Kluczowa sprawa, to zmiksować rzecz na koniec. Śmietaną nie zaciągam, ale można. Żadnych czarów ani marów nie odprawiam nad tą zupą. Zresztą, ostatnio to syn przejął robienie tej zupy, bo całkiem smaczna mu wychodzi.
  • Bedzie curry dzisiaj. Jutro sprobujemy risotto z owocami morza. Jeszcze mysle, co by zrobic z cukinii i buraczkow... bo mamy duzo.
  • gniotki z dyni - nasze kluski też nie wyszły ładne, za to smaczne :D
  • Zupa śmieciowa. :D
    Cokolwiek znalazlam jadalnego w ogrodku - wyladowalo w garze.
    Pyszna wyszla!
  • dzięki katarzyna - chodziło mi raczej o jakiś nieoczywisty składnik tej zupy, który mógł nie przyjść mi do głowy a zasadniczo zmienia jej smak - o czary nad jedzeniem na tym forum nikogo bym nie podejrzewała ;)

    zupa śmieciowa moja ulubiona - niestety tylko młodszy syn podziela to upodobanie, reszta grzebie łychą bez przekonania co wprawia mnie delikatnie mówiąc w furię, więc gotuję rzadko i chętnie się na nią wproszę savia

    u nas dziś ziemniaki, fasolka, kapusta i może jajo - trzeba resztki pozjadać

  • Zaczely mi autentycznie imponowac osoby prowadzace jednoosobowe gospodarstwo domowe, ktorym sie chce cokolwiek gotowac i dbac o swoje zdrowe zywienie. Zero motywacji, nie chce mi sie, nie oplaca sie, nie mam czasu, szkoda czasu... Moglabym zywic sie jablkami, sliwkami i gruszkami, czasem przegryzajac kanapka. Ze chleb dzisiaj pieke, to tylko zasluga maluchy, bo ona objada skorki, to przeciez sie zmobilizuje, zebym nie musiala dziecku dawac nie wiadomo czego z piekarni... i tyle w temacie.
  • Pomidorówka z ryżem.
  • Kataarzyno, jak robisz kluski dyniowe
  • @mańka - na 119 stronie tego wątka w moim wpisie ze zdjęciem klusek jest przepis.
  • Zrobiłam kluski dyniowe. Miałam chyba rację ;) , nie chcąc "marnować" mojej ulubionej hokkaido do potrawy innej, niż "dynia pieczona".

    No rozczarowały mnie, choć zjadłam. Moze to kwestia tej mąki-jak już ugotowałam, przypomniałam sobie, ze kluski śląskie to ja tak niezazbytnio lubiewam. Lepiły się bardzo ładnie.

    Za to dzięki Katarzynie mam kolejne odkrycie-pieczona hokkaido o niebo lepsza pieczona bez przypraw i oleju. Delikatnie potraktowana tylko solą tuż po upieczeniu. I przestygnięta smakuje znacznie bardziej, niż gorąca.
  • pizza na spodzie orkiszowym z tuńczykiem.

    a na kolacje będzie ta jaglanka z kozim serem:-D
  • Tez zrobilam kluski z dyni i zmarnowalam dynie tyko. Mysle jednak ze nastepnym razem sprobuje wymieszac z serem i zwykla pszenna maka, (takie leniwe jakby) i to moze byc dobre.
  • U nas pieczona dynia - bez przypraw (soli tez nie daje) bez oliwy i innych tłuszczów swietnie zastępuje ziemniaki :D - których nie jemy ;)
    Wczoraj zrobiłam zapiekankę ryżowa- ryż, grzyby leśne, pierś z kurczaka i dynia (z kwestii smaku przepis)
    Wyszło tego tyle, ze pewno jeszcze jutro będziemy dojadac :))

    No i robiłam już z dyni - zastępują ja ziemniaki- farsz jak do ruskich, tule ze nie były to pierogi a kotleciki z tego farszu
    Re-we-la-cja!!!
  • Ryba po grecku. Jutro robie podejscie do tarty porowo-cukiniowej:)
  • pizza z kaszy jaglanej z cukinią, suszonymi pomidorami, cebulą zapieczona pod oscypkiem

    ale jestem ciekawa co wyjdzie :)

    (i przy okazji piekę dynię )
  • ogórkowa,a na drugie fasolka z ziemniakami i jajo
  • Predikata, mialam dzis indentyczny zestaw! Jeszcze mizeria do drugiego dodatkowo.
  • :)
    u nas brak fanów mizerii,zagryźli pomidorem.
  • AgaAga
    edytowano września 2014
    Losos pieczony, frytki i mizeria. Czuje sie, jakbym sie wielce wysilila.


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.