Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1163164166168169265

Komentarz

  • Ziemniaki, kotlety z soczewicy i kalafior.

    Młodzież zadowolona.


    Ostatnio kotlety z białej fasoli "Jaś", ziemniaki i fasolka szparagowa.

    Kiedyś tam w zeszłym tygodniu: zupa krabowa.

    I w niedzielę: ryba po grecku (maj lof)

  • Dorobilam deser, w ramach zwalczania metnych nastrojow - mix owocow z cynamonem, wanilia i sosem karmelowym. Humory poprawione :D
  • U nas dynia 3 razy dziennie w różny. Dziś na obiad placki z dyni i cukinii .
  • @tymka, chodź no się tu tłumacz coś dodała... 22.09 a ja stoję nad garem i wyjadam jaglankę... jaaa... tymi pomidorami suszonymi to mi dogodziłaś!:-D
  • Brukselka, podprażone nerkowce i suszone pomidory. Do tego trochę chilli i za dużo soli... :p zwalam na Anteczka ;)
    A ja chciałam powiedzieć, że @Dorotak robi super ciasta bezjajeczne :) się podzieliliśmy w domu, mi bardziej sliwkowe podeszło, mąż zachwycony bananowym :p
  • haha, nie kłóćcie się przeze mnie! następnym razem zrobię jedno... zawsze sobie obiecuję, że na jednym się skończy...:P
  • @tymka ale krok po kroku plisss...
  • U nas dzis kurczak zawijany z boczkiem w sosie z zielonego pesto, ziemniaki, kalafior, moze jeszcze surowke z selera zrobie. Ugotowalam caly gar, znow dwa dni bedziemy jesc.
  • u nas drugi dzień barszcz ukraiński
  • Gotuję jaglankę i brukselkę. Prażę nerkowce. Kroję namoczone wcześniej suszone pomidory, mieszam wszystko, dodając chilli i soli. Można sosu sojowego nieco też :) i ju. Mąż uwielbia tego typu jednogarnkowce.
  • O jaaaa, kurczak z boczkiem.... tęsknię!
  • Ja w sumie to i samym boczkiem bym nie pogadziła :))))
  • buraki się zakisiły - barszczyk będzie, dla tych co nie lubią - dyniowa :)
  • Pomidorówka bulgocze,na dziku :)
  • edytowano października 2014
    Dorobilam im babeczki czekoladowe na deser. Za kare dodalam banany, ktorych nikt jesc niechcial i sporo chili >:)
  • Syn kalafiorową ugotował.
  • siedzę na beznadziejnie nudnym wykładzie, a mąż gotuje ryż z warzywami <3
  • Nie mam serca do zup. Jest sposób, aby robić dobre zupy? W moim repertuarze pomidorowa, ogórkowa, krupnik... grrr. A dzisiaj od babci dostałam gar dyni na mleku. M się ucieszy :)
  • @beatasb - a jak się robi niedobrą zupę?
  • A my jestesmy zdeklarowanymi zupozercami, zwlaszcza jesienia i zima. Wlasnie zabralam sie za fasolowa na jutro, bedzie pikantna, mocno paprykowa i jesli rodzina sie przymili, to dostana jeszcze wegierska kielbaske do zupy ;)
  • zupy same sie robia - dzis u nas dyniowa, barszczyk, kapusniak - na jednym wywarze :)
  • Pamiętam moją pierwsza kalafiorową - porażką była! Dlatego jak czytam @Katarzyna, że Twój Syn taką popełnia to taka we mnie ... hmmm... frustracja narasta ;) a raczej może chęć podjęcia wyzwania raz jeszcze. Chyba chodzi przede wszystkim o to doprawianie. Jak dobrze doprawić zupę??? Grrr.

    Bo denerwuje mnie najnormalniej w świecie, kiedy M prosi o magę - coś, co zawsze było u niego w domu rodzinnym (sam sobie kupuje a ja nie jestem w stanie jemu wyperswadować stosowania tego, jak dla mnie, świństwa). 

    @jukaa serca mam duuuużo :) na kilogramy można brać :)
  • edytowano października 2014
    Jeśli do maggie przyzwyczajony, to może być trochę trudno mu się przestawić :( I problem jest w nim, a nie w Tobie :(
  • Ale mnie te moje zupy też jakoś tak... no właśnie... nijak smakują... ech. No nic będę próbować. Może kiedyś wyjdzie coś dobrego :)
  • I wiecie... zawsze jak robię zupę, to wyobrażam sobie zupę AniD. :D
  • Zasadź maggi w ogródku/doniczce  ;)

    Moje zupy nie smakują moim panom...........bo za mało treściwe i tłuste
    No ale ja na wywarze warzywnym, tudzież kawałku wołowiny chudej
    a Oni jak gotuja to mięso trza ugniatać nogą, żeby się jakies warzywo zmieściło
    także u nas panowie gotują sobie sami zupy, ja dla siebie osobno
    i jest spokój ;)
    wyjątkiem jest moja ostra gulaszowa- no ale ona ma właśnie sporo mięsa :D

    za to moje pierwsze ciasto wyszło tak wybornie, że jak mąż wyrzucił pod płot i pies podleciał, to ino zaskomlał, podkulił ogon i poszedł

     mąż też ma takie popisowe conieco kuchenne
    Chleb gryczany
    Jak to facet, po co Mu pzrepis, skoro On wie lepiej niż jakaś doświadczona gospodyni domowa/autorka przepisu
    no i wyszedł chleb
    tak twardy, ze chyba wszystkie ptaki w okolicy dzioby na nim połamały
    bo jak żeśmy położyli na ławie na tarasie to pomimo kilku dni deszczowych chleb nadal był w jednym kawałku i na tyle twardy, ze mógł robić za przyrząd obronny wielokrotnego użytku ;)
  • @beatasb - Maggi ma smak lubczyku - może warto mężowi zupy lubczykiem przyprawiać trochę?
    U mnie żelazny zestaw przypraw to: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i cząber. Inne, w zależności od zupy. Np. lubczyk do krupniku i rosołu, koperek (świeży i dużo) do kalafiorowej, bazylia do pomidorowej, majeranek do barszczu, grochówki, fasolowej i cebulowej, czosnek do barszczu i żurku itd.
    Zupy są świetne, bo roboty niewiele, a wychodzi smaczne i pożywne ciepłe danie. A do tego zdrowe.
  • Też sporo ziół, a jesli robię rosół, to obowiązkowo kawał imbiru (i wychodzi, a przecież na forum, stosunkowo niedawno, uczyłam się m.in. od @IrenaB gotować rosół). Część zup doprawiam też trochę bardziej wschodnio - kurmuma, curry, kumin, garam masala itd. Poza tym, w czasach, kiedy musieliśmy nauczyć się jeść bezmlecznie (czyli odpadła m.in. śmietana), nauczyłam się przygotowywać zupy ze wszystkimi "śmieciami",  wcześniej dusząc drobno pokrojone czy potarkowane  warzywa (w ten sposób np. zaczęły schodzić pory w zupie, nie mówiąc o marchewce, pietruszce, pasternaku itd., np. ogórkową tak zaczęłam robić na gęsto) albo po ugotowaniu miksując (tak robię z reguły z pomidorową, wychodzi gęsty krem pomidorowo-warzywny, sezonowo pomidorowo-paprykowo-warzywny, jak jest świeża papryka spiczasta).
  • Mozna sie przestawić
    Nawet trudno nie jest ;)
    Tylko pózniej bardzo smak kostkowy przeszkadza jak jest mus zjedzenia poza domem ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.