Przyznaję, że przepis potraktowałam bardziej jak inspirację, było więcej dyni i soczewicy oraz dodałam cukinię, mięsa było mniej, wszystko obłędnie pyszne. Chociaż tradycjonalistom może nie odpowiadać dodatek cynamonu (mojej mamy nie ujął), ale dla mnie on właśnie czyni to danie wyjątkowym. Pracy przy robieniu prawie zero: podsmażenie cebuli, czosnku i mięsa oraz pokrojenie warzyw i tyle. Potem się dusiło w żaroodpornym aż wchłonęło wodę (bulion to ZUO )
a ja się chyba za dużo nawąchałam przy gotowaniu, bo dopiero na drugi dzień mi smakowała, ale mi z jogurtem naturalnym
piękny miała kolor i rzeczywiście śmietana to rzecz zbędna, chyba, ze łyżka kwaśnej na talerz
ale musiałam ją nadoprawiać, matko dynia jak pyra wchłonie wszystko! zdecydowanie imbir i papryka ją ratują
@beatsab - jak pisała jukaaa od maggi i kostek można się odzwyczaić, może najpierw naprawdę mocno doprawiaj i jak dziewczyny piszą lubczyk, lubczyk i jeszcze raz lubczyk (maggi to u nas inna nazwa na lubczyk właśnie) najlepiej świeży z ogrodu lub chociażby z tych małych doniczek z ziołami,
do kalafiorowej najlepiej oprócz standardowego zestawu warzyw i przypraw, wrzuć pęczek natki pietruszki, pęczek naci selera (ale nie naciowego, liście z normalnego) i pęczek lubczyku i cały por łącznie z zielonym, wszystko związane nitką, potem łatwo wyrzucić, zapewniam, że te liście dadzą taki aromat, że nie będzie trzeba używać ani kostek ani maggi, ja w sumie do wszystkich zup tak daję
@Elunia - gdy byłam dzieckiem, to nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego, jak seler ;-) U nas na wsi, to tyko kartofle były, kluski i kasze. Z warzyw to kapusta, buraki, marchew i pietruszka. Do tego pomidory i ogórki. Toteż w dorosłym życiu podeszłam do selera bez uprzedzeń i bardzo mi on smakuje :-D Dzieci też lubią. Dzisiejszy obiad na zamówienie syna jest.
Juka, mój chłop się już wywiedział, gdzie się kupuje ryby z jeziora, także strzeż się, bo mozesz stracić monopol na wnerwianie
A ja postanowiłam przez żołądek do serca, były polędwiczki wieprzowe, marynowane z ziołami, czosnkiem i piwem, obsmażone i uduszone, z sosem grzybowym, modra kapusta i knedle ziemniaczane.Poskutkowało. Na deser ciasto marchewkowe.
Prostytutka zostala wczoraj pozarta przez meza, dla mnie i Marka malo zostalo:D
Przepis:
Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc na niej anchois ( jakies 8 sztuk, mozna pokroic na kawaleczki), potem dorzucic posiekany czosnek ( 2 zabki) i posiekana czerwona papryczke chilli. Smazyc 2 minuty, po czym dodac posiekane pomidory ( 1 puszke, lub cztery dorodne).Popieprzyc, gotowac ma wolnym ogniu 15 minut. Dodac do tego czarne oliwki pokrojone ( 100 gram w przepisie, ale ile sie lubi w praktyce) i kapary ( 2 lyzki stolowe) i jeszcze chwile gotowac. Posolic w miare potrzeby. Jesli pomidory sa kwasnawe - dodac szczypte cukru.
podowac ze spaghetti al dente. Przed podaniem mozna posypac posiekana natka pietruszki lub swieza bazylia , takoz tartym parmezanem, jesli sie lubi:)
Komentarz
wczoraj grochówka z kiełbaską
dziś śledzik z ziemniaczkami
szczawiowa
ale się zajadali
z 3 miesiące nie robiłam, albo i dłużej
zrobiłam tę dyniową ...........
dzieciom baaaaardzo smakowała z grzaneczkami
mężowi smakowala
a ja się chyba za dużo nawąchałam przy gotowaniu, bo dopiero na drugi dzień mi smakowała, ale mi z jogurtem naturalnym
piękny miała kolor i rzeczywiście śmietana to rzecz zbędna, chyba, ze łyżka kwaśnej na talerz
ale musiałam ją nadoprawiać, matko dynia jak pyra wchłonie wszystko! zdecydowanie imbir i papryka ją ratują
@beatsab - jak pisała jukaaa od maggi i kostek można się odzwyczaić, może najpierw naprawdę mocno doprawiaj i jak dziewczyny piszą lubczyk, lubczyk i jeszcze raz lubczyk (maggi to u nas inna nazwa na lubczyk właśnie) najlepiej świeży z ogrodu lub chociażby z tych małych doniczek z ziołami,
do kalafiorowej najlepiej oprócz standardowego zestawu warzyw i przypraw, wrzuć pęczek natki pietruszki, pęczek naci selera (ale nie naciowego, liście z normalnego) i pęczek lubczyku i cały por łącznie z zielonym, wszystko związane nitką, potem łatwo wyrzucić, zapewniam, że te liście dadzą taki aromat, że nie będzie trzeba używać ani kostek ani maggi, ja w sumie do wszystkich zup tak daję
jutro się odegrasz świeżą rybką
Musial dorobic i nadal sie zazeramy .
tylko trochę się znęcałaś
bo u nas dziś krokiety ! coś czego wieki nie jadłam, a dziś był wybór i z mięsem i z kapustą z grzybami i ze słodką kapustą
(jeszcze na jutro zostały )
nie wiedziałąm ze taka dziwna nazwa
u nas sie to jadałao na zimno
puszka dobrych rybek w oleju
dodać cebulkę, czosnek, paprykę kolorową w kosteczkę, oliwki pokrojone
ewentualnie pomidorowy przecier i lub ogórek konserwowy
do pieczywa na kolację
coś mi sie widzi że te wszystkie angielsko-amerykańskie
mają odpowiedniki polskie