Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1164165167169170265

Komentarz

  • wczoraj grochówka z kiełbaską

    dziś śledzik z ziemniaczkami

  • Hipolit - bo Twoj maz upiekl chleb wedlug krasnoludzkiej receptury, jak u Pratchetta - zaczepno-obronny:)
  • Udziec jagniecy. Przepis zamieszcze po poludniu w innym watku, dla Atteny specjalnie:)
  • My będziemy dziś dojadać resztki wczorajszego jednogarnkowca: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zapiekanka_ryzowa_z_dynia/przepis.html
    Przyznaję, że przepis potraktowałam bardziej jak inspirację, było więcej dyni i soczewicy oraz dodałam cukinię, mięsa było mniej, wszystko obłędnie pyszne. Chociaż tradycjonalistom może nie odpowiadać dodatek cynamonu (mojej mamy nie ujął), ale dla mnie on właśnie czyni to danie wyjątkowym. Pracy przy robieniu prawie zero: podsmażenie cebuli, czosnku i mięsa oraz pokrojenie warzyw i tyle. Potem się dusiło w żaroodpornym aż wchłonęło wodę (bulion to ZUO :)
    Polecma bardzo
  • szczawiowa

    ale się zajadali

    z 3 miesiące nie robiłam, albo i dłużej :)

  • zrobiłam tę dyniową ...........

    dzieciom baaaaardzo smakowała z grzaneczkami

    mężowi smakowala

    a ja się chyba za dużo nawąchałam przy gotowaniu, bo dopiero na drugi dzień mi smakowała, ale mi z jogurtem naturalnym

    piękny miała kolor i rzeczywiście śmietana to rzecz zbędna, chyba, ze łyżka kwaśnej na talerz

    ale musiałam ją nadoprawiać, matko dynia jak pyra wchłonie wszystko! zdecydowanie imbir i papryka ją ratują

    @beatsab - jak pisała jukaaa od maggi i kostek można się odzwyczaić, może najpierw naprawdę mocno doprawiaj i jak dziewczyny piszą lubczyk, lubczyk i jeszcze raz lubczyk (maggi to u nas inna nazwa na lubczyk właśnie) najlepiej świeży z ogrodu lub chociażby z tych małych doniczek z ziołami,

    do kalafiorowej najlepiej oprócz standardowego zestawu warzyw i przypraw, wrzuć pęczek natki pietruszki, pęczek naci selera (ale nie naciowego, liście z normalnego) i pęczek lubczyku i cały por łącznie z zielonym, wszystko związane nitką, potem łatwo wyrzucić, zapewniam, że te liście dadzą taki aromat, że nie będzie trzeba używać ani kostek ani maggi, ja w sumie do wszystkich zup tak daję :)

  • zupa kalafiorowa

    pizza orkiszowa, z salami, oliwkami, cebulą i recyclingiem różnych resztek serowych

    Pizzę praktycznie zrobiły moje starszaki :x
  • kwaśnica na wędzonym ziobrze z grulami hej ! ;)
  • pieczarkowa, a dla tych, co się nie znają, co dobre, ziemniaczanka (też dobra, ale bez porównania z pieczarkową) :)
  • kwasnica maj lof uwielbiam 

  • mocno ja lej
    hej
    przez nia
    po mieso musze biec
    hej
  • jukaa - czekałam na Cię ;)

    jutro się odegrasz świeżą rybką
  • @Elunia - gdy byłam dzieckiem, to nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego, jak seler ;-) U nas na wsi, to tyko kartofle były, kluski i kasze. Z warzyw to kapusta, buraki, marchew i pietruszka. Do tego pomidory i ogórki. Toteż w dorosłym życiu podeszłam do selera bez uprzedzeń i bardzo mi on smakuje :-D Dzieci też lubią. Dzisiejszy obiad na zamówienie syna jest.
  • Juka, mój chłop się już wywiedział, gdzie się kupuje ryby z jeziora, także strzeż się, bo mozesz stracić monopol na wnerwianie ;)

    A ja postanowiłam przez żołądek do serca, były polędwiczki wieprzowe, marynowane z ziołami, czosnkiem i piwem, obsmażone i uduszone, z sosem grzybowym, modra kapusta i knedle ziemniaczane.Poskutkowało. Na deser ciasto marchewkowe.
  • U nas maz przyrzadzil przepyszny omlet. Wszyscy sie zazeralismy.
    Musial dorobic i nadal sie zazeramy :).
  • no no
    tylko trochę się znęcałaś

    bo u nas dziś krokiety ! coś czego wieki nie jadłam, a dziś był wybór i z mięsem i  z kapustą z grzybami i ze słodką kapustą

    (jeszcze na jutro zostały ;) )
  • dzięki za inspirację @uJa, mam kapustę, mąkę jaja, i wspaniale ukiszone buraki, zrobie krokiety z barszczem jutro :)
  • U nas dzisiaj 'pasta prostytutka':) i winko czerwone:)
  • Były pierogi z soczewicą.
  • Pasta prostytutka moja ulubiona  :x

    chyba sobie jutro zrobię :))
  • co to za pasta bo nazwa powalająca 
  • wyguglałam i teraz będę sie ślinić, bezwzględne baby! 
  • wczoraj było:
    piersi drobiowe niby nugetsy z własnymi przyprawami

    sos pomidorowo ziołowy na ciepło

    kasza gryczana z pietruszką
    ogórek kiszony, marchwka z groszkiem na wodzie z masłem z dodatkiem mąki i koperku, surówka - marchewka z jabłkiem 

    dip majonezowo-pomidorowo-musztardowo-mandarynkowy bo brzoskwiń ani moreli nie mam

    herbatki owocowe różne

    deseru nie było ani w sob. ani w niedz.

    jabłka i mandarynki na podwieczorek
  • Prostytutka zostala wczoraj pozarta przez meza, dla mnie i Marka malo zostalo:D

    Przepis:

    Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc na niej anchois ( jakies 8 sztuk, mozna pokroic na kawaleczki), potem dorzucic posiekany czosnek ( 2 zabki) i posiekana czerwona papryczke chilli. Smazyc 2 minuty, po czym dodac posiekane pomidory ( 1 puszke, lub cztery dorodne).Popieprzyc, gotowac ma wolnym ogniu 15 minut. Dodac do tego czarne oliwki pokrojone ( 100 gram w przepisie, ale ile sie lubi w praktyce) i kapary ( 2 lyzki stolowe)  i jeszcze chwile gotowac. Posolic w miare potrzeby. Jesli pomidory sa kwasnawe - dodac szczypte cukru.

    podowac ze spaghetti al dente. Przed podaniem mozna posypac posiekana natka pietruszki lub swieza bazylia , takoz tartym parmezanem, jesli sie lubi:)
  • nie wiedziałąm ze taka dziwna nazwa

     

    u nas sie to jadałao na zimno

    puszka dobrych rybek w oleju

    dodać cebulkę, czosnek, paprykę kolorową w kosteczkę, oliwki pokrojone

    ewentualnie pomidorowy przecier i lub ogórek konserwowy

    do pieczywa na kolację

     

    :)

     

    coś mi sie widzi że te wszystkie angielsko-amerykańskie

    mają odpowiedniki polskie

    ;)

  • rosół makaron co by było szybko 

  • Pomidorówka z domowym makaronem.
  • córki robią kotlety z jajek + surówka 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.