Eeeeeee, obiad u nas, jak obiad - pizza... Ale na kolację syn mi zrobił pączki bezglutenowe na bani. Hmmmmm... Paluszki lizać... @Taja - dzięki za przepis :-D
Takie kluski robila kiedys moja babcia. Mi sie nigdy nie udalo (nigdy = jedna proba). Ten zalinkowany przepis jest sprawdzony?
U nas dzisiaj zupa ogorkowa (wreszcie odkrylam, gdzie sie kupuje ogorki kiszone w moim miescie, nie musze jednak jezdzic po ogorki do Monachium, coz za udogodnienie :-)) ), na drugie brak mi jeszcze pomyslu.
Bo tracę cierpliwośc i chyba zacznę rzucać tymi dyniami
Ostatnie dwa razy - kluski TRAGEDIA
te same dynie- hokkaido- kupione w tym samym czasie, w jednym sklepie
kilka zjedzonych - przerobionych na kluski OK a ostatnie dwa razy to porażka
Wszystko robię tak samo
a one takie wodniste wychodzą, ze jak dosypałam ostatnio mąki to kluska gotowała się ok 20 min i nadawała się jako pocisk - no strach rzucić bo jeszcze by kto oko stracił
Coś się mogło z dyniami stać? Leżą w kartoniku, bez przykrycia - raczej taka skrzyneczka - nie stykają się, nie ma śladów nadpsucia na żadnej
Miejsce raczej chłodniejsze niż cieplejsze ( ganek bez ogrzewania), mrozów jeszcze nie mamy
tak, bo właśnie ciasto było z samą ziemniaczaną za rzadkie, dosypałam pełnoziarnistej orkiszowej i zrobiłam, jak szare, już nie pierwszy raz tak - też dobre, tzn. wnioskuje po szybkości znikania, bo sama nie jadłam
Na dzisiaj saltimbocca ( czyli kotleciki wieprzowe z szalwia, owiniete szynka parmenska), do tego jakies warzywa beda...moze zapiekana cukinia. Jutro orgia smakowa,bo wolowina w kokosowym curry ( niestety, chwilowo brak dziczyzny, a polowanie dopiero w piatek:( )
zupa fasolkowa ,ze szaparagowa zolta i zle nalesniki orkiszowe w dwoch zabojczych wersjach: z pieczarkami i serem zoltym + surowka z kapusty kiszonej oraz na slodko (dzem, ser bialy, miod, borowki ze sloika - mlodziez sama nakladala)
dzisiaj ogorkowa (przynajmniej pochwalili...) pieczone udo indycze z warzywami, ziemniaki, kapusta modra
Wiecie, to chyba wolę zrobić placki z jabłkami, szybsze do robienia: mąka, jajo, woda lub mleko i do tego kawałki jabłek i smażymy. Smak pewnie podobny.
Kiedyś w Zapiecku zamówiłam sobie wielki talerz pierogów, na spółkę z narzeczonym i najlepsze były makowe, pychota!
Komentarz
marze o w-o, ale jeszcze karmie
Ale na kolację syn mi zrobił pączki bezglutenowe na bani. Hmmmmm... Paluszki lizać...
@Taja - dzięki za przepis :-D
http://margarytka.blogspot.com/2011/02/szare-kluski-dzieciecych-wspomnien-czar.html
U nas dzisiaj zupa ogorkowa (wreszcie odkrylam, gdzie sie kupuje ogorki kiszone w moim miescie, nie musze jednak jezdzic po ogorki do Monachium, coz za udogodnienie :-)) ), na drugie brak mi jeszcze pomyslu.
Leżą w kartoniku, bez przykrycia - raczej taka skrzyneczka - nie stykają się, nie ma śladów nadpsucia na żadnej
A te kluski dyniowe, dobre toto? Bo mi się dyni trochę poniewiera tu i tam............
ruskie i z jabłkami
i zle nalesniki orkiszowe w dwoch zabojczych wersjach: z pieczarkami i serem zoltym + surowka z kapusty kiszonej oraz na slodko (dzem, ser bialy, miod, borowki ze sloika - mlodziez sama nakladala)
dzisiaj ogorkowa (przynajmniej pochwalili...)
pieczone udo indycze z warzywami, ziemniaki, kapusta modra
na jutro chca pizze, zobaczy sie
Podaję ze śmietaną z cukrem waniliowym.
Ale takie płaskie te kawałki jabłka? @Katarzyna, @Savia?
Wiecie, to chyba wolę zrobić placki z jabłkami, szybsze do robienia: mąka, jajo, woda lub mleko i do tego kawałki jabłek i smażymy. Smak pewnie podobny.
Kiedyś w Zapiecku zamówiłam sobie wielki talerz pierogów, na spółkę z narzeczonym i najlepsze były makowe, pychota!
Ja wolę pierogi - nie są tłuste i ciężkostrawne tak jak placki. A przez to inaczej smakują.
Dzieci ze śmietaną, ja z jogurtem nat.
YYYYY, ale moje placki nie są cięzkostrawne.
No! Skąd ta cięzkostrawność?
Mleko lub woda, jajo, mąka i jabłko, to samo co do pieroga, jeśli nie użyję mleka.
Smażę bez tłuszczu, na małym ogniu, są puszyste i miękkie.
No!