Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1166167169171172265

Komentarz

  • bedziesz laska na swieta ;)

    marze o w-o, ale jeszcze karmie
  • Aga, a mnie się podobają Twoje / Wasze pomysły kulinarne!
  • właśnie jem zapiekankę z łososia z brokułami, porem i ziemniakami
  • Podobno niezła kombinacja to jaglanka z podsmażanym porem?
  • kamut kiedyś kupiłam w Aldim z molami w środku.
  • Laską będzie Skatarzyna, ja będę raczej bułkowa  ;))
    Fajne pomysły obiadowe macie.
  • Wyszłam z piekarni z temi bułami i napadła mnie kawka stara czarno-siwa z wrzaskiem, skokami itp. 
    Fakt, kiedyś dałam im tam przy hydrancie obok piekarni sporo bułek z ziarnem...
    Ale teraz nic nie dostała, nie daję ptakom gorącego pieczywa.
  • Eeeeeee, obiad u nas, jak obiad - pizza...
    Ale na kolację syn mi zrobił pączki bezglutenowe na bani. Hmmmmm... Paluszki lizać...
    @Taja - dzięki za przepis :-D
  • edytowano listopada 2014
    parowańce 
  • @jukaa - tutaj jest przepis. Tyle, że moje syn robił z bezglutenowej mąki.
  • @jukaa, przykro mi, robię kluski na oko, nie mam sprawdzonego przepisu, by sie podzielić.
  • Dziś były kluski śląskie z surówką z pekinki (i co się jeszcze nawinęło w lodówce)
  • Takie kluski robila kiedys moja babcia. Mi sie nigdy nie udalo (nigdy = jedna proba). Ten zalinkowany przepis jest sprawdzony?

    U nas dzisiaj zupa ogorkowa (wreszcie odkrylam, gdzie sie kupuje ogorki kiszone w moim miescie, nie musze jednak jezdzic po ogorki do Monachium, coz za udogodnienie :-)) ), na drugie brak mi jeszcze pomyslu.
  • bo teraz, psze pani, to takie oszustne ziemniaki są, co szarzeją wooooooooolno i niechętnie ;)

    szpinak i pomidor

    dzieci zjadły dyniowe kluski kładzione :)
  • edytowano listopada 2014
    KLUSKI DYNIOWE

    Ratunkuuuu

    Bo tracę cierpliwośc i chyba zacznę rzucać tymi dyniami

    Ostatnie dwa razy - kluski TRAGEDIA

    te same dynie- hokkaido- kupione w tym samym czasie, w jednym sklepie
    kilka zjedzonych - przerobionych na kluski OK a ostatnie dwa razy to porażka
    Wszystko robię tak samo
    a one takie wodniste wychodzą, ze jak dosypałam ostatnio mąki to kluska gotowała się ok 20 min i nadawała się jako pocisk - no strach rzucić bo jeszcze by kto oko stracił

    Coś się mogło z dyniami stać?
    Leżą w kartoniku, bez przykrycia - raczej taka skrzyneczka - nie stykają się, nie ma śladów nadpsucia na żadnej 
    Miejsce raczej chłodniejsze niż cieplejsze ( ganek bez ogrzewania), mrozów jeszcze nie mamy

    Szkoda mi tych dyń :(

    takie kładzione z dyni jak kluski szare?
  • tak, bo właśnie ciasto było z samą ziemniaczaną za rzadkie, dosypałam pełnoziarnistej orkiszowej i zrobiłam, jak szare, już nie pierwszy raz tak - też dobre, tzn. wnioskuje po szybkości znikania, bo sama nie jadłam :)
  • No to zostaną mi "szare z dyni" 
    jak kluskowa jestem  :)

    dziękuję
  • Na dzisiaj saltimbocca ( czyli kotleciki wieprzowe z szalwia, owiniete szynka parmenska), do tego jakies warzywa beda...moze zapiekana cukinia. Jutro orgia smakowa,bo wolowina w kokosowym curry ( niestety, chwilowo brak dziczyzny, a polowanie dopiero w piatek:( )
  • Makaron z sosem jagodowym.

    A te kluski dyniowe, dobre toto? Bo mi się dyni trochę poniewiera tu i tam............
  • Kopytka wczorajsze i zupę warzywną.
  • Pierogi!
    ruskie i z jabłkami
  • zupa fasolkowa ,ze szaparagowa zolta
    i zle nalesniki orkiszowe w dwoch zabojczych wersjach: z pieczarkami i serem zoltym + surowka z kapusty kiszonej oraz na slodko (dzem, ser bialy, miod, borowki ze sloika - mlodziez sama nakladala)

    dzisiaj ogorkowa (przynajmniej pochwalili...)
    pieczone udo indycze z warzywami, ziemniaki, kapusta modra

    na jutro chca pizze, zobaczy sie ;)
  • A jak się robi pierogi z jabłkami???
  • kawałek obranego jabłka wkładam w ciasto pierogowe, zagniatam i gotuję!
    Podaję ze śmietaną z cukrem waniliowym.
  • Zawija się kawałki jabłka obtoczone w cukrze z cynamonem w ciasto pierogowe. I dalej, jak z innymi pierogami.
  • Nie otaczam cukrem, ani cynamonem, bo by się paprało w łapskach. Wolę popruszyć cynamonem po ugotowaniu, albo dodać do śmietany.
  • Ale takie płaskie te kawałki jabłka? @Katarzyna, @Savia?

    Wiecie, to chyba wolę zrobić placki z jabłkami, szybsze do robienia: mąka, jajo, woda lub mleko i do tego kawałki jabłek i smażymy. Smak pewnie podobny. 


    Kiedyś w Zapiecku zamówiłam sobie wielki talerz pierogów, na spółkę z narzeczonym i najlepsze były makowe, pychota! 

  • kroję w 16-tki i zawijam

    Ja wolę pierogi - nie są tłuste i ciężkostrawne tak jak placki. A przez to inaczej smakują.
    Dzieci ze śmietaną, ja z jogurtem nat.


  • YYYYY, ale moje placki nie są cięzkostrawne.

    No! Skąd ta cięzkostrawność?

    Mleko lub woda, jajo, mąka i jabłko, to samo co do pieroga, jeśli nie użyję mleka.

    Smażę bez tłuszczu, na małym ogniu, są puszyste i miękkie. 

    No!

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.