Do kaczki zwykle w restauracjach daja czerwona kapuste, taka troche wlasnie "wigilijna" z gozdzikami i innymi przyprawami. A jagniecine to z Anglii pamietam, zwykle z zielonym groszkiem byla.
Jak świętować, to świętować. Uraczono mnie dziś zupą grzybową i duszonymi (chyba) polędwiczkami. A do nich sałatka z cykorii i pomarańczy. Na deser wybrałam owoce, bo ciasta były sklepowe (fuj!). I godzinny spacerek do domu, więc wszystko dziarsko spaliłam
Rozbef, co sie piekl przez noc (idac spac, nastawilam piekarnik na 120°, wstajac, wylaczylam, przyprawiony spartansko, sol, pieprz, swiezy rozmaryn i szalwia - idealny). Do tego kasza gryczana niepalona, z cebula i pieczarkami, surowka z buraka z ogorkiem kiszonym. Na deser ciasteczka z tahini (a ze sloj byl wielki, rodzina moze byc pewna hummusu w tygodniu i prawie pewna sernika z tahini na przyszla niedziele) i kubas earl greya, dla chetnych (czytaj: facetow) jeszcze jogurt grecki z wisniami amarena.
Ziemniaczki w mundurkach z koperkiem, brokuł, surówka z marchwi i jajka sadzone dla dorosłych a dla dziecia zamiast jajka eko pierś z kurczaka na parze. Po obiedzie ciasteczka migdałowe.
Juka, takie bardzo popularne z moich wypiekow, przy czym oczywiscie zrobilam na mace orkiszowej (a dzisiaj dodatkowo z olejem zamiast masla, bo myslalam, ze mamy jeszcze kostke, ale raczyla juz wyjsc; o dziwo z olejem wyszly takie same).
@jukaa - jak zrobisz z mixu B firmy Schar, to z każdego przepisu będą bg. Trzeba tylko luźniejsze ciasto, żeby dobrze rosło - ok. 2/3 - 3/4 mąki z przepisu.
ogorkowa pizza z tunczykiem rosol zapiekanka z indyka, brokulow, cebuli i ziemniakow duszone buraczki pieczona perliczka ciasto czekoladowe z wisniami amarena (czyli mississipi mud na wypasie) faworki gulasz (do przerobienia na curry) dyniowy moze golabki, jesli mi sily starczy sledzie z suszonymi pomidorami chleby
nie to, zebysmy planowali to wszystko dzisiaj zjesc (i peknac), ale to moj dzisiejszy plan kuchenny, skoro rodzina chce na stok, jutro goscie i we wtorek mam urodziny Synu dzisiaj sie kuruje, wiec ma ze mna dyzur w kuchni
NIc nie powiem:))) Ja tez najczesciej robie na swiezo - i dlatego obiady u nas sa o dzikich porach bo musze albo po pracy ( lub pod koniec, kiedy wywolanie z domu mi nie grozi), albo przed... Dzisiaj zrobie im korme z kurczaka, jutro zas...a nie wiem jeszcze.
Mnie sie zdarza napadowa nadgorliwosc i potem mam w nagrode rano wolne. Czasem sie przydaje . A plan dnia mamy dosc wojskowy, co swietnie organizuje szkola muzyczna i treningi sportowe.
A my dziś byłyśmy same, więc szybki wege-obiad, mniam. Podduszony na oliwie czosnek i papryka, po chwilce dodane warzywa mrożone,takie zwykłe i podduszone z sosem pomidorowym. Podane z makaronem łazankowym. Mniam, tego mi było trzeba.
@agnieszkamama wychodzą pyszne i o niebo mniej czasochłonne piekę na baszce przykrywając drugą i dopiero pod koniec pieczenia odkrywam. Dodatkowo na każdy mielony kładę kawałek masła przed pieczeniem a zamiast bułki namoczonej w mleku dodaję startego ziemniaka surowego.
Kompilowalam murzynek z dwoch przepisow. Mial byc taki prosty murzynek, jak z mojego dziecinstwa (no nie bedzie, bo wtedy sie robilo murzynka na mace pszennej, masle roslinnym, bialym cukrze i pieklo w prodizu, ale tych szczegolow dzieciom oszczedzilam). W jednym przepisie byly 3 lyzki stolowe kakao, w drugim 5 lyzeczek. Nie doczytalam i walnelam 5 lyzek stolowych. Ciekawe, czy da sie zjesc , czy pomysla, ze mama to miala kiepskie slodycze w dziecinstwie...
Komentarz
A jagniecine to z Anglii pamietam, zwykle z zielonym groszkiem byla.
czyli: gotowac nie musze:)))
Potem będą ziemniaki, udziec indyczy i sałatka.
Też.
do tego ryż i kimchi
(zapachy w całym domu i nawet na podwórku)
u nas dzis, mimo, ze niedziela, to czyscimy lodowke.
zupa warzywna
kluski slaskie
surowki
watrobka z cebula
deseru brak
chociaz w zamrazarce siedza makowce
Buraczki
I nie wiem czy chce mi sie kluski dyniowe robic czy pójść na łatwiznę i wyciągnąć mrożonki )
usmażyłam duużo pączków i juz nie ma
dobrze,że waga nie działa
pizza z tunczykiem
rosol
zapiekanka z indyka, brokulow, cebuli i ziemniakow
duszone buraczki
pieczona perliczka
ciasto czekoladowe z wisniami amarena (czyli mississipi mud na wypasie)
faworki
gulasz (do przerobienia na curry) dyniowy
moze golabki, jesli mi sily starczy
sledzie z suszonymi pomidorami
chleby
nie to, zebysmy planowali to wszystko dzisiaj zjesc (i peknac), ale to moj dzisiejszy plan kuchenny, skoro rodzina chce na stok, jutro goscie i we wtorek mam urodziny
Synu dzisiaj sie kuruje, wiec ma ze mna dyzur w kuchni
Jak juz wlaze do kuchni, to chce miec efekty (np. w postaci wolnego w urodziny).
z zielona soczewica, dynia, porem, papryka i marchewka
a jako dodatek niepalona bio kasza gryczana
nie przejmujcie sie, wieczorem bedzie ciasto , tylko frakcja murzynka i frakcja drozdzowego z serem sie dogadaja, musze poczekac.
Pierwszego murzynka upiekłam bez spulchniacza!