Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1169170172174175265

Komentarz

  • To macie za kare - jagniecinke i irish stew. Ja ostrzegalam, ze niewygledne:)
  • No, cos trzeba bylo dac... akurat nie mialam nic, co mogloby udawac jaglanke:)
  • Czytam Was, oglądam i dochodzę do wniosku, że mogłabym być krytykiem i chadzać po restauracjach i dania próbować.

    Aaaaaaaaaa! Minęłam się z powołaniem!!!!!!!!!! ~X(
  • @draconessa czym mogę jagnię zastąpić w gulaszu?
  • Krolikiem, wolowina, dziczyzna... kazde mieso o odpowiednio wyrazistym smaku sie nada. Kurczak jest ciut za delikatny, moim zdaniem (ale mozesz zaryzykowac:D ), wieprzowina to nie ten smak troche.
  • zrobiłam babkę ziemniaczaną z żeberkami - no ciut przesoliłam- mnie smakuje bardzo, ale męża na kolana nie rzuciłam
  • ale męża na kolana nie rzuciłam
    ---------------
    to już nie ten etap ;)
    byle się do łóżka położył :D
  • Savia- zobaczymy wieczorem

    on bardzo lubi moją kuchnię - dynie , kabaczki i te inne wydziwiaczki :)

    więc dziś jestem niekontenta
  • Dzięki Savia i Katarzyna,kiedyś te pierogi z jabłkiem muszę zrobić,brzmi fajnie.
    A u nas dziś placki ziemniaczane i ciasto marchewkowe na deser.
  • Jak si robi żurek? taki z białą kiełbasą i ziemniakami?

    kiedyś pisałyście że można z zakwasu na chleb da się? bo mam akurat zakwas w lodówce :)
  • Ugotowalwm dzis gar bigosu. Takiego, ze az warto o nim pisac. Pierwszy raz rzeczywiscie mialam rozne resztki pieczonych mies (kaczka, ges, swinia), ostatni kawalek polskiej kielbasy, duzo grzybow suszonych, sliwki, greckie wino.... no i kapuste, com jom sama kisila. Ale dobre wyszlo!
  • Podobno bigos to danie Boże, Bóg jedyny wie co tam dałaś :)
  • mąż robi herbatę, kawę i kompot
    duży syn robi soki naturalne z sokowirówki
    młodszy smaży frytki i piecze donaty i jajecznicę robi
    duża córa - naleśniki, risotta, muffinki, babki, pierniki i 3Bit - hicior na każdą uroczystość
    mała kroi włoszczyznę , jabłka, gruszki i własne palce

    "babka na płasko, na cienko"
    hihihi mam skojarzenia nie kulinarne
  • @uJa
    3 łyzki mąki żytniej, ząbek czosnku obrany, skórka (tzw. d.up.ka) chleba razowego prawdziwego do słoika takiego 380 ml, zalać wodą przegotowaną, odstaną
    nakryć gazą (gazik 7x7 cm wystarcza) i zawinąć gumką czy sznureczkiem
    zostawić 4 dni na szafce w kuchni
    po tym czasie zakwas zrobiony
    można od czasu do czasu wstrząsnąć
  • ugotować włoszczyznę na wodzie po gotowaniu białej kiełbasy
    kiełbaskę po wystudzeniu pozbawić flaka i pokroić w plastry

    do wywaru dodać podpieczoną cebulą na ogniu trzymając na widelcu (lub połową jak wielka)
    dodać 5 ziemniaków w kostkę
    ziele ang, pieprz ziarnisty, sól, majeranek dużo, 2 liscie laurowe,
    2 grzybki suszone-niekoniecznie
    pogotować
    2-3 ząbki czosnku roztarte
    dalej pogotować
    wlać zakwas własny lub żurek w butelce sklepowy
    na koniec jak mało kwaśny to 2 łyżki dobrego tartego chrzanu
    i kiełbaskę w plastrach aby ciepła była

    ugotowane wcześniej jaja na twardo na ćwiartki pokroić
    wyłożyć na dno miseczki zalać żurkiem

    kiełbasę w całości też można podać
    u nas wtedy mąż zjada zupę na koniec do białej dodaje chrzan ;)
    i zagryza chlebem
  • butter curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym, duza iloscia cebuli, podprawione slodkim chutneyem z mango i obsypane swieza kolendra, ryz basmati

    w Bollywood Asia Market sie bylo ;) odpoczac od wszechobecnych specjalow adwentowych

    na jutro kruche ciasto z powidlami sliwkowymi, masa serowo-cynamonowa i polewa z gorzkiej czekolady
    wiecej nie musze, bo jestesmy zaproszeni na bigos
    a nie, w sumie cos jeszcze jest - mini pizze corka robi, wezmiemy na wycieczke w gory
  • U nas dzis podobnie, trzydaniowo B-)
    Troche bigosu
    Troche makaronu z lososiem
    Troche pizzy

    Jutro wyjmuje sernik dekadencki z zamrazarki z zeszlego tygodnia i bedzie szal :))
  • @Maciejka
    Co to sernik dekadencki???
    Przepis poproszę ;;) [-O<
  • ziemniaki pieczony kurczak
  • edytowano grudnia 2014
    @jukaa gdzies tam w watku islandzkim u Atteny podawalam moim zdaniem super przepis na udziec. Daj mi zdziebko czasu, to go znajde:)
  • Oto udziec:

    Udziec jagniecy - przepis:)

    Skladniki:
    udziec
    swiezy rozmaryn ( cale galazki)
    6-7 anchois w oleju
    czosnek
    cebula w palsterkach
    wino czerowne
    galaretka z porzeczek czerwonych
    wywar z jagnieciny ( ale moze byc i bulion z kury)
    sol
    pieprz.

    Udziec ponakluwac czubkiem noza W naklucia powtykac po kawaaleczku rozmarynu, czosnku i anchois
    Na blasze do pieczenia ulozyc warstwe cebuli, a na niej polozyc udziec. Posolic i popieprzyc. Piec w temp 190 stopni przez poltora godziny ( udziec 2 kg)
    Wyjac udziec z piekarnika, wytopioiny tluszcz zebrac lyzka. Nalac na blache wino, polozyc znow jagnie i szczelnie okryc folia. Wsadzic z powrotem do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjac jagnie, znow zebrac tluszcz. POzostaly plyn przelac do garnka, dodac do niego 200 ml wody i duuuza lyzke galaretki z porzeczek. Zagotowac. Mozna blenderem zmiksowac na gladko. Dla zageszczenia sosu mozna wymieszac lyzke maki kukurydzianej a zimna woda, wlac do sosu i podgrzewac na malym ogniu ciagle mieszajac.
    Udziec pokroic w plastry i podawac z sosem.
  • I oczywiscie nie byl w watku islandzkim...:) Skleroza nie boli.
  • edytowano grudnia 2014
    Nalesniki z farszem szpinakowym.
    Nalesniki z farszem miesnym.
    Nalesniki z farszem serowym (z zoltego sera).
    Zapiekane pod serowa pierzynka :).

    Sos czosnkowy.
    Ketchup.

    Zaraz bedziemy jesc.
    Smaczego Wam wszystkim :).
  • Smacznego @MonikaN!
    U nas był wczoraj podobny obiad!
    Pierwszy raz tu zajrzałam :)

    Dziś frytki buraczane pieczone w oleju... ale nie mogę znaleźć takiego łopatologicznego przepisu.
  • Dziś jestem leniwa. Mąż przywiezie pizzę. Miał być gulasz wołowy, będzie jutro. :)
  • rosól z lanym ciastem
    ziemniaki z potrawką kurzą w sosie pomidorowym.
  • dziś na słowo obiad dostaję wysypki!
  • dobre buraczki zawsze są dobre!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.