Krolikiem, wolowina, dziczyzna... kazde mieso o odpowiednio wyrazistym smaku sie nada. Kurczak jest ciut za delikatny, moim zdaniem (ale mozesz zaryzykowac:D ), wieprzowina to nie ten smak troche.
Ugotowalwm dzis gar bigosu. Takiego, ze az warto o nim pisac. Pierwszy raz rzeczywiscie mialam rozne resztki pieczonych mies (kaczka, ges, swinia), ostatni kawalek polskiej kielbasy, duzo grzybow suszonych, sliwki, greckie wino.... no i kapuste, com jom sama kisila. Ale dobre wyszlo!
mąż robi herbatę, kawę i kompot duży syn robi soki naturalne z sokowirówki młodszy smaży frytki i piecze donaty i jajecznicę robi duża córa - naleśniki, risotta, muffinki, babki, pierniki i 3Bit - hicior na każdą uroczystość mała kroi włoszczyznę , jabłka, gruszki i własne palce
"babka na płasko, na cienko" hihihi mam skojarzenia nie kulinarne
@uJa 3 łyzki mąki żytniej, ząbek czosnku obrany, skórka (tzw. d.up.ka) chleba razowego prawdziwego do słoika takiego 380 ml, zalać wodą przegotowaną, odstaną nakryć gazą (gazik 7x7 cm wystarcza) i zawinąć gumką czy sznureczkiem zostawić 4 dni na szafce w kuchni po tym czasie zakwas zrobiony można od czasu do czasu wstrząsnąć
ugotować włoszczyznę na wodzie po gotowaniu białej kiełbasy kiełbaskę po wystudzeniu pozbawić flaka i pokroić w plastry
do wywaru dodać podpieczoną cebulą na ogniu trzymając na widelcu (lub połową jak wielka) dodać 5 ziemniaków w kostkę ziele ang, pieprz ziarnisty, sól, majeranek dużo, 2 liscie laurowe, 2 grzybki suszone-niekoniecznie pogotować 2-3 ząbki czosnku roztarte dalej pogotować wlać zakwas własny lub żurek w butelce sklepowy na koniec jak mało kwaśny to 2 łyżki dobrego tartego chrzanu i kiełbaskę w plastrach aby ciepła była
ugotowane wcześniej jaja na twardo na ćwiartki pokroić wyłożyć na dno miseczki zalać żurkiem
kiełbasę w całości też można podać u nas wtedy mąż zjada zupę na koniec do białej dodaje chrzan i zagryza chlebem
butter curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym, duza iloscia cebuli, podprawione slodkim chutneyem z mango i obsypane swieza kolendra, ryz basmati
w Bollywood Asia Market sie bylo odpoczac od wszechobecnych specjalow adwentowych
na jutro kruche ciasto z powidlami sliwkowymi, masa serowo-cynamonowa i polewa z gorzkiej czekolady wiecej nie musze, bo jestesmy zaproszeni na bigos a nie, w sumie cos jeszcze jest - mini pizze corka robi, wezmiemy na wycieczke w gory
Skladniki: udziec swiezy rozmaryn ( cale galazki) 6-7 anchois w oleju czosnek cebula w palsterkach wino czerowne galaretka z porzeczek czerwonych wywar z jagnieciny ( ale moze byc i bulion z kury) sol pieprz.
Udziec ponakluwac czubkiem noza W naklucia powtykac po kawaaleczku rozmarynu, czosnku i anchois Na blasze do pieczenia ulozyc warstwe cebuli, a na niej polozyc udziec. Posolic i popieprzyc. Piec w temp 190 stopni przez poltora godziny ( udziec 2 kg) Wyjac udziec z piekarnika, wytopioiny tluszcz zebrac lyzka. Nalac na blache wino, polozyc znow jagnie i szczelnie okryc folia. Wsadzic z powrotem do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjac jagnie, znow zebrac tluszcz. POzostaly plyn przelac do garnka, dodac do niego 200 ml wody i duuuza lyzke galaretki z porzeczek. Zagotowac. Mozna blenderem zmiksowac na gladko. Dla zageszczenia sosu mozna wymieszac lyzke maki kukurydzianej a zimna woda, wlac do sosu i podgrzewac na malym ogniu ciagle mieszajac. Udziec pokroic w plastry i podawac z sosem.
Komentarz
Aaaaaaaaaa! Minęłam się z powołaniem!!!!!!!!!! ~X(
---------------
to już nie ten etap
byle się do łóżka położył
on bardzo lubi moją kuchnię - dynie , kabaczki i te inne wydziwiaczki
więc dziś jestem niekontenta
A u nas dziś placki ziemniaczane i ciasto marchewkowe na deser.
kiedyś pisałyście że można z zakwasu na chleb da się? bo mam akurat zakwas w lodówce
duży syn robi soki naturalne z sokowirówki
młodszy smaży frytki i piecze donaty i jajecznicę robi
duża córa - naleśniki, risotta, muffinki, babki, pierniki i 3Bit - hicior na każdą uroczystość
mała kroi włoszczyznę , jabłka, gruszki i własne palce
"babka na płasko, na cienko"
hihihi mam skojarzenia nie kulinarne
3 łyzki mąki żytniej, ząbek czosnku obrany, skórka (tzw. d.up.ka) chleba razowego prawdziwego do słoika takiego 380 ml, zalać wodą przegotowaną, odstaną
nakryć gazą (gazik 7x7 cm wystarcza) i zawinąć gumką czy sznureczkiem
zostawić 4 dni na szafce w kuchni
po tym czasie zakwas zrobiony
można od czasu do czasu wstrząsnąć
kiełbaskę po wystudzeniu pozbawić flaka i pokroić w plastry
do wywaru dodać podpieczoną cebulą na ogniu trzymając na widelcu (lub połową jak wielka)
dodać 5 ziemniaków w kostkę
ziele ang, pieprz ziarnisty, sól, majeranek dużo, 2 liscie laurowe,
2 grzybki suszone-niekoniecznie
pogotować
2-3 ząbki czosnku roztarte
dalej pogotować
wlać zakwas własny lub żurek w butelce sklepowy
na koniec jak mało kwaśny to 2 łyżki dobrego tartego chrzanu
i kiełbaskę w plastrach aby ciepła była
ugotowane wcześniej jaja na twardo na ćwiartki pokroić
wyłożyć na dno miseczki zalać żurkiem
kiełbasę w całości też można podać
u nas wtedy mąż zjada zupę na koniec do białej dodaje chrzan
i zagryza chlebem
w Bollywood Asia Market sie bylo odpoczac od wszechobecnych specjalow adwentowych
na jutro kruche ciasto z powidlami sliwkowymi, masa serowo-cynamonowa i polewa z gorzkiej czekolady
wiecej nie musze, bo jestesmy zaproszeni na bigos
a nie, w sumie cos jeszcze jest - mini pizze corka robi, wezmiemy na wycieczke w gory
Troche bigosu
Troche makaronu z lososiem
Troche pizzy
Jutro wyjmuje sernik dekadencki z zamrazarki z zeszlego tygodnia i bedzie szal )
Co to sernik dekadencki???
Przepis poproszę ;;) [-O<
Udziec jagniecy - przepis:)
Skladniki:
udziec
swiezy rozmaryn ( cale galazki)
6-7 anchois w oleju
czosnek
cebula w palsterkach
wino czerowne
galaretka z porzeczek czerwonych
wywar z jagnieciny ( ale moze byc i bulion z kury)
sol
pieprz.
Udziec ponakluwac czubkiem noza W naklucia powtykac po kawaaleczku rozmarynu, czosnku i anchois
Na blasze do pieczenia ulozyc warstwe cebuli, a na niej polozyc udziec. Posolic i popieprzyc. Piec w temp 190 stopni przez poltora godziny ( udziec 2 kg)
Wyjac udziec z piekarnika, wytopioiny tluszcz zebrac lyzka. Nalac na blache wino, polozyc znow jagnie i szczelnie okryc folia. Wsadzic z powrotem do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjac jagnie, znow zebrac tluszcz. POzostaly plyn przelac do garnka, dodac do niego 200 ml wody i duuuza lyzke galaretki z porzeczek. Zagotowac. Mozna blenderem zmiksowac na gladko. Dla zageszczenia sosu mozna wymieszac lyzke maki kukurydzianej a zimna woda, wlac do sosu i podgrzewac na malym ogniu ciagle mieszajac.
Udziec pokroic w plastry i podawac z sosem.
Nalesniki z farszem miesnym.
Nalesniki z farszem serowym (z zoltego sera).
Zapiekane pod serowa pierzynka .
Sos czosnkowy.
Ketchup.
Zaraz bedziemy jesc.
Smaczego Wam wszystkim .
U nas był wczoraj podobny obiad!
Pierwszy raz tu zajrzałam
Dziś frytki buraczane pieczone w oleju... ale nie mogę znaleźć takiego łopatologicznego przepisu.
ziemniaki z potrawką kurzą w sosie pomidorowym.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dekadencki/przepis.html