750ml-1 litra bulionu z jagniecia ( ale mozna tez i z kurczaka stosowac)
600 g ziemniakow, pokrojonych plasterki
2 lyzki siekanej natki pietruszki
pieprz
sol
Steki pokroic na mniejsze kawalki i obsmazyc na oleju. Wyjac z patelni ( uwaga! lepiej uzyc takiej glebszej patelni, albo nawet i rondla). Na patelni obsmazyc przez chwilke marchewke i cebule, potem dodac wszystkie ziolka i z powrotem dorzucic jagniatko. Zalac bulionem - -tak, aby mieso i warzywa byly pokryte, ale nie plywaly:), doprawic sola i pieprzem i dusic pod przykryciem okolo 45 minut - jagniecina ma zaczac mieknac. Po tym czasie dodac ziemniaki i dalej dusic az zaczna sie rozpadac. Przed podaniem posypac natka. I juz . Mozna podac z domowym pieczywem.
nachnelyscie mnie na babke, jakos w tygodniu zagosci
wczoraj maccheroni (kamutowe, rodzina zgodnie orzekla, ze toleruje, a przynajmniej sie toto da dobrze ugotowac al dente) gorgonzola-szpinak z pecorino suszonym, pewnie tez ma jakas wloska regionalna nazwe, ale sie nie zastanawialam nad nia w mojej prostej kuchni do tego salata z winegretem i roznymi smacznymi smieciami
dzisiaj barszcz - na wielokrotnie powtarzane zyczenie poslubionego do tego indycze mielone z sosem koperkowym, buraczki (moze zelaza potrzebuje, nie wiem, widze buraki i sie slinie), salata i ziemniaki na deser dosc dekadencki sernik czekoladowy z wisniami
mialy byc golabki, ale w koncu najpierw wyjedli pulpety-kotlety, nie bronilam, golabki sie lepiej odgrzewa, wiec mam ze dwa obiady w tygodniu z glowy
@Draconessa :-* W niedziele mialam udziec z Twojego przepisu ( no prawie, chlopaki mi sie na anchovies zbuntowali, wiec ostatecznie nie dodalam), ale pyyycha!
I musze to napisac, chociaz jeszcze jakis czas teu myslalam, ze ja, jaglanka itd., nieee, poza tym ,gdzie tutaj kupic takie cos? :P Ale jak czlowiek zaczal sie rozgladac baczniej, to i jaglanka sie znalazla, i kasza gryczana niepalona, i to wcale nie w polskim sklepie,ktory jest w Reykjavíku, ale troszke blizej,w Akureyrii "> Tylko dyniami jestem rozczarowana, jest tylko pizmowa. Takze wprowadzam powoli do naszego jadlospisu te wynalazki i calkiem, calkiem nam smakuja( szczegolnie gryczna niepalona). Mamy najczystsza i najpyszniejsza wode na swiecie prosto z kranu, cudnie czyste powietrze, ryby z miare jeszcze czystych morz,mamy ekologiczne miecho, co sie pasie na wolnosci gorskimi ziolami przez wieksza czesc roku, a teraz jeszcze kasze,moze to juz przesada, co ? :-\"
@Attena Ciesze sie, ze smakowal udziec:) A tej wody, to zazdorszcze. My mielismy taka w Szkocji - mineralna z gor nam leciala prosto z kranu. przepyszna byla. A powietrze jak pachnialo!!! A taka jagniecinka, na ziolkach wypasiona....mniam...
Komentarz
[ewentualnie w nawiasie zastępnik]
:-*
:-*
wczoraj maccheroni (kamutowe, rodzina zgodnie orzekla, ze toleruje, a przynajmniej sie toto da dobrze ugotowac al dente) gorgonzola-szpinak z pecorino suszonym, pewnie tez ma jakas wloska regionalna nazwe, ale sie nie zastanawialam nad nia w mojej prostej kuchni
do tego salata z winegretem i roznymi smacznymi smieciami
dzisiaj barszcz - na wielokrotnie powtarzane zyczenie poslubionego
do tego indycze mielone z sosem koperkowym, buraczki (moze zelaza potrzebuje, nie wiem, widze buraki i sie slinie), salata i ziemniaki
na deser dosc dekadencki sernik czekoladowy z wisniami
mialy byc golabki, ale w koncu najpierw wyjedli pulpety-kotlety, nie bronilam, golabki sie lepiej odgrzewa, wiec mam ze dwa obiady w tygodniu z glowy
kluski śląskie
sos z mięsem z indyka
sos z żołądków indyczych
surówka z kapusty
buraczki
Uwielbiam takiego kurczaka! Najbardziej na zimno, na kanapki. Chyba jutro kupię
W niedziele mialam udziec z Twojego przepisu ( no prawie, chlopaki mi sie na anchovies zbuntowali, wiec ostatecznie nie dodalam), ale pyyycha!
I musze to napisac, chociaz jeszcze jakis czas teu myslalam, ze ja, jaglanka itd., nieee, poza tym ,gdzie tutaj kupic takie cos?
:P
Ale jak czlowiek zaczal sie rozgladac baczniej, to i jaglanka sie znalazla, i kasza gryczana niepalona, i to wcale nie w polskim sklepie,ktory jest w Reykjavíku, ale troszke blizej,w Akureyrii ">
Tylko dyniami jestem rozczarowana, jest tylko pizmowa.
Takze wprowadzam powoli do naszego jadlospisu te wynalazki i calkiem, calkiem nam smakuja( szczegolnie gryczna niepalona).
Mamy najczystsza i najpyszniejsza wode na swiecie prosto z kranu, cudnie czyste powietrze, ryby z miare jeszcze czystych morz,mamy ekologiczne miecho, co sie pasie na wolnosci gorskimi ziolami przez wieksza czesc roku, a teraz jeszcze kasze,moze to juz przesada, co ? :-\"
Chciałabym takie mięso co na ziołach urosło
8->
Ale chciałabym spróbować innych gatunków,jak AniaD pisze o rynkach! =P~
Chcesz fotę z drugiego pokoju?
Powiedz mezowi,że sezon na pardwy i renifery wlasnie mamy i już ! :-)
ech...
jak to brzmi 8->