Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1168169171173174265

Komentarz

  • draconessa dawaj, byle produkty nie były skomplikowane ;)
    [ewentualnie w nawiasie zastępnik]


    :-*
  • A nie pisała coś o wyjeździe?

  • z kapusta jadłam, z sosem grzybowym jadłam, z twarożkiem nie przyszło mi do głowy!
  • @Savia , sama tego chcialas:)

    @Attena - przepis na jagniecine!!!

    Gulasz irlandzki:

    Skladniki:

    4 steki jagniece
    olej
    2 cebule pokrojone w plastry
    4 marchewki - takoz w plastry
    2 liscie laurowe
    galazka tymianku
    galazka natki pietruszki
    750ml-1 litra bulionu z jagniecia ( ale mozna tez i z kurczaka stosowac)
    600 g ziemniakow, pokrojonych plasterki
    2 lyzki siekanej natki pietruszki
    pieprz
    sol

    Steki pokroic na mniejsze kawalki i obsmazyc na oleju. Wyjac z patelni ( uwaga! lepiej uzyc takiej glebszej patelni, albo nawet i rondla). Na patelni obsmazyc przez chwilke marchewke i cebule, potem dodac wszystkie ziolka i z powrotem dorzucic jagniatko. Zalac bulionem - -tak, aby mieso i warzywa byly pokryte, ale nie plywaly:), doprawic sola i pieprzem i dusic pod przykryciem okolo 45 minut - jagniecina ma zaczac mieknac. Po tym czasie dodac ziemniaki i dalej dusic az zaczna sie rozpadac. Przed podaniem posypac natka. I juz . Mozna podac z domowym pieczywem.


  • A jutro kurczak tandoori bedzie.
  • AgaAga
    edytowano listopada 2014
    nachnelyscie mnie na babke, jakos w tygodniu zagosci

    wczoraj  maccheroni (kamutowe, rodzina zgodnie orzekla, ze toleruje, a przynajmniej sie toto da dobrze ugotowac al dente) gorgonzola-szpinak z pecorino suszonym, pewnie tez ma jakas wloska regionalna nazwe, ale sie nie zastanawialam nad nia w mojej prostej kuchni
    do tego salata z winegretem i roznymi smacznymi smieciami

    dzisiaj barszcz - na wielokrotnie powtarzane zyczenie poslubionego
    do tego indycze mielone z sosem koperkowym, buraczki (moze zelaza potrzebuje, nie wiem, widze buraki i sie slinie), salata i ziemniaki
    na deser dosc dekadencki sernik czekoladowy z wisniami

    mialy byc golabki, ale w koncu najpierw wyjedli pulpety-kotlety, nie bronilam, golabki sie lepiej odgrzewa, wiec mam ze dwa obiady w tygodniu z glowy ;)
  • Zapomniałam foty zrobić ;)

    kluski śląskie
    sos z mięsem z indyka
    sos z żołądków indyczych
    surówka z kapusty
    buraczki
  • I to kurczakowe nadzienie dla mnie jest wystarczającym daniem na obiad, no plus jakaś surówka :D

    uwielbiam 
  • @jukaa !!!!!!!!!!!!!!!!   =P~

    Uwielbiam takiego kurczaka! Najbardziej na zimno, na kanapki. Chyba jutro kupię :D
  • edytowano listopada 2014
    @Draconessa :-*
    W niedziele mialam udziec z Twojego przepisu ( no prawie, chlopaki mi sie na anchovies zbuntowali, wiec ostatecznie nie dodalam), ale pyyycha!

    I musze to napisac, chociaz jeszcze jakis czas teu myslalam, ze ja, jaglanka itd., nieee, poza tym ,gdzie tutaj kupic takie cos?
    :P
    Ale jak czlowiek zaczal sie rozgladac baczniej, to i jaglanka sie znalazla, i kasza gryczana niepalona, i to wcale nie w polskim sklepie,ktory jest w Reykjavíku, ale troszke blizej,w Akureyrii :\">
    Tylko dyniami jestem rozczarowana, jest tylko pizmowa.
    Takze wprowadzam powoli do naszego jadlospisu te wynalazki i calkiem, calkiem nam smakuja( szczegolnie gryczna niepalona).
    Mamy najczystsza i najpyszniejsza wode na swiecie prosto z kranu, cudnie czyste powietrze, ryby z miare jeszcze czystych morz,mamy ekologiczne miecho, co sie pasie na wolnosci gorskimi ziolami przez wieksza czesc roku, a teraz jeszcze kasze,moze to juz przesada, co ? :-\"
  • Attena cud-miód-malina!

    Chciałabym takie mięso co na ziołach urosło
    8->
  • Attena, dynia "piżamowa" jak mówią moje dzieci też dobra :D
    U nas wczoraj była zupa z piżamowej.
  • edytowano listopada 2014
    U mnie parapety w kuchni obstawione pizmowymi :D
    Ale chciałabym spróbować innych gatunków,jak AniaD pisze o rynkach! =P~
  • O dyniach,o dyniach!
  • Rozumiem, chciałabyś mieć taką rozmaitość dyń, jak na zdjęciu Savii, na górze strony, na parapecie.  8->
  • edytowano listopada 2014
    Paczcie no! W kąty mi zagląda ;)



    Chcesz fotę z drugiego pokoju? :D
  • Zajrzałaby, gdybyś uwidoczniła. :D
  • Masz... ale starczy, bo nie będę teraz focić całego domu ;)


  • @Attena  Ciesze sie, ze smakowal udziec:) A tej wody, to zazdorszcze. My mielismy taka w Szkocji - mineralna z gor nam leciala prosto z kranu. przepyszna byla. A powietrze jak pachnialo!!! A taka jagniecinka, na ziolkach wypasiona....mniam...
  • @Attena  anchovies mozna przemycic pod postacia pasty:DDD Ja tak robie, bo Jimmy nie lubi - ale w udzcu nie rozpoznal:)
  • @Draconessa,od Was to przecież do nas rzut beretem ;-)
    Powiedz mezowi,że sezon na pardwy i renifery wlasnie mamy i już ! :-)
  • sezon na renifery

    ech...

    jak to brzmi 8->
  • syn ugotował rosół z makaronem HIP HIP HURA
  • U mnie też syn się dziś realizował - ziemniaki z sosem soczewicowym.
  • jukaa, i do tego wszystkiego jesteś psychologiem...nie wybronisz się...:)
  • to MÓJ synuś i nie może z głodu umrzeć czekając aż mu ktoś ugotuje i poda  ;)   :-)) 



    to ma być żart nie odpyskowanie żebym nie musiała przepraszać 
  • dla równowagi, u nas dziś obiad ugotowała Duża :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.