Przeczytalam, lypnelam okiem na kocice, a ta zamiast normalnie przyjsc z mruczeniem, zwiala )
W temacie podrobow jeszcze mi sie przypomnialo, ze jakbym miala kiedys okazje, to grasice mam na liscie do sprobowania. Nigdy nie jadlam, a to przysmak kuchni staropolskiej.
pieczony łosoś z bukietem warzyw: brokul, kalafior, marchewka, ziemniak i ryż. sie wzięłam i zapomniałam przyprawić czymkolwiek. zjedli, nie marudzili, czyli mogę zapominać dalej:D
nie wiem, czy ciekawie, ale smacznie dziś gotową przyprawą do ryb z Badapaku, lubię ich mieszanki przypraw, dodatkowo zrobiłam masło czosnkowe z rukolą
@jukaa - tym sosem zawyżyłaś poziom i masz- nikt Ci nie odpowiada nie wiem w ogóle co to sos holenderski ja do ryby robię taki na zimno : drobno kroję ogórka kiszonego i dużo natki pietruszki, sól, pieprz +majonez i śmietana
Domowy makaron orkiszowy pełnoziarnisty z sosem zielonym (ze wszystkich zielonych resztek znalezionych w domu: szpinak, fasolka szparagowa, czosnek, głąb z brokuła, szczypiorek, zielenina z ogródka). Ser feta by mi do tego pasował, ale nie mam. @Dorotak - bez czosnku duszony szpinak będzie nie bardzo... Może lepiej go jako sałatę wciąć, jak młody i świeży? Albo poszukać, czy ktoś z sąsiadów nie poratuje ząbkiem czosnku?
Wczoraj makaron orkiszowy pelnoziarnisty , z sosem pomidorowym z cebula, oliwkami, kaparami i cieciorka. Niektorzy zalapali sie na kawalek parmiggiano reggiano, ale sobie starli tak obficie, ze inni sie juz nie zalapali.
Dzisiaj bedzie zagrodowy kurczak pieczony, rucola i ziemniaki. Na jutro grochowa, ktora ew. jednak zjemy dzisiaj wieczorem, bo pogoda idealnie grochowkowa i nad reszta musze pomyslec, ale mi sie nie chce. W najgorszym razie bedzie pizza.
ps. Nie dla wrazliwych: gulasz z serc byl zaskakujaco dobry, nie podejrzewalabym kurczaczych serc o taki potencjal smakowy.
Komentarz
W temacie podrobow jeszcze mi sie przypomnialo, ze jakbym miala kiedys okazje, to grasice mam na liscie do sprobowania. Nigdy nie jadlam, a to przysmak kuchni staropolskiej.
U nas dzisiaj klasyka: ryba pieczona, ziemniaki pieczone, salata.
popcorn
dziś gotową przyprawą do ryb z Badapaku, lubię ich mieszanki przypraw, dodatkowo zrobiłam masło czosnkowe z rukolą
Bylismy na grilu u znajomych i zaraz pekne.
Jutro jemy na mieście...
nie wiem w ogóle co to sos holenderski
ja do ryby robię taki na zimno : drobno kroję ogórka kiszonego i dużo natki pietruszki, sól, pieprz +majonez i śmietana
barszcz, gęsty od tartych warzyw*...
ugotowany przez najlepszego męża na świecie!
*dobra, warzywa tarł zelmer;)
Matko, i to przy niedzieli... moralny koszmar...
mam swiezy, mlody, piekni szpinak w domu, co mozna z nieo zrobic? wenę mam na poziomie -500...
no bez sensu...
a ten szpinak, taki mlody dlugo gotowac? mam wrazenie ze lata swietlne juz nie robilam nic takieggo...
@Dorotak - bez czosnku duszony szpinak będzie nie bardzo... Może lepiej go jako sałatę wciąć, jak młody i świeży? Albo poszukać, czy ktoś z sąsiadów nie poratuje ząbkiem czosnku?
Dzisiaj bedzie zagrodowy kurczak pieczony, rucola i ziemniaki.
Na jutro grochowa, ktora ew. jednak zjemy dzisiaj wieczorem, bo pogoda idealnie grochowkowa i nad reszta musze pomyslec, ale mi sie nie chce. W najgorszym razie bedzie pizza.
ps. Nie dla wrazliwych: gulasz z serc byl zaskakujaco dobry, nie podejrzewalabym kurczaczych serc o taki potencjal smakowy.