u nas też placki ziemniaczane z cukrem - dla jedzących na słodko; dla konkretnych z tegoż ciasta ugotowane kluski żelazne ,zasmażane z cebulką i polane śmietaną :bigsmile:
U nas też dzisiaj były placki ziemniaczane. :bigsmile:
z dużą ilością cebuli. Tutaj jada się tylko na słono.
Na słodko to jadałam w dzieciństwie, jak mieszkałam w stolicy, ale już zapomniałam jak smakują
to my mieliśmy grochówkę, wyszłam z założenia, ze jak sie dzidzia urodzi to odpadną wszystkie beczkujące potrawy przynajmniej na te kilka pierwszych miesięcy, no i pozwoliłam sobie zaserwować całej rodzince:wink:
ja podsmażam mięso mielone, dodaje czosnek, cebulę , tartą marchew i pietruszkę (na dużych oczkach), dodaje listki bazylii, oregano, sól , pieprz , trochę wody i pomidory w kawałkach - to trochę gotuję potem płaty lazanii, przekładam tym sosem, na wierzch żółty ser
ja robię bez beszamelu i sos robię nie za gęsty i piekę ok 40 minut w podłużnych blaszkach , zjadamy od razu po zrobieniu !
Oryginalna nazwa to Medallions du porc au cammembert - przepis z ksiażki Wyśmienita Kuchnia Francuska.
1. Polędwicę pokroić na plasterki, lekko ubić, sól, pieprz, usmażyć.
2. Na patelnię po polędwicy - trochę białego wina - odparować - 120 - 200g cammembertu bez skórki - roztopić - musztarda - zioła - śmietana (wszystkiego najlepiej na oko) - żeby razem się łączyło.
podawać najlepiej z surówka z selera z orzechami i kartoflami podsmażonymi lub podpieczonymi (z czosnkiem).
:jumping::jumping::jumping:
One nie lubią sosu. cały zostaje dla nas.:clap::cheer::clap::cheer:
A dla nich hiszpańska zupa pomidorowa z "grzanami Antola" - na maśle usmażyć cebulę + czosnek + pomidory . Dusić, zmiksować i podawać z grzankami. To zupa pomarańczowa. Codziennie rano pytam dzieci jakiego koloru chcą zupę...
Sami wybierają kolor- a ponieważ chłopcy brzydzą się warzywami miksuję wszystko. czasami mam problem. .. Mamusiu dziś granatowa... :crazy:
pierogi ziemniaczane - pierogi nadziewane ziemniakami startymi, jak na placki ziemniaczane ,przesmażane z cebulka + sól, pieprz, oregano ; pierogi są najlepsze następnego dnia od zrobienia przesmażone
uwielbiam takie proste dania
kupiłam ostatnio "Klasztorne specjały "o jedzeniu w klasztorze O.O. Cystersów w Szczyrzycu i gotuję po-troszku
Komentarz
z dużą ilością cebuli. Tutaj jada się tylko na słono.
Na słodko to jadałam w dzieciństwie, jak mieszkałam w stolicy, ale już zapomniałam jak smakują
to byłoby nie do pomyślenia w ich wykonaniu!
ja robię bez beszamelu i sos robię nie za gęsty i piekę ok 40 minut w podłużnych blaszkach , zjadamy od razu po zrobieniu !
:thumbup:
:hungry: (ojej, śłinka mi cieknie...)
1. Polędwicę pokroić na plasterki, lekko ubić, sól, pieprz, usmażyć.
2. Na patelnię po polędwicy - trochę białego wina - odparować - 120 - 200g cammembertu bez skórki - roztopić - musztarda - zioła - śmietana (wszystkiego najlepiej na oko) - żeby razem się łączyło.
podawać najlepiej z surówka z selera z orzechami i kartoflami podsmażonymi lub podpieczonymi (z czosnkiem).
:jumping::jumping::jumping:
zapytam prozaicznie wy jecie to pyszne danie a dzieci ?
A dla nich hiszpańska zupa pomidorowa z "grzanami Antola" - na maśle usmażyć cebulę + czosnek + pomidory . Dusić, zmiksować i podawać z grzankami. To zupa pomarańczowa. Codziennie rano pytam dzieci jakiego koloru chcą zupę...
Sami wybierają kolor- a ponieważ chłopcy brzydzą się warzywami miksuję wszystko. czasami mam problem. .. Mamusiu dziś granatowa... :crazy:
Aleś mi przypomniała, niech Cię...
zawsze można owocową - jagodową
uwielbiam takie proste dania
kupiłam ostatnio "Klasztorne specjały "o jedzeniu w klasztorze O.O. Cystersów w Szczyrzycu i gotuję po-troszku