Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

24567331

Komentarz

  • A my dziś jedliśmy kefir z ziemniakami i koperkiem, a wczoraj leczo z cukinii
  • Dzis rybka pieczona w folii z tymiankiem,czosnkiem i cytryna,ziemiaki mlode i kapustka kiszona:)))
  • Żeberka, ziemniaczki i kapusta duszona z koperkiem i marchewką. Do tego kompocik jabłkowo - miętowy, bo taki ostatnio wszystkim najbardziej smakuje.
  • odświeżam,
    bo ostatnie dwa tygodnie , spędziliśmy na wariackich obrotach,
    i nacieszyć i najeść się nie mogliśmy, spagetti z czosnkiem i pomidorami
    dziś mamy lekką przerwę, i małżonek,
    serwuje nam pizzę, znaczy się piecze
    dzieciaki przyprowadziły dwoje z podwórka , więc mamy chyba osiem maluchów,
    matko, mam dużo dzieci, ale normalnie dwoje więcej i szok
    :crazy::crazy:
    wpadli wszyscy, a my:crazy::crazy::crazy:
    mąż ,
    aaaaaaaaaa ile ich tu jest:crazy::crazy:

    :rolling::rolling::rolling:
  • A powinno własnie nie być róznicy.Kurcze, chcialam dodać uśmieszek, ale z blackberrego się nie da...ciekawe czemu?
  • no właśnie,
    a jednak
    u nas dużo dzieci, ale np , jak nie ma jednego, bo na 3 dni na wycieczce, to jest to odczuwalne
    znaczy się każde wnosi w dom swoją osobowość, i to widać, jak kogoś brakuje
    podobnie jak "dochodzą" z podwórka:bigsmile::bigsmile:
  • u nas dużo dzieci, ale np , jak nie ma jednego, bo na 3 dni na wycieczce, to jest to odczuwalne
    Siedzimy, jemy zupkę, po kilku łyżkach w końcu się odzywam- Czegoś tu brakuje...
  • A u nas dziś - awaryjnie, bo źle spojrzałem rano do lodówki ;] - usmażyłem placki ziemniaczane: dla żony i dzieciaków na słodko, a dla siebie: na słono + czosnek.
    Nie chwaląc się, placki i naleśniki wychodzą mi zawsze koncertowo zrnhok3qgy1w56dc.gif
  • u nas też placki ziemniaczane z cukrem - dla jedzących na słodko; dla konkretnych z tegoż ciasta ugotowane kluski żelazne ,zasmażane z cebulką i polane śmietaną :bigsmile:
  • U nas też dzisiaj były placki ziemniaczane. :bigsmile:
    z dużą ilością cebuli. Tutaj jada się tylko na słono.
    Na słodko to jadałam w dzieciństwie, jak mieszkałam w stolicy, ale już zapomniałam jak smakują:smile:
  • Agnieszko, gdyby moja babcia lub mama usłyszała , że w niedzielę na obiad placki ziemniaczane.....:wink:

    to byłoby nie do pomyślenia w ich wykonaniu!
  • Tak, tak:bigsmile:
  • to my mieliśmy grochówkę, wyszłam z założenia, ze jak sie dzidzia urodzi to odpadną wszystkie beczkujące potrawy przynajmniej na te kilka pierwszych miesięcy, no i pozwoliłam sobie zaserwować całej rodzince:wink:
  • Zupę-krem szparagowo-fasolkową, a potem kapustę z grzybami i sałatki.
  • [cite] Agnieszka63:[/cite]Tak, tak:bigsmile:
    Owija się deskę ścierką i tłucze. Sąsiedzi są wtedy przekonani że jednak schabowe.
  • :thumbup::crazy:
  • ryż z polewa truskawkową i lazania do wyboru :bigsmile:
  • A masz jakiś fajny przepis na lazanię?
  • 1/2kg miesa mielonego
    1l przecieru pomidorowego (plynne, przetarte pomidory lub krajanka)
    paczka lasagne (tzw dachowka)
    1/2kg sera zoltego
    litr mleka (do sosu beszamelowego)
    lyzka maki
    oregano, bazylia, slodka papryka, czosnek, sol, pieprz

    mieso podsmazyc na patelni (najlepiej na oliwie z oliwek) dodac przyprawy i sol do smaku
    dolac przecier, sprawdzic czy dobrze slone i zagotowac

    przygotowac sos beszamelowy (mleko zaprawic duza lyzka maki, szczypta soli i zagotowac uwazajac aby sie nie przypalil ani nie skawalil)

    spod blachy posmarowac oliwa i ulozyc warstwe dachowki, rozlozyc warstwe sosu, posypac startym serem i zalac beszamela, rozlozyc dachowke i powtorzyc to samo - sos, ser, beszamela, i jeszcze raz.

    blache wstawic do piekarnika na 45 - 60 min a po upieczeniu zostawic w piekarniku na jakies 1,5 2 godziny aby doszla

    podawac z czerwonym winem (dorosli) lub sokiem malinowym (dzieci)

    smacznego

    T:bigsmile:
  • ja podsmażam mięso mielone, dodaje czosnek, cebulę , tartą marchew i pietruszkę (na dużych oczkach), dodaje listki bazylii, oregano, sól , pieprz , trochę wody i pomidory w kawałkach - to trochę gotuję potem płaty lazanii, przekładam tym sosem, na wierzch żółty ser
    ja robię bez beszamelu i sos robię nie za gęsty i piekę ok 40 minut w podłużnych blaszkach , zjadamy od razu po zrobieniu !

    :thumbup:
  • A ze szpinakiem i sosem pomidorowym robicie?
    :hungry: (ojej, śłinka mi cieknie...)
  • wczoraj szpinakiem nadziałam cannelloni zalałam sosem pomidorowym, beszamelem , to prawda ,że mniam !
  • Monira wpiszcie tu proszę ten przepis na polędwiczki , bo jeść mi się chce od waszego wpisu :whorship:
  • Oryginalna nazwa to Medallions du porc au cammembert - przepis z ksiażki Wyśmienita Kuchnia Francuska.
    1. Polędwicę pokroić na plasterki, lekko ubić, sól, pieprz, usmażyć.
    2. Na patelnię po polędwicy - trochę białego wina - odparować - 120 - 200g cammembertu bez skórki - roztopić - musztarda - zioła - śmietana (wszystkiego najlepiej na oko) - żeby razem się łączyło.

    podawać najlepiej z surówka z selera z orzechami i kartoflami podsmażonymi lub podpieczonymi (z czosnkiem).
    :jumping::jumping::jumping:
  • dzięki

    zapytam prozaicznie wy jecie to pyszne danie a dzieci ?:wink:
  • a śmietana kwaśna czy słodka ?
  • One nie lubią sosu. cały zostaje dla nas.:clap::cheer::clap::cheer:
    A dla nich hiszpańska zupa pomidorowa z "grzanami Antola" - na maśle usmażyć cebulę + czosnek + pomidory . Dusić, zmiksować i podawać z grzankami. To zupa pomarańczowa. Codziennie rano pytam dzieci jakiego koloru chcą zupę...
    Sami wybierają kolor- a ponieważ chłopcy brzydzą się warzywami miksuję wszystko. czasami mam problem. .. Mamusiu dziś granatowa... :crazy:
  • Może ktoś zna przepis na granatową zupę? To pilne.:shades:
  • [cite] matka5:[/cite]a śmietana kwaśna czy słodka ?
    kwaśna
  • Kałamarnice wbrew pozorom dadzą sos czarny.

    Aleś mi przypomniała, niech Cię...:wink:

    198.jpg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.