Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1219220222224225265

Komentarz

• W Biedronce kiedys roslo :smile: 
    Podziękowali 2MAFJa madzikg
  • nie,
    w knajpie azjatyckiej wczoraj na kolację jadłam :dizzy: 

dzis zwyczajnie: barszcz czerwony i pierogi z serem
    Podziękowali 2MAFJa sylwia1974
  • Babka4 ale trawa cytrynowa często pojawia się w różnych marketach, sama stosuję.

U nas dzisiaj na obiad nadaje się krem z marchwi z szałwią. Przepis jest bardzo prosty, delikatny wywar + marchew + szałwia, która nadaje całego smaku.

Bardzo delikatna zupa, dobra dla dzieci.
  • A jak się używa trawy cytrynowej? Mam suszoną i nie wiem bardzo co dalej.
  • Krokiety bezglutenowe z kapustą i grzybami i barszcz wg Okrasy
  • @AleksandraB -jak przyrządzasz te krokiety?
  • Rosół , kopytka z dynia popane masełkiem ze świeża kolendra:-)
  • Spaghetti mocno warzywne.

Dzis chyba pogoda na pierogi. Ale zimno i pada.
  • I zaraz wstawiam kalafiorowa. Tylko najpierw muszę ogarnąć kuchenkę po wczorajszych przetworach burakowych.
  • edytowano października 2016
    Dziś robi się baranina w duszonych plastrach papryki , do tego ziemniaczki i tzatziki.
    Przy tej pogodzie nie może obejść się też bez ciepłego kompotu ze spiżarni :smile: 
    Podziękowali 1MonikaN
  • U nas detoks ;) czyli kasza jaglana z warzywami 
  • duszona wieprzowina w sosie cebulowym,ziemniaki i fasolka szparagowa 
  • @Felicyta
    Ciasto naleśnikowe robię na wodzie dość rzadkie rozlewające się na cieniutkie naleśniki z 4 jajek, 3,4 szklanki oliwy, 2 łyżki mix schar B i mąka gryczana.
    Wychodzi mi około 2 litrów. Robiłam też na samej mące gryczanej, na gryczanej z niewielkim dodatkiem ryżowej ale zawsze ze sporą ilością jaj i oleju.

Smażę na suchej patelni teflonowej (natłuszczonej tylko przed pierwszym naleśnikiem)
    Przy wylewaniu w cieście robi się mnóstwo dziurek ale się tym nie przejmuję. Układam naleśniki na stosiku i przed zwijaniem przewracam naleśniki by zacząć od tego co leży na spodzie.
    Farsz to smażona kapusta słodka z grzybami i cebulką na maśle klarowanym przyprawiona solą i pieprzem dość mocno.

Panieruję mocząc w roztrzepanym jajku i zmielonych płatkach Corn Flakes bezglutenowych lub w panierce Schar.
    Podziękowali 1Felicyta
  • @AleksandraB -dziękuję bardzo! Czy dobrze zrozumiałam- oliwy tylko 3/4 szklanki, a nie 3,4 szklanki,prawda? 

• @Felicyta Tak naprawdę robię wszystko na oko, dbam tylko o konsystencję. Oliwę leję z puszki bezpośrednio do ciasta.
    Podziękowali 1Felicyta
  • ogórkowa i leniwe pierogi
  • To jeden z moich ulubionych zestawów.  Ewentualnie pierogi z serem, zamiast ruskich :-) 
  • Myślałam, że jakas specjalna próba świątecznej zupy ;)

U nas kalafiorowa
    Placki jogurtowe 
    Podziękowali 1sylwia1974
  • Mnie obiady przerastają strasznie.. 
    Sama mogłabym nic nie jeść bo nie czuje głodu. 
    A tu jednego mam na diecie p/grzybiczej
    mezowi mam robić lekkostrawną i mało węglowodanów prostych.. 

Nie mam głowy do wymyślania zwykłego obiadu a jeszcze jak mam pogodzić to wszystko razem to co dzień rano gdy planuje co na obiad, mam ochotę ryknąć płaczem :( 

U nas dzis niewypał kasza pęczak z warzywami
    potem niewypał placki ziemniaczane

bleeeee

@Annabe, w ostatniej ciąży tak gotowałam, że często rodzina narzekała. Zdarzało się, że kategorycznie odmawiali jedzenia i całość szła do kosza. Nie mam wtedy smaku zupełnie, nie umiem, nie potrafię.
    ed. lit.
    O dokładnie jest tak jak piszesz @Ania D.  Mega trudne to. 
    A zupa owszem, staram się robić, choć też mi to nie wychodzi, ale jedzą.
    Ale zupa to tylko początek obiadu... 
    Nawet g..... pizzy nie mam jak zamówić czasem bo jeden nie może.. pierogów na szybko kupić. 
    Podziękowali 1betka
  • U nas dziś penne z kurczakiem i kurkami. Trochę kurek mi zostało jeszcze, to wykorzystałam.
    Podziękowali 1annabe
  • Bigos ziemniaki klopsy i pulpety w pomidorowym sosie
    Zupa dyniowa pyszna wyszla
  • Co mozna szybko przygotować w sobotę późnym wieczorem i odgrzac w niedzielę? 

Strogonow? Czasochłonny, chyba, ze w piątek uszykuje i do lodówki.

Bigos? Dzieci slabo jedzą.

Co jeszcze? 

Będziemy glodni, zmęczeni i zmarznieci :)
  • Gulasz z mięsa drobiowego z kaszą jaglaną, ryżem.
  • Kurczak pieczony na warzywach + maślanka
  • @MonikaN gołąbki bez zawijania? 
    Akurat wczoraj robiłam. Od dawna mam ochotę na zwykle gołąbki ale ilekroć sie do nich przymierzam- brakuje mi czasu i na szybko wrzucam wszystko do jednego gara i dogotowuję do tego ziemniaki 
    cebula na oliwę, mięso mielone z indyka, kapusta poszatkowana, zalać passata pomidorowa. Wsjo. Mozna bez ziemniaków- z pieczywem. Pyszne bo smakuje jak gołąbki a do zrobienia w 30min-45min.
    Podziękowali 1MonikaN
  • Teraz właśnie pomyślałam o zupie, ale u nas tak max 1 tydzień :).

Gołąbki uwielbiam zawsze chętnie zjem, ale tylko ja,reszta może żyć bez gołąbkow :).
  • podzielicie się sprawdzonym przepisem na dyniową?
  • Zupę gulaszową .MonikaN.
    Podziękowali 1MonikaN
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.