Babka4 ale trawa cytrynowa często pojawia się w różnych marketach, sama stosuję.
U nas dzisiaj na obiad nadaje się krem z marchwi z szałwią. Przepis jest bardzo prosty, delikatny wywar + marchew + szałwia, która nadaje całego smaku.
Dziś robi się baranina w duszonych plastrach papryki , do tego ziemniaczki i tzatziki. Przy tej pogodzie nie może obejść się też bez ciepłego kompotu ze spiżarni
@Felicyta Ciasto naleśnikowe robię na wodzie dość rzadkie rozlewające się na cieniutkie naleśniki z 4 jajek, 3,4 szklanki oliwy, 2 łyżki mix schar B i mąka gryczana. Wychodzi mi około 2 litrów. Robiłam też na samej mące gryczanej, na gryczanej z niewielkim dodatkiem ryżowej ale zawsze ze sporą ilością jaj i oleju.
Smażę na suchej patelni teflonowej (natłuszczonej tylko przed pierwszym naleśnikiem) Przy wylewaniu w cieście robi się mnóstwo dziurek ale się tym nie przejmuję. Układam naleśniki na stosiku i przed zwijaniem przewracam naleśniki by zacząć od tego co leży na spodzie. Farsz to smażona kapusta słodka z grzybami i cebulką na maśle klarowanym przyprawiona solą i pieprzem dość mocno.
Panieruję mocząc w roztrzepanym jajku i zmielonych płatkach Corn Flakes bezglutenowych lub w panierce Schar.
Mnie obiady przerastają strasznie.. Sama mogłabym nic nie jeść bo nie czuje głodu. A tu jednego mam na diecie p/grzybiczej mezowi mam robić lekkostrawną i mało węglowodanów prostych..
Nie mam głowy do wymyślania zwykłego obiadu a jeszcze jak mam pogodzić to wszystko razem to co dzień rano gdy planuje co na obiad, mam ochotę ryknąć płaczem
U nas dzis niewypał kasza pęczak z warzywami potem niewypał placki ziemniaczane
@Annabe, w ostatniej ciąży tak gotowałam, że często rodzina narzekała. Zdarzało się, że kategorycznie odmawiali jedzenia i całość szła do kosza. Nie mam wtedy smaku zupełnie, nie umiem, nie potrafię. ed. lit.
O dokładnie jest tak jak piszesz @Ania D. Mega trudne to. A zupa owszem, staram się robić, choć też mi to nie wychodzi, ale jedzą. Ale zupa to tylko początek obiadu... Nawet g..... pizzy nie mam jak zamówić czasem bo jeden nie może.. pierogów na szybko kupić.
@MonikaN gołąbki bez zawijania? Akurat wczoraj robiłam. Od dawna mam ochotę na zwykle gołąbki ale ilekroć sie do nich przymierzam- brakuje mi czasu i na szybko wrzucam wszystko do jednego gara i dogotowuję do tego ziemniaki cebula na oliwę, mięso mielone z indyka, kapusta poszatkowana, zalać passata pomidorowa. Wsjo. Mozna bez ziemniaków- z pieczywem. Pyszne bo smakuje jak gołąbki a do zrobienia w 30min-45min.
Komentarz
w knajpie azjatyckiej wczoraj na kolację jadłam
dzis zwyczajnie: barszcz czerwony i pierogi z serem
U nas dzisiaj na obiad nadaje się krem z marchwi z szałwią. Przepis jest bardzo prosty, delikatny wywar + marchew + szałwia, która nadaje całego smaku.
Bardzo delikatna zupa, dobra dla dzieci.
Dzis chyba pogoda na pierogi. Ale zimno i pada.
Przy tej pogodzie nie może obejść się też bez ciepłego kompotu ze spiżarni
Ciasto naleśnikowe robię na wodzie dość rzadkie rozlewające się na cieniutkie naleśniki z 4 jajek, 3,4 szklanki oliwy, 2 łyżki mix schar B i mąka gryczana.
Wychodzi mi około 2 litrów. Robiłam też na samej mące gryczanej, na gryczanej z niewielkim dodatkiem ryżowej ale zawsze ze sporą ilością jaj i oleju.
Smażę na suchej patelni teflonowej (natłuszczonej tylko przed pierwszym naleśnikiem)
Przy wylewaniu w cieście robi się mnóstwo dziurek ale się tym nie przejmuję. Układam naleśniki na stosiku i przed zwijaniem przewracam naleśniki by zacząć od tego co leży na spodzie.
Farsz to smażona kapusta słodka z grzybami i cebulką na maśle klarowanym przyprawiona solą i pieprzem dość mocno.
Panieruję mocząc w roztrzepanym jajku i zmielonych płatkach Corn Flakes bezglutenowych lub w panierce Schar.
U nas kalafiorowa
Placki jogurtowe
Sama mogłabym nic nie jeść bo nie czuje głodu.
A tu jednego mam na diecie p/grzybiczej
mezowi mam robić lekkostrawną i mało węglowodanów prostych..
Nie mam głowy do wymyślania zwykłego obiadu a jeszcze jak mam pogodzić to wszystko razem to co dzień rano gdy planuje co na obiad, mam ochotę ryknąć płaczem
U nas dzis niewypał kasza pęczak z warzywami
potem niewypał placki ziemniaczane
bleeeee
ed. lit.
A zupa owszem, staram się robić, choć też mi to nie wychodzi, ale jedzą.
Ale zupa to tylko początek obiadu...
Nawet g..... pizzy nie mam jak zamówić czasem bo jeden nie może.. pierogów na szybko kupić.
Zupa dyniowa pyszna wyszla
Strogonow? Czasochłonny, chyba, ze w piątek uszykuje i do lodówki.
Bigos? Dzieci slabo jedzą.
Co jeszcze?
Będziemy glodni, zmęczeni i zmarznieci
Akurat wczoraj robiłam. Od dawna mam ochotę na zwykle gołąbki ale ilekroć sie do nich przymierzam- brakuje mi czasu i na szybko wrzucam wszystko do jednego gara i dogotowuję do tego ziemniaki
cebula na oliwę, mięso mielone z indyka, kapusta poszatkowana, zalać passata pomidorowa. Wsjo. Mozna bez ziemniaków- z pieczywem. Pyszne bo smakuje jak gołąbki a do zrobienia w 30min-45min.
Gołąbki uwielbiam zawsze chętnie zjem, ale tylko ja,reszta może żyć bez gołąbkow .