Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1218219221223224265

Komentarz

  • zapiekanka z ziemniaków i dyni, pieczony drób, buraczki, pomidory, kiszórki, mielone, co kto chciał :)
  • Żurek i basta!
  • pokroiłam w cienkie plastry, wymieszałam z przyprawami - cubrzyca zielona, papryka ostra, trochę oleju - i do pieca :)
    ale każdorazowo przyprawiam "jak się sypnie" i czym mi do głowy przyjdzie, dziś było dla niektórych ciut za ostro, zawsze trochę inaczej :) byle ziemniaki dobre do pieczenia były, bo z bywa, że czekamy i czekamy a nadal surowe ;)
  • jak rozkroję wiolkodyniochę, to na bieżąco zużywam ile trzeba, a resztę albo pokrojoną, albo startą mrożę, ale ja jestem fanką mrożenia, jutro uruchomimy wielką skrzyniową zamrażarę :)
  • A z jakiej dyni robi sie pieczone frytki?
  • mocno "gęsta" być musi 
  • A jakas konkretna odmiane mi polecisz? Bo ja dynię ze dwa razy w zyciu kupiłam. (wstyd). A chodzi za mna zupa krem z dyni i tych frytek chcialam sprobowac. @Skatarzyna ;
  • weź hokkaido, ona i do tego, i do tego dobra, a i kluski jak śląskie się z niej udają no i obierać nie trzeba :)
    Podziękowali 2edytam blaekie
  • Placki z dyni bardzo lubię, robię tak, jak ziemniaczane, dodaję tylko do ciasta dużo pietruszki, podaję z jogurtem naturalnym i pietruszką, fajnie przełamuje smak.
  • Lepiej nie pytajcie bo to szpitalne jedzenie dla mam karmiących może wykończyć :pensive:
    Podziękowali 1MAFJa
  • edytowano października 2016
    krupnik, buraczkowa z fasolą z ogrodu, "placki ziemniaczane" pieczone w foremkach do mufinek, leczo i dynia makaronowa :) - gotuję, nie że zjadłam to wszystko ;)
  • nie, jak mam chęć :)
    czasem mi się nie chce i wtedy córki robią jakiś makaron albo pomidorówkę!
  • "Krupnik", gotowana ryba i surowka.
  • MonikaN powiedział(a):
    A to smakuje jak podplomyki? @mamuma
    Zrobilam. Smakuje jak bula, taka dosc gesta bula, robilam na patelni i bez nadziewania, nastepnym razem nadzieje czyms i w piekarniku upieke, podobno lepiej wtedy rosna. 
    Podplomyki inne sa. Ale polecam te proziaki, bo sie szybko robi wbrew pozorom.
  • łyżka na dołek by placki były plackami, dwie to taka babeczka do przekrojenia na dwa - jedne i drugie ok, jak wolisz :) roboty prawie wcale ;)
  • edytowano października 2016
    A jadłyscie gofry z szynka i serem w środku? 
    Od dawna chciałam spróbować i dziś na śniadanie poczyniłam... 
    COS WSPANIAŁEGO :)

    Ale mozna tez na podwieczorek czy kolacje :)
  • @annabe a podasz przepis? Ja dopiero startuje w gofrowaniu, raz z szynka i serem robilam, ale mialam proszek z amoniakiem i nie bylam w stanie ich zjesc.
  • @annabe, super, ze napisalas. Widziałam przepis na fejsie i mialam robić. Ale na razie dzis upieklam muffiny jaglane, zrobiłam chinskie danie na obiad i na śniadanie drugie.ryz z jablkiem i cynamonem. Lubię tr jesienne smaki jablko, cynamon,.
  • kaszanka na ciepło, surówka z kapusty kiszonej, musztarda, pieczywo

    kurczak gotowany, ryż, marchewka z groszkiem
  • Dajcie przepis na te gofry :smile: 
  • Gofry zrobiłam juz drugi raz z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/post/gofry---lekkie-i-chrupiace

    Wychodzą super, a mistrzem gofrów nie jestem bo łącznie ze 3 razy w życiu robiłam.. 
    Dzis zamieniłam tez mleko zwykle na inne bo moj syn jeden nie moze krowizny. Tez wychodzą.

    I do tego ciasta posiekaną szyneczkę i mozarelli troche startej. 
  • @MonikaN a za mną od mcy chodzi chińszczyzna... Muszę koniecznie zrobic ale nigdy nie robiłam! Co dobrego i sprawdzonego mozna?
  • Kiedyś do ciasta na nalesniki dodalam sera zoltego drobno startego, pieczarek i przecieru pomidorowego.
    I na patalnie smażylam takie placki. Dla mnie super. Dzieci mniej zajadaly.
  • @annabe, mieszankę warzyw mam gotową, dodaję ugotowanej szparagowki, podsypuje przyprawa do dań chińskich. Osobno smaze, np kurczaka w kostki pokrojonego. Łącze razem. Sobie mieszkam z ryżem, dzieciom osobno podaję.
  • To ja te raz robilam, kiepsko wyszly, ale byla woda zamiast mleka, musze z roslinnym mlekiem przetestowac. A jaka masz moc gofrownicy? U mnie 800 i dlugo sie robily, oj dlugo.
  • zaciekawiły mnie te gofry na konkretnie :) nie jestem zwolenniczką słodkich potraw...więc chyba się skuszę
  • Też spróbuję. 
  • zupa tajska z kurczakiem, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym
    Podziękowali 1Bridget
  • ależ egzotyką powiało!
  • trawa cytrynowa? w toruniu toto rosnie? ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.