Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1217218220222223265

Komentarz

  • to pierogi trza kleic ;-) zjadlabym.. u nas pulpet w sosie co zawsze ziemniaki- pulpa co zawsze i surowka z marchewki
  • A ziemniaki to Wam przynajmniej prawdziwe dają, czy takie z proszku? Bo słyszałam, że ostatnio w cateringach moda na te z proszku i ponoć są dość niejadalne. Tak w każdym razie donosiło moje dziecko po szpitalnej diecie.
    Pierogów nie będę kleić. Wolne żarty! Po pierwsze, bym się cały dzień nakleiła, po drugie, na wakacjach jesteśmy i słabe tu warunki, żeby się kulinarnie wykazywać. Makaron da się ugotować, ale już wałka do ciasta, czy stolnicy nie ma. Kusiłoby, żeby jagodzianki zrobić, ale nie ma tu piekarnika, czy innego pieca. Tylko makaron z jagodami był akceptowalnym pomysłem. Całkiem dobry wyszedł.
  • kasza aldente -czytaj niedogotowana ,plasterek mortadeli jakis sos a i zupa ziemniaki i troche kiszonych ogorkow lub soku z nich nie ja gotowalam to nie wiem
  • U mnie dzisiaj frytki domowe i kotlet z kurczaka i ketchup :-) niezdrowo, ale od dwóch dni jaglana z warzywami i ryż brązowy z kura warzywną, więc trzeba było równowagę złapać.

    Sama jestem to jeszcze piwko na deser.
  • ziemniaki prawdziwe..rozdeptane ale czasem sie na kawalek surowego trafi stad wiem ;)
  • @katarzyna zamiast wałka użyć można butelki szklanej po piwku czy napoju ;)
    stolnica wystarczy duza deska do krojenia lub wymyć i odkazić dokładnie stół

    jak za młodu pracowałam w knajpie
    to na rozruchu brakowało sprzętów
    szefowa wałkowała butelką... pierogi, kluseczki super wychodziły
    a właściciele dwóch facetów ciągle musieli dokupować akcesoria ;)
  • kurczak curry z ryżem i pomidorek
  • @babka4 - znam te patenty. Co nie zmienia faktu, że dla mojej żarłocznej rodziny robię pierogi tylko na wielkie święta. Tym bardziej, że nie tolerują pszenicy, a ciasta z innej mąki niż biała pszenna mają nierewelacyjne właściwości technologiczne, co też nie zachęca do działania.
    Podziękowali 1babka4
  • fakt
    ja to same zuo biała mąka, jaja kurze , cukier etc. ;)

  • Przez kilka lat na studiach używałam butelek wina zamiast wałka, aj przypomniałyście mi te fajne czasy :) Było biednie, ale jak wesoło ;)

    My dzisiaj na obiad kanapki i warzywa, czasem można i tak :)
  • naleśniki jaglane z mięsem i surówka z surowego kalafiora ;)
  • cukinia pieczona posypana gyrosem domowej roboty
  • kurczak w bialym sosie..czyli jak zwykle.. do tego ogorki kisz. pokrojone z cebula i pulpa ziemniaczana.. dzis wszystko nawet niezle doprawili.. nie ma co narzekac.. zupa tylko.. nazwalabym piepszowa predzej niz krupnik.. no ale nie mozna miec wszystkiego... jutro sa kluchy ziemniaczane na zwyklej... jak poprosze moze dadza zamiast tego czegos z mielonej ryby.. :-)
  • Pizza dzis, jutro naleśniki gryczane z twarogiem 
  • Barszcz czerwony z makaronem (bez smietany)
    kalafior

    pulpeciki w pomidorowym sosie
  • Zupa krem z pieczonych buraczków, taka imbirowo-cytrynowa w nucie. Dobre. Jutro dla równowagi będą frytki i paluszki rybne albo coś równie wyrafinowanego.
  • Pycha ta zupa :-D.  Ja zainspirowana wątkiem, pampuchy na parze z sosem pomidorowym i mielone. 
  • Gołąbki 
    Na deser nalesniki z musem malinowo- bananowym

  • pizza domowej roboty (ciasto wg orgowego przepisu Małgorzaty)
  • zupa krem z dyni
    tortille z kurczakiem, warzywami i sosem meksykańskim
  • Nalesniki z dżemem
    Ryba , salatka z pomidora, pieczywo
  • edytowano września 2016
    U nas dzisiaj na obiad zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami, proziaki z konfiturą i kukurydza gotowana polana masełkiem :)
  • Pierogi, i dla mnie kapusniak :)
  • @Kika39 mozesz podac swoj przepis na proziaki? Robilas moze z inna maka (planuje z owsiana)? I czy mozna do srodka wlozyc dzem i upiec razem? Chcialam do szkoly dla dzieci cos nowego wymyslic.
  • http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/proziaki-przepis.html?m=1 ja zawsze robię z tego przepisu z małymi odchyleniami.Raz robiłam z mąki gryczanej i były pyszne. I zamiast kefiru daje zsiadłe mleko. Z dżemem w środku nigdy nie próbowałam. Jak chce żeby były więcej słodkie to daje dwie łyżeczki cukru i dżemem smarujemy.
  • A to smakuje jak podplomyki? @mamuma
  • edytowano października 2016
    @MonikaN nie robilam jeszcze nigdy, ale to podobno takie buleczki bardziej, soda i kefir powoduja, ze one wyrastaja przed smazeniem/pieczeniem.
  • Dzis mam zamiar robic lub jutro, to zdam relacje :smiley: 
  • leczo z kabaczkiem, patisonem, papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem :)
    udko pieczone- scheda po wczorajszym obiedzie
    ziemniaki
    surówka z lodowej sałaty i ogórka
  • Pieczeń z piersi indyka z sosem,ziemniaki i buraczki;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.