A ziemniaki to Wam przynajmniej prawdziwe dają, czy takie z proszku? Bo słyszałam, że ostatnio w cateringach moda na te z proszku i ponoć są dość niejadalne. Tak w każdym razie donosiło moje dziecko po szpitalnej diecie. Pierogów nie będę kleić. Wolne żarty! Po pierwsze, bym się cały dzień nakleiła, po drugie, na wakacjach jesteśmy i słabe tu warunki, żeby się kulinarnie wykazywać. Makaron da się ugotować, ale już wałka do ciasta, czy stolnicy nie ma. Kusiłoby, żeby jagodzianki zrobić, ale nie ma tu piekarnika, czy innego pieca. Tylko makaron z jagodami był akceptowalnym pomysłem. Całkiem dobry wyszedł.
kasza aldente -czytaj niedogotowana ,plasterek mortadeli jakis sos a i zupa ziemniaki i troche kiszonych ogorkow lub soku z nich nie ja gotowalam to nie wiem
U mnie dzisiaj frytki domowe i kotlet z kurczaka i ketchup :-) niezdrowo, ale od dwóch dni jaglana z warzywami i ryż brązowy z kura warzywną, więc trzeba było równowagę złapać.
@katarzyna zamiast wałka użyć można butelki szklanej po piwku czy napoju stolnica wystarczy duza deska do krojenia lub wymyć i odkazić dokładnie stół
jak za młodu pracowałam w knajpie to na rozruchu brakowało sprzętów szefowa wałkowała butelką... pierogi, kluseczki super wychodziły a właściciele dwóch facetów ciągle musieli dokupować akcesoria
@babka4 - znam te patenty. Co nie zmienia faktu, że dla mojej żarłocznej rodziny robię pierogi tylko na wielkie święta. Tym bardziej, że nie tolerują pszenicy, a ciasta z innej mąki niż biała pszenna mają nierewelacyjne właściwości technologiczne, co też nie zachęca do działania.
kurczak w bialym sosie..czyli jak zwykle.. do tego ogorki kisz. pokrojone z cebula i pulpa ziemniaczana.. dzis wszystko nawet niezle doprawili.. nie ma co narzekac.. zupa tylko.. nazwalabym piepszowa predzej niz krupnik.. no ale nie mozna miec wszystkiego... jutro sa kluchy ziemniaczane na zwyklej... jak poprosze moze dadza zamiast tego czegos z mielonej ryby.. :-)
Zupa krem z pieczonych buraczków, taka imbirowo-cytrynowa w nucie. Dobre. Jutro dla równowagi będą frytki i paluszki rybne albo coś równie wyrafinowanego.
@Kika39 mozesz podac swoj przepis na proziaki? Robilas moze z inna maka (planuje z owsiana)? I czy mozna do srodka wlozyc dzem i upiec razem? Chcialam do szkoly dla dzieci cos nowego wymyslic.
http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/proziaki-przepis.html?m=1 ja zawsze robię z tego przepisu z małymi odchyleniami.Raz robiłam z mąki gryczanej i były pyszne. I zamiast kefiru daje zsiadłe mleko. Z dżemem w środku nigdy nie próbowałam. Jak chce żeby były więcej słodkie to daje dwie łyżeczki cukru i dżemem smarujemy.
Komentarz
Pierogów nie będę kleić. Wolne żarty! Po pierwsze, bym się cały dzień nakleiła, po drugie, na wakacjach jesteśmy i słabe tu warunki, żeby się kulinarnie wykazywać. Makaron da się ugotować, ale już wałka do ciasta, czy stolnicy nie ma. Kusiłoby, żeby jagodzianki zrobić, ale nie ma tu piekarnika, czy innego pieca. Tylko makaron z jagodami był akceptowalnym pomysłem. Całkiem dobry wyszedł.
Sama jestem to jeszcze piwko na deser.
stolnica wystarczy duza deska do krojenia lub wymyć i odkazić dokładnie stół
jak za młodu pracowałam w knajpie
to na rozruchu brakowało sprzętów
szefowa wałkowała butelką... pierogi, kluseczki super wychodziły
a właściciele dwóch facetów ciągle musieli dokupować akcesoria
ja to same zuo biała mąka, jaja kurze , cukier etc.
My dzisiaj na obiad kanapki i warzywa, czasem można i tak
kalafior
pulpeciki w pomidorowym sosie
Na deser nalesniki z musem malinowo- bananowym
tortille z kurczakiem, warzywami i sosem meksykańskim
Ryba , salatka z pomidora, pieczywo
udko pieczone- scheda po wczorajszym obiedzie
ziemniaki
surówka z lodowej sałaty i ogórka