Ja przesmażam dynię, ziemniaki i batata z cebulką. Potem zalewam wrzątkiem, dodaję odrobinę kuminu, pieprzu, soli, imbir suszony, czosnek. Miksuje nie dość dokładnie, bo lubię kawałki warzyw. Warzywa krojè w kostkę niedużą. Kiedyś dodawałam mleczko kokosowe, ale dla mnie dawało zbyt bogaty smak. Nie dodaje wiec juz nic więcej. A. Jak za gesty krem mi wyjdzie dolewam wrzątku. W ramach eksperymentu jadłam kiedyś ze skwareczkami z cieniutkich plasterków cienkich kabanosow. Wysmazane na chrupko na suchej patelni. Zaskakująco udany eksperyment
Ja podsmazam czosnek, cebule, potem dynie, chwile dusze, posypuje curry, zalewam woda z domowa wegeta i gotuje, pod koniec mleko kokosowe i miksuje. Tak doprawiona jada moja niewarzywna corka, no i musi byc gladka.
Chyba nigdy nie udalo mi sie zrobic dwa rqzy takiej samej dyniowej. Trzon stanowi upieczona - to wazne - dynia i podsmazona cebula albo por. czasem dodaje podduszona marchewke, czasem pieczona papryke, czasem ziemniaki, czasem soczewice. Przyprawiam na paprykowo albo na orientalnie, z pasta curry. miksuje na gladko.
Ja tez polecam z pieczonej dyni- najlepiej hokkaido, bo nie trzeba obierać ze skórki. Z dynia pieczemy tez główkę czosnku, wspaniały jest taki pieczony zestaw! Sam można zjeść blenduje i rozcieńczam bulionem warzywnym i odrobiną passaty pomidorowej, doprawiam gałką i imbirem, na talerzu posypuje prazonymi ziarnami dyni i słonecznika. Można kapke oleju dyniowego juz na talerz wlać. Zmodyfikowany przepis na zupę dyniowo-pomidorowa z "kwestii smaku"
Co mozna szybko przygotować w sobotę późnym wieczorem i odgrzac w niedzielę?
Strogonow? Czasochłonny, chyba, ze w piątek uszykuje i do lodówki.
Bigos? Dzieci slabo jedzą.
Co jeszcze?
Będziemy glodni, zmęczeni i zmarznieci
U mnie najprostsze i najszybsze z prostych dań to spaghetti. Mięso mielone (wieprzowo-wołowe) na patelnię,podsmażyć żeby nie było surowe,do tego sypnąć ziół (bazylia,oregano,zmielone ziele angielskie). Jeśli jadacie wszyscy -to cebula w kostkę i całość podsmażyć ,żeby się zeszkliła cebula. Na to wszystko koncentrat pomidorowy najlepiej duuuużo (ja na kg.mięsa daję słoik kilogramowy).Podsmażyć.Jeśli koncentrat jest kwaśny (a różnie to bywa) na kg mięsa dodać ze 2-3 łyżki cukru i z łyżkę soli i jeśli zbyt gęste to trochę wody.Najsmaczniejsze jak postoi i się "przegryzie" czyli właśnie odgrzewane. Ja wolę wersję gęstą bo jak mi zostają resztki to je blenduję i jest pasta na kanapki Makaron można ugotować podgrzewając mięso, ewentualnie ugotować w sobotę wieczorem,wstawić do lodówki i w niedziele wrzucić na 5 min na wrzątek.
Sprzedaję przepis na fajne danko. Kawałki dyni piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni razem z kawałkami piersi kurczaka i szpinakiem. Dynię i kurczaka trzeba skropić sokiem ze świeżej pomarańczy przed pieczeniem. Mnie bardzo smakowało! Przepis od Pani z warzywniaka...
Dziś syn najstarszy będzie się uczył robić gołąbki. Już się ryż gotuje. Syn rzecz skwitował: "No tak, jak mnie będziesz chciała ożenić, to kolejny punkt będziesz mogła do moich kompetencji dopisać." Miło, że pomału zaczyna nabierać dystansu do siebie, bo już męczące bardzo bywało to jego nastoletnio-dojrzewające zadęcie
Komentarz
Chyba latwiejsza niż strogonow.
Kiedyś dodawałam mleczko kokosowe, ale dla mnie dawało zbyt bogaty smak. Nie dodaje wiec juz nic więcej. A. Jak za gesty krem mi wyjdzie dolewam wrzątku.
W ramach eksperymentu jadłam kiedyś ze skwareczkami z cieniutkich plasterków cienkich kabanosow. Wysmazane na chrupko na suchej patelni. Zaskakująco udany eksperyment
E: i u mnie co zupa to inny smak.
Zauważyłam ostatnio, że niektóre dynie po upieczeniu mają taki jakby ziemisty smak. Dlatego teraz smażę
Jaglanka z warzywami
Brokul, kalafior, marchew
Bigos się robi
Rano wyszly kalmary na synow talerze
Kompot sliwkowy
Robię, robię, noga boli, a sama zjadlam pomarancze
bleeeeeeeeeeeeeeeeeee
medal dla dzieci, że zjadły
ale one (zwłaszcza starsze) wiedzą, że mają zjeść to co jest i nie wybrzydzać
Mięso mielone (wieprzowo-wołowe) na patelnię,podsmażyć żeby nie było surowe,do tego sypnąć ziół (bazylia,oregano,zmielone ziele angielskie).
Jeśli jadacie wszyscy -to cebula w kostkę i całość podsmażyć ,żeby się zeszkliła cebula.
Na to wszystko koncentrat pomidorowy najlepiej duuuużo (ja na kg.mięsa daję słoik kilogramowy).Podsmażyć.Jeśli koncentrat jest kwaśny (a różnie to bywa) na kg mięsa dodać ze 2-3 łyżki cukru i z łyżkę soli i jeśli zbyt gęste to trochę wody.Najsmaczniejsze jak postoi i się "przegryzie" czyli właśnie odgrzewane.
Ja wolę wersję gęstą bo jak mi zostają resztki to je blenduję i jest pasta na kanapki
Makaron można ugotować podgrzewając mięso, ewentualnie ugotować w sobotę wieczorem,wstawić do lodówki i w niedziele wrzucić na 5 min na wrzątek.
reszta rodzinki coś wymyslę, ostatecznie pierogi od pana Pierożka ze sklepowej garmażerki
Nalesniki ze szpinakiem i feta.
Nalesniki z podsmazonymi pieczarkami, przecierem pomidorowym i żółtym serem.
@jukaa, meksykańskie jadlas? Może jeszcze jakies ciekawe połączenie znasz?
Łosoś+twarożek mogłoby być dobre.
Myślę, ze soczewica z cebula by daly też radę.
Kapustę duszona z grzybami tez miałam ochotę sprawdzic.
Zobaczę
Na razie towarzystwo spi, ja też spalam. Obiad mamy do polowy. Nalesnikow trzeba nasmazyc.
Kawałki dyni piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni razem z kawałkami piersi kurczaka i szpinakiem. Dynię i kurczaka trzeba skropić sokiem ze świeżej pomarańczy przed pieczeniem.
Mnie bardzo smakowało!
Przepis od Pani z warzywniaka...
Syn rzecz skwitował: "No tak, jak mnie będziesz chciała ożenić, to kolejny punkt będziesz mogła do moich kompetencji dopisać." Miło, że pomału zaczyna nabierać dystansu do siebie, bo już męczące bardzo bywało to jego nastoletnio-dojrzewające zadęcie