U nas ostatnio hitem jest zwykła kasza gryczana (nie palona) ze skwarkami z podgardla. Mieszam jedynie kasze ze skwarkami a dzieci przeszczesliwe. Zgodnie twierdzą, ze to najlepszy obiad.
U nas ostatnio hitem jest zwykła kasza gryczana (nie palona) ze skwarkami z podgardla. Mieszam jedynie kasze ze skwarkami a dzieci przeszczesliwe. Zgodnie twierdzą, ze to najlepszy obiad.
To są jeszcze takie dzieci,które jedzą skwarki? Moje wydłubują najmniejsze przebarwienia czy też tłuszczyku z szynki,a skwarki to istna zaraza dla nich.
No wlasnie te skwarki to odkrycie. Kasza zresztą tez.
W sumie najprostsze. Wpadlam na to przypadkiem, kiedy sobie cos takiego zrobilam i dałam dziatwie do spróbowania. Teraz taki prosty obiad robimy juz z rozmysłem. I nic ponad skwarki do kaszy nie chcą.
Na jutro zrobilam potrawke z krolika (wyciagniety z rosolu kawalek) z marchewka i kukurydza. Czasem zaluje, ze nie mam podgladu, jak najstarsza otwiera w szkole termos z obiadem. No czasem jej robie "niejadalne" wedlug niej niespodzianki Dzis sie klocila, ze ma marchewke w rosole.
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem; ziemniaki; surówka z marchwi, jabłka i chrzanu; kiszony ogórek; pieczone jabłka z cynamonem; świezo wyciśniety sok z marchwi... A na deser...rogle świętomarcińskie:)
Placki tylko z cukrem pochodzimy z Mazowsza.... maz urodziny w okolicy Gorzowa wlkp , choc po ojcu to dzisiejsza Białoruś i oni tylko ze śmietana i solą...
a dzis piersi kacze ale to raczej obiadokolacja niz obiad rezultat spania do ... południa
Placki ziemniaczane u mnie w domu zawsze byly z cukrem ( mniam!!!), dopiero od niedawna robimy tez wytrawne... Rodzina czesciowo mazowiecka, a czesciowo z okolic Winnicy, z galezia wegierska, niemiecka i prawdopodobnie zydowska...
Tak. Normalne placki ziemniaczane, tylko je się posypane cukrem. Ja z Mazowsza i też tak się u nas jadło. Mój mąż ma korzenie kresowe (Lwów, Wilno) i jada z śmietaną solą i pieprzem.
a wiecie, z tego ciasta na placki nieraz robię panierkę pierś z kurczaka/indyka albo cienkie schaboszczaki maczam w cieście i smażę jak normalne placki do tego surówka pychota
Komentarz
Za to u nas na obiad był żurek
Kasza zresztą tez.
W sumie najprostsze.
Wpadlam na to przypadkiem, kiedy sobie cos takiego zrobilam i dałam dziatwie do spróbowania.
Teraz taki prosty obiad robimy juz z rozmysłem.
I nic ponad skwarki do kaszy nie chcą.
A na deser...rogle świętomarcińskie:)
pochodzimy z Mazowsza....
maz urodziny w okolicy Gorzowa wlkp , choc po ojcu to dzisiejsza Białoruś i oni tylko ze śmietana i solą...
a dzis piersi kacze
ale to raczej obiadokolacja niz obiad
rezultat spania do ... południa
normalnie usmażone a na koniec, póki ciepło posypane cukrem
mniammmmm
chyba placki zrobię na dniach!
pierś z kurczaka/indyka albo cienkie schaboszczaki
maczam w cieście i smażę jak normalne placki
do tego surówka
pychota