Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1223224226228229265

Komentarz

• Krupnik synowie ugotowali. Jeden się obraził, bo mu znów przypadło w udziale obieranie ziemniaków.
    Podziękowali 1MAFJa
  • zupa z czerwonej soczewicy i pieczone ziemniaczki
  • Kluski dyniowo-marchwiowo-selerowe z podduszoną cebulką,kalafiorem i duuuuużą ilością zielonej pietruszki.
  • Grochowka
  • Mielone, frytki i marchewka z groszkiem 
  • U nas ostatnio hitem jest zwykła kasza gryczana (nie palona) ze skwarkami z podgardla. Mieszam jedynie kasze ze skwarkami a dzieci przeszczesliwe. Zgodnie twierdzą, ze to najlepszy obiad.
  • pieczone ryby (makrela i pstrąg) surówki (rukola mi się kończy nasza :( ) no i ta tfu jaglanka, se chcieli, to mieli ;)
  • Gulasz wolowy, makaron I marchewka z groszkiem.
  • Jeszcze nie jadłam, ale pewnie jaglanka z marchewką i groszkiem, najprostsze, co może być :) 
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    U nas ostatnio hitem jest zwykła kasza gryczana (nie palona) ze skwarkami z podgardla. Mieszam jedynie kasze ze skwarkami a dzieci przeszczesliwe. Zgodnie twierdzą, ze to najlepszy obiad.
    To są jeszcze takie dzieci,które jedzą skwarki? :( Moje wydłubują najmniejsze przebarwienia czy też tłuszczyku z szynki,a skwarki to istna zaraza dla nich.

Za to u nas na obiad był żurek ;)
  • edytowano listopada 2016
    No wlasnie te skwarki to odkrycie.
    Kasza zresztą tez.

W sumie najprostsze.
    Wpadlam na to przypadkiem, kiedy sobie cos takiego zrobilam i dałam dziatwie do spróbowania.
    Teraz taki prosty obiad robimy juz z rozmysłem.
     I nic ponad skwarki do kaszy nie chcą. :)
  • Na jutro zrobilam potrawke z krolika (wyciagniety z rosolu kawalek) z marchewka i kukurydza. Czasem zaluje, ze nie mam podgladu, jak najstarsza otwiera w szkole termos z obiadem. No czasem jej robie "niejadalne" wedlug niej niespodzianki :smiley: Dzis sie klocila, ze ma marchewke w rosole.
  • Gołąbki dzis były , jutro kasza jaglana z kurczakiem i warzywami 
  • a u nas dziś zupa krem z kalafiora po raz pierwszy z podsmażonymi plastereczkami kabanosa wg pomysłu @kociara  baaaardzo się wszyscy zachwycali!!!!!
    Podziękowali 2kociara In Spe
  • Robiłam na warsztatach duszoną pierś w sosie porowym z ryżem i warzywami,Mniam.
  • @PaniWiosna ja z północno-zachodniej i placki ziemniaczane jem tylko ze śmietaną (i cukrem;))
  • Bridget powiedział(a):
    Robiłam na warsztatach duszoną pierś w sosie porowym z ryżem i warzywami,Mniam.
    A podzielisz się przepisem? Brzmi apetycznie:)
  • Makaron z sosem pomidorowym był. Nie chciało mi się nic bardziej wyrafinowanego wymyślać.
  • Obiad, jak obiad - krupnik na gęsinie, ale deser, deser to się udał! 

• Rosol. Ciasto czekoladowe.
  • Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem; ziemniaki; surówka z marchwi, jabłka i chrzanu; kiszony ogórek; pieczone jabłka z cynamonem; świezo wyciśniety sok z marchwi...
    A na deser...rogle świętomarcińskie:)
  • Placki tylko z cukrem
    pochodzimy z Mazowsza....
    maz urodziny w okolicy Gorzowa wlkp , choc po ojcu to dzisiejsza Białoruś i oni tylko ze śmietana i solą...

a dzis piersi kacze 
    ale to raczej obiadokolacja niz obiad
    rezultat spania do ... południa ;) 
  • No, ale ta smietana i cukier naraz. A w temacie watka: Na obiad jadłam dzis śniadanie.
  • Placki ziemniaczane u mnie w domu zawsze byly z cukrem ( mniam!!!), dopiero od niedawna robimy tez wytrawne... Rodzina czesciowo mazowiecka, a czesciowo z okolic Winnicy, z galezia wegierska, niemiecka i prawdopodobnie zydowska...

• u nas placki ziem. ze śmietaną i żurawiną, są pyszne :)
  • Tak. Normalne placki ziemniaczane, tylko je się posypane cukrem. Ja z Mazowsza i też tak się u nas jadło. Mój mąż ma korzenie kresowe (Lwów, Wilno) i jada z śmietaną solą i pieprzem.
    Podziękowali 1ProMama
  • U nas placki robila Babcia (z okolic Wilna), normalne z cebula, pieprzem i właśnie jako dodatki śmietana i cukier.
  • W moim rodzinnym domu  (typowa Wielkopolska) plyndze (placki ziemniaczane) jedliśmy tylko z cukrem, a robione były bez cebuli.
    Podziękowali 1In Spe
  • PaniWiosna powiedział(a):
    No ale takie placki z cukrem to też są z cebulą, solą i pieprzem???
    dokładnie
    normalnie usmażone a na koniec, póki ciepło posypane cukrem 
    mniammmmm
    chyba placki zrobię na dniach!
  • a wiecie, z tego ciasta na placki nieraz robię panierkę
    pierś z kurczaka/indyka albo cienkie schaboszczaki
    maczam w cieście i smażę jak normalne placki
    do tego surówka 
    pychota :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.