Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1225226228230231265

Komentarz

• Chyba jestem już głodna, bo namiętnie czytam dziś tutejsze watki jedzeniowe
     :p 
    Idem gołąbki odgrzać. Dostałam od Teściowej. Są zawinięte w liście kapusty pekińskiej, więc te gołąbki są mniejsze. Dla mnie pycha!
  • U nas fasolowa na wędzonym żeberku.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • barszcz po prawie ukraińsku :)
  • edytowano listopada 2016
    Z. piecze cebulowe bułeczki do dyniowej.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • no nie wiem, u nas od rana już zostały pożarte pieczarkowa i jarzynowa!
    zupa. po zupie!
    Podziękowali 1AgaMaria
  • U nas naleśniki: ser grzyb passata pomidorowa. Jeszcze nie jadlam, młodzież pożarla.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Kasza orkiszowa, mieso pieczone, ogorki kiszone i pomidory. 
    Pierwszy raz orkiszowa jadlam, ale bardzo mi pasuje.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Gulasz z dyni z makaronem kukurydzianym
  • nie mam dziś ani siły ani ochoty gotować
    ale zjeść coś muszą
  • Plan ambitny: pierogi!!! 
    Ze śliwka, z soczewica, z wiśniami, z makiem oraz z twarogiem.
  • W takim wypadku są u nas naleśniki, dzieci robią,
     albo pierogi... kupne,
    albo pieczone ziemniaki z czym kto chce, wszak piwnica pełna przetworów
  • mam znakomity rosół z wolnowaru, jakąś pyszną jesienną zupę chciałabym z niego, poprosze o inspiracje!
  • nie psuj rosolu !
    Podziękowali 2Katia madzikg
  • myślisz? 
    a może jednak?
  • wielowarzywna i dyniowa były wczoraj :)
    a soczewicową na żeberku lubimy, jeszcze dwa z poprzedniego wędzenia zostały, to pewnie niebawem zrobię
  • Ja zupy zwykle robię na wodzie albo na wywarze warzywnym, ale pewnie i na rosole się uda zrobić pyszny krem z batatów albo zupę marchewkową z pomarańczami, jeśli oczywiście dynia na 500 sposobów nie wchodzi w grę :) A pyszna bardzo rozgrzewająca zupa na jesień to indyjski sambar, jest prze-prze-pyszna!
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • zaraz wyszukam, nie wiem, co to sambar :)
  • np tutaj jest przepis: http://smak-indii.pl/sambar - choć robione "na oko" i "mniej więcej" też wychodzi
    Jeśli zupa ma pełnić funkcję rozgrzewającą to polecam, chociaż jest trochę roboty ze zrobieniem przyprawy (w sklepach indyjskich albo ekologicznych można dostać gotową mieszankę, być może i w dobrze zaopatrzonym supermarkecie będzie, skoro są już powszechnie pasty curry?) Zupa ma dużooo ciecierzycy, ziemniaków, marchewki, więc jest sycąca jak na jesienną zupę przystoi.
  • Można bez pasty, chociaż wiadomo, że to trochę zmienia smak, ale to zupa, która dużo wybacza i naprawdę ciężko zepsuć, ew. będzie mniej ostra czy mniej "indyjska". Ja daję czerwoną soczewicę i jest pyszne :) Przyprawy podsmażam zawsze (nawet do pomidorowej :) ) do sambaru polecam trochę podsmażyć na oleju kokosowym, jak masz, bo też trochę smaku zostawi (ale każdy inny też ok). Można kombinować z tą zupą, pyszna jest i z ziemniakami i z kalafiorem, porem, imbirem, można dodać mleko kokosowe, można nie :)
  • Wydawało mi się, że nie lubię kaszy jęczmiennej... Dziś się potwierdziło, dobrze, że w piątek :lol: 
  • Wczoraj był Żurek z białą i jajem pycha
  • Krupniczek był.
  • Pizza własnej roboty
  • Dziś nic , chora leżę głodna, syn na wycieczce, córka w szkole zjadła,  starszy drożdżówkę zjadł, puchy i brak siły a mąż wyłączony tel ma, słabo mi po lekach
  • W domu jadłam placki ziemniaczane posypane cukrem a mój mąż placki ziemniaczane z cebulą, na to jajko usmażone na miękko i ogórek kiszony. Nazywa to sznycel jarski.
    Podziękowali 1babka4
  • Zamówiła z baru rybę czas oczekiwania ok 1 h a to ulica obok ;) ćwiczę cierpliwość, nie wstaje od 5 godzin, jabłko i pomarańczą ani kanapki nie ruszę
    Podziękowali 1aqq
  • Pulki ze śledziami.
     I szarlotkę zrobiłam z tego przepisuhttp://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka/przepis.html
  • pulki? co to?
  • Ziemniaczki w mundurkach :)

Podziękowali 1Skatarzyna
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.