Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1227228230232233265

Komentarz

• Rosół od wczoraj gotowany na kominku. 
    Na drugie schabowe i kapusta; )
  • Wieprzowina czesana , ryż z warzywami i ogórek kiszony, na deser został tort z wczoraj (bez glutenu) z dwoma kremami: z truskawek i z białej czekolady:-))
  • Taki fajny wątek, a tak daleko...

Zjadłabym leczo... Takie mocno paprykowe, z podwędzaną kiełbaską... Ech. 

Dziś był chudy rosołek drobiowy, wczoraj chudy gulasz drobiowo-warzywny z ryzem. 
    A u Was?
  • Nie będziemy Cię @Dorotak katowac opisami ;).

Marzą mi się naleśniki z truskawkami, borowkami, nektarynkami, mocno owocowe i mocno soczyste :). Moze we środę się uda zrobić 
  • dzieci zjadły domowe hamburgery, a ja i mąż chłodnik, nie lubię gotować latem, tylko grillujem i pieczemy w weekend na cały tydzień, a na świeżo surówki, sałata mi obrodziła :)
  • Ależ mi to nie przeszkadza. Wręcz szukam inspiracji. Peem tak, prof prowadzący powiedział, że średnio wierzy w dietę cud wątrobowa, a jem maluśko, wiec mam jeść co chce i co mi wchodzi. 

Problemem jest, że to trzeba gotować, a no coz, ja leżę. ;)
  • U mnie dziś makaron z jarmużem o paprykami , na jutro zrobię ogórkowa na dwa dni - na żeberkach :-)
    Podziękowali 1Dorotak
  • Ja jednak zrobiłam leczo. Będzie na dwa dni co najmniej ;)
  • Dziś wybrani jedli skrzydełka musztardowo-miodowe, szparagi, młode ziemniaczki i mizerię. :)
  • Botwinkę i młode ziemniaczki z koperkiem- mniam:)
  • Sukiyaki u nas. jedziemy po japonsku:)

Podziękowali 1Dorotak
  • @nodobra , jak robisz botwinkę? Kupiłam ale nie mam przekonania czy umiem ją dobrze zrobić
  • Po ile macie paprykę? Leczo też bym zjadła, ale nie wiem na jaką cenę czekać...
  • @OlaOdPawla u nas się zdziwiłam, bo żółta, zielona i czerwona były w przedziale 5-8 zł/kg. Na te porę bardzo tanio, choć pewnie będzie można niedlugo taniej kupić. Leczo mi wyszło... Pycha. A z dostawą świeżych śliwkowych pomidorów robilam, dzieci sie najeść nie mogły.

A dziś nie mam pomysłu na obiad. Na pewno coś z truskawek za mną znów chodzi :D
  • edytowano czerwca 2017
    U nas papryka ceny ma zbójeckie, ale truskawki, morele i szparagówka tańsza już w końcu.

I nawet kupiłam dziś 0,5 kg niech się dzieci cieszą. :)

Edit: ja bym zjadła naleśniki, ale niech ktoś za mnie ustawi się przy patelni.
  • @OlaOdPawla  Zazwyczaj do botwinki wykorzystuję rosół, kroję buraczki w drobną kostkę i gotuję do momentu aż będą "al dente". Później dorzucam posiekane łodyżki botwiny, a gdy te zmiękną, posiekane liście i koperek. Liście gotuję bardzo krótko, najwyżej minutę. Zabielam śmietaną i gotowe! To w sumie bardzo proste, choć trochę pracochłonne, zwłaszcza, że botwinę trzeba bardzo dokładnie umyć, namoczyć, żeby piasek nie chrzęścił w zębach:)
  • Ja wczoraj miałam pyszne leczo z papryki za 7 zł za kilo, a dziś pstrąg, sałatka grecka i młode ziemniaki ugotowane, a potem podsmażone na patelni (bo gotowałam rano, przed wyjściem do pracy). Pycha!!!
  • U mnie dziś łosoś, dziki ryż i sałata z papryka i pomidorami .
    na jutro zupa z młodej kapusty z innymi warzywami i świeżym koperkiem :-)
  • Curry warzywne.
  • U nas zupa cebulowa z grzanką i pieczone pierożki z pieczarkami.
    Podziękowali 1uJa
  • Kurczak w sosie slodko-kwasnym z ananasem. Podany z ryżem  jaśminowym. ale mi wyszedł bombastyczny!
  • Dorotak powiedział(a):
    Kurczak w sosie slodko-kwasnym z ananasem. Podany z ryżem  jaśminowym. ale mi wyszedł bombastyczny!
    Podaj przepis, nie mam wizji na dzisiejszy obiad zupełnie :(
  • U nas spaghetti bolognese.
  • Właściwie to nie ma przepisu... Podsmazylam pierś z kurczaka, dodałam marchewkę w słupki, cebulę, mrożony groszek, poddusilam, zalalam passata i dałam ananasa w kostce. Na koniec łyżkę octu balsamicznego i przyprawy na oko. Wyszedł bardziej ostro-kwasny, ale ;)
    Podziękowali 1Hania
  • Nie mam pomysłu! Młode ziemniaki, kalafior i szparagi by mi starczyły, a chłopaki domagają się mięsa... I nie wiem, jak to mięso dziś im zrobić (nie posiadam patelni)...
    Podziękowali 1Kasia_
  • tarta francuska z burakiami, kozi serem, łososiem, szpinakiem i rukola. Wspaniala. I 5 minut roboty!
  • @Dorotak, klopsiki, strogonow? 
    Mięso pieczone.
  • No właśnie kupa roboty mi się że wszystkim wydaje... Hehe len że mnie. Mam kawałek kurzego cycka. Może w woku go zrobie w jakimś sosie własnym. W ogóle mi się mięsa nie chce, bleee...
  • @Dorotak, mam tak samo. Ale dzieci czasem się domagaja. Mi nie smakuje, chyba, ze ktos zrobi, to zjem. 

Duzo roboty ze strogonowem szczegolnie.

Jak masz warzywa jakies, to możesz w kawalki drobne kurczaka dodac tych warzyw i wymieszać z makaronem. 
    Podziękowali 1Dorotak
  • U nas dzisiaj karkówka w sosie, młode ziemniaki i ogórki kiszone.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.