Gar grochówy nagotowałam . I gar bigosu. A bigos dlatego że duzo w lodówce było różnosci bigosowych.
Bridget a dała byś lopatologiczny przepis na grochowke? Ale tylko na tę część dotycząca grochu, reszte zupy ogarnę .
Wywar jak do każdej zupy I dalej zalezy od grochu jesli niełuskany to dobrze dzien przed namoczyc I wstawić razem ze wszystkim od początku.Jesli łuskany to tak chwilkę po warzywach a przed ziemniakami. Na koniec majeranek.
A który będzie lepszy? A jakis przesmazony boczek też dodać ? Na 4 l wywaru to mniej więcej ile tego grochu? Szklanka suchego? 2 szklanki?
Boczek mozesz pokroic w kostke I z majerankiem podsmazyc. Ostatnio nie bawię się w namaczanie to daje luskany I szybko ugotowany . Na te 4 /5 l paczkę grochu daj.I po ugotowaniu najlepiej odstawic I jesc tak za 2 godzinki.
Dzięki dziewczyny. No dużo gotuję ale to tak trochę jest ze te klasyczne potrawy wynosi się z domu, a te nowości to samemu się opanowuje. A u mnie grochówka w domu nie bywała ... i tremę mam
Dzięki dziewczyny. No dużo gotuję ale to tak trochę jest ze te klasyczne potrawy wynosi się z domu, a te nowości to samemu się opanowuje. A u mnie grochówka w domu nie bywała ... i tremę mam
Latwa zupa nic nie trzeba smietana zaprawiac itd.Dasz radę!
O, ja kiedys robilam podobne, ale bez odciskania baklazanow i bez sosu. Robilam tez tak cukinie (kabaczki) pokrojone wzdluz w plastry ok.2-3mm grubosci Opiekalam plastry na patelni grillowej, albo na zwyklej nieprzywierajacej i nastawialam na dzien lub dwa do zamarynowania. Dawalam warstwe baklazana/cukini, sol, kilka plasterkow czosnku, ostra zmielona (albo suszona w kawaleczkach) papryczke, oliwe i troche octu, potem znow warzywa itd. . Marynata nie musi zakrywac ostatecznie wszystkich warzyw, moze dochodzic do 3/4 wysokosci calosci. Po kilku godzinach/na nastepny dzien dobrze jest wszystko obrocic do gory nogami i znowu odstawic do lodowki. Z uwagi na obecnosc octu, polecam szklane naczynia - plastikowe niestety bardzo nabieraja zapachu, ktorego trudno sie potem pozbyc.
Zupa z dyni. Przyprawiona białym winem i cytryną. I mieloną kozieradką - to moje ostatnie odkrycie, strasznie mi się podoba. U nas nawet ser koryciński z kozieradką sprzedają, pycha. I placki z dyni. W ramach utylizacji zapasów dyni z ogródka. Bo już pleśnieć niektóre zaczynają.
Zapiekanke: Ziemniaki + cebulą przesmazone, to na spód, Zalane sosem jajecznym Znów ziemniaki z cebulą i polane masa jajeczna plus szynka parmenska Dodatków sałata zielona: rucola i miks salat.
Jutro: mix zyjatek morskich smażonych plus warzywa na patelnię.
A ja marzyłam dzis o zupie po tym czwartku tłustym.. ale zasoby domowe z zup pozwoliły na rosół.. dla chórowej Tosi..ja jajecznicę na cebuli ostatniej. Chłopaki klopsy z makaronem i marchewka z rosolu
Komentarz
Na koniec majeranek.
Na 4 l wywaru to mniej więcej ile tego grochu? Szklanka suchego? 2 szklanki?
Ziemniaki
Cukinia
Brokul
Papryka czerwona
Cebula
Zalane sosem : jaja, ser żółty i smietana.
Syn przygotowuje zapiekane nr 2:
Jaja
Pieczarki
Ser
Prosciutto crudo
I nie wiem co jeszcze
Spróbujemy efektu za godzinę
Lazania z sosem miesno pomidorowym
Ostatnio nie bawię się w namaczanie to daje luskany I szybko ugotowany .
Na te 4 /5 l paczkę grochu daj.I po ugotowaniu najlepiej odstawic I jesc tak za 2 godzinki.
Pod koniec dodaje potarte .Z 4 lub 5 szt.
I musza byc I koniec.
Inaczej czegos brakuje.
I w międzyczasie pierogi ruskie zrobiłam.Ale to do zamrożenia
dziś klopsiki w pomidorowym sosie będą i ogórek kwaszony
jutro fasolowa zupa z wkładką czyli kiełbaska śląska
2 bakłażany (takie chude, długie),
2 cukinie
1 cebula
Olej
Wszystko w kostkę, byle jaką, podlać woda, olejem i dusić na ogniu, aż do odparowania wody.
Wczoraj to jadłam na kolacje.
A dziś do reszty dodałam, sos pomidorowy, ser żółty, szpinak i mięso mielone, niewiele.
I było pyszne również.
Polecam
1.Bakłażana pokroić w plastry ok 5 milimetrow,
2.Po dostaniu odlać sok i dobrze wypłukać plastry,
3.Podsmażyć na oliwie na złocisto-brazowy kolor i przełozyć do naczynia.
Sos:
Marynata:
Bakłażany przekładać sosem i marynatą.
I placki z dyni. W ramach utylizacji zapasów dyni z ogródka. Bo już pleśnieć niektóre zaczynają.
Ziemniaki + cebulą przesmazone, to na spód, Zalane sosem jajecznym
Znów ziemniaki z cebulą i polane masa jajeczna plus szynka parmenska
Dodatków sałata zielona: rucola i miks salat.
Jutro: mix zyjatek morskich smażonych plus warzywa na patelnię.
Banalne w wykonaniu, a jakie pyszne ...