Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1250251253255256265

Komentarz

  • agatak powiedział(a):
    Bridget powiedział(a):
    Gar grochówy nagotowałam .
    I gar bigosu.
    A bigos dlatego że duzo w lodówce było różnosci bigosowych.
    Bridget a dała byś lopatologiczny przepis na grochowke? Ale tylko na tę część dotycząca grochu, reszte zupy ogarnę .
    Wywar jak do każdej zupy I dalej zalezy od grochu jesli niełuskany to dobrze dzien przed namoczyc I wstawić razem ze wszystkim od początku.Jesli łuskany to tak chwilkę po warzywach a przed ziemniakami.
    Na koniec majeranek.
    Podziękowali 1agatak
  • A który będzie lepszy? A jakis przesmazony boczek też dodać ?
    Na 4 l wywaru to mniej więcej ile tego grochu? Szklanka suchego? 2 szklanki? 
  • W piekarniku siedzi zapiekanka:
    Ziemniaki 
    Cukinia 
    Brokul
    Papryka czerwona 
    Cebula 
    Zalane sosem : jaja, ser żółty i smietana. 

    Syn przygotowuje zapiekane nr 2:
    Jaja
    Pieczarki
    Ser
    Prosciutto crudo
    I nie wiem co jeszcze :) 
    Spróbujemy efektu za godzinę :) 


  • edytowano listopada 2018
    Cannelloni ze szpinakiem  
    Lazania z sosem miesno pomidorowym
  • edytowano listopada 2018
    agatak powiedział(a):
    A który będzie lepszy? A jakis przesmazony boczek też dodać ?
    Na 4 l wywaru to mniej więcej ile tego grochu? Szklanka suchego? 2 szklanki? 
    Boczek mozesz pokroic w kostke I z majerankiem podsmazyc.
    Ostatnio nie bawię się w namaczanie to daje luskany I szybko ugotowany .
    Na te 4 /5 l paczkę grochu daj.I po ugotowaniu najlepiej odstawic I jesc tak za 2 godzinki.
    Podziękowali 1agatak
  • Dzięki dziewczyny. No dużo gotuję ale to tak trochę jest ze te klasyczne potrawy wynosi się z domu, a te nowości to samemu się opanowuje. A u mnie grochówka w domu nie bywała  ... i tremę mam
    Podziękowali 1Bridget
  • agatak powiedział(a):
    Dzięki dziewczyny. No dużo gotuję ale to tak trochę jest ze te klasyczne potrawy wynosi się z domu, a te nowości to samemu się opanowuje. A u mnie grochówka w domu nie bywała  ... i tremę mam
    Latwa zupa nic nie trzeba smietana zaprawiac itd.Dasz radę!
    Podziękowali 1babka4
  • Dla mnie najlepszy komplement od męża to to ,ze jak babcia ...

    Podziękowali 1In Spe
  • U mnie takim dodatkiem do bigosu to jablka...
    Pod koniec dodaje potarte .Z 4 lub 5 szt.
    I musza byc I koniec.
    Inaczej czegos brakuje.
    Podziękowali 1aga---p
  • Fasolowa.
    I w międzyczasie pierogi ruskie zrobiłam.Ale to do zamrożenia
    Podziękowali 1aga---p
  • Żeberka w sosie,  marchewka gotowana, ziemniaki oraz wczorajsze klopsy 
    Podziękowali 1aga---p
  • Tse tse... swieza kalafiorowa krem ;) i takiez kotlety mielone + kalafior w bulce tartej
  • Ogórkowa
  • brokuły z makaronem i marchewkowym sosie wczoraj były i żeberka dla chętnych

    dziś klopsiki w pomidorowym sosie będą i ogórek kwaszony

    jutro fasolowa zupa z wkładką czyli kiełbaska śląska 
  • @jukaa, wiesz co miałam fajne danie, jak dla Ciebie.

    2 bakłażany (takie chude, długie),
    2 cukinie
    1 cebula
    Olej
    Wszystko w kostkę, byle jaką, podlać woda, olejem i dusić na ogniu, aż do odparowania wody.

    Wczoraj to jadłam na kolacje. 
    A dziś do reszty dodałam, sos pomidorowy, ser żółty, szpinak i mięso mielone, niewiele. 

    I było pyszne również. 
    Polecam
  • edytowano grudnia 2018
    jukaa powiedział(a):
    aaaa dawaj mi to! moje ulubione składniki, musi być pycha
    @jukaa a z pomidorami?i na zimno?
    Bo taki mam przepis na "pastę" kanapkową choć najlepiej smakuje na grzankach

     baklażan
    czosnek
    oliwa
    pomidory (mogą być z puszki)
    ocet balsamiczny
    sol
    pieprz
    suszona bazylia
    sproszkowana papryka słodka lub jeśli ktoś lubi może być też ostra

    1.Bakłażana pokroić w plastry ok 5 milimetrow,
    mocno nasolić i odstawić na ok. 4 h lub nawet więcej.
    2.Po dostaniu odlać sok i dobrze wypłukać plastry,
    odcisnąć wodę i osuszyć na papierowych ręcznikach
    3.Podsmażyć na oliwie na złocisto-brazowy kolor i przełozyć do naczynia.

    Sos:
    1Pomidory obrać ze skórki (wyjąć z puszki), pokroić w kostkę.
    Dodać czosnek i bazylię.
    Podsmażyć na patelni na  oliwie .

    Marynata:
    Do oliwy dodać rozgnieciony czosnek i ocet balsamiczny i trochę papryki,

    Bakłażany przekładać sosem i marynatą.
    Na koniec zalać wszystko sosem i odstawić na 24 godziny, aby składniki"się przegryzły".


    Podziękowali 1Katanna
  • Kwaśnica ;)
  • O, ja kiedys robilam podobne, ale bez odciskania baklazanow i bez sosu. Robilam tez tak cukinie (kabaczki) pokrojone wzdluz w plastry ok.2-3mm grubosci Opiekalam plastry na patelni grillowej, albo na zwyklej nieprzywierajacej i nastawialam na dzien lub dwa do zamarynowania. Dawalam warstwe baklazana/cukini, sol, kilka plasterkow czosnku, ostra zmielona (albo suszona w kawaleczkach) papryczke, oliwe i troche octu, potem znow warzywa itd. . Marynata nie musi zakrywac ostatecznie wszystkich warzyw, moze dochodzic do 3/4 wysokosci calosci. Po kilku godzinach/na nastepny dzien dobrze jest wszystko obrocic do gory nogami i znowu odstawic do lodowki. Z uwagi na obecnosc octu, polecam szklane naczynia - plastikowe niestety bardzo nabieraja zapachu, ktorego trudno sie potem pozbyc.

  • Zamiast smażenia bakłażan grillować , reszta podobnie , dietetyczne danie nacieplo i zimno 
  • Leczo i bulgur. Się robi 
  • Zupa z dyni. Przyprawiona białym winem i cytryną. I mieloną kozieradką - to moje ostatnie odkrycie, strasznie mi się podoba. U nas nawet ser koryciński z kozieradką sprzedają, pycha.
    I placki z dyni. W ramach utylizacji zapasów dyni z ogródka. Bo już pleśnieć niektóre zaczynają.
  • Zapiekanke:
    Ziemniaki + cebulą przesmazone, to na spód, Zalane sosem jajecznym
    Znów ziemniaki z cebulą i polane masa jajeczna plus szynka parmenska
    Dodatków sałata zielona: rucola i miks salat. 


    Jutro: mix zyjatek morskich smażonych plus warzywa na patelnię. 
  • Elunia powiedział(a):
    Ogórkowa i naleśniki z serem dla chętnych. Na deser jabłecznik.
    Ale wypas!
  • A u nas dziś fuczki z sosem czosnkowym :smiley: 
    Banalne w wykonaniu, a jakie pyszne ... :smile: 
  • Elunia powiedział(a):
    Taa malowanie w lodówce jak to młodzież mówi na przerwy w aprowizacji ;))
    O biegającym pingwinie też słyszałam :) 
  • @ewap czyli co? bo nazwa śmieszna :)
    Podziękowali 1madzikg
  • A ja marzyłam dzis o zupie po tym czwartku tłustym.. ale zasoby domowe z zup pozwoliły na rosół.. dla chórowej Tosi..ja jajecznicę na cebuli ostatniej. Chłopaki klopsy z makaronem i marchewka z rosolu
  • Raczej mało zaradna ze nie umiem przejść na tryb jednego dla wszystkich. Rzadko się udaje.. jeszcze chłop nie wrócił a tez musi dostać :-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.