@Skatarzyna fuczki to takie placki z kapusta kiszoną Niby bieszczadzki, regionalny przysmak, ale mimo, że jestem z okolic, to dopiero jakiś miesiąc temu się o nich dowiedziałam Dzieci je uwielbiają, chociaż normalnie na widok kiszonej kapusty nie mają zbyt radosnych min Dla zainteresowanych przepis, pierwszy z brzegu : https://www.zlotaproporcja.pl/2016/01/18/fuczki-bieszczadzkie-placki-z-kiszonej-kapusty/
Ogórkowa i naleśniki z serem dla chętnych. Na deser jabłecznik.
Kurcze, jak to jest, że zawsze, gdy czytam lub słyszę, że ktoś tam ma na obiad naleśniki, to na pierwsze danie ma ogórkową Czy te dwie potrawy muszą iść w parze?
Wczorajsza lasagne. Ale się wkopalam, musiałam ugotować 3 kg ziemniaków, my mało ziemniaczani jesteśmy, to je przerobiłam od razu. Ufff
Są ziemniaczki z masłem dla Malucha. Potem sałatka jarzynowa, salatka tzw żydowska (na czasie całkiem pasuje), potem jaja faszerowane łososiem, jaja z prosciutto i na koniec zapiekanka ziemniaczana z cebulą.
Uff To mam spokój z gotowaniem do czwartku. Środa postna
Frytki schab w panierce/ warzywach jak ryba po grecku buraczki / kapusta czerwona .. a te głąby dostały tak samo i stoi .. może dojedza łaskawie do kolacji jak się ich pokarmi i ciagle tak. Najchętniej tylko bułki i parówki by jedli
U nas zupa z cieciorki Ala fasolka po bretońsku, węgierska zupa rybna, karkówka z 3 rodzajami kasz oraz ogórki kiszone i buraki. Wszyscy jedli wszystko.
Zainspirowałam sie opisywanymi na forum fuczkami i wyszło mi coś mniam. Ugotowane ziemniaki, fest ukrychane, kapusta kiszona odciśnięta i drobno pokrojona, trochę mniej niż ziemniaków, jajo, 2-3 łyzki maki ziemniaczanej, sól, dużo pieprzu. Formować niewielkie kotleciki i smażyć na patelni ledwo muśniętej tłuszczem. My jedliśmy do resztki zupy z sosem pieczarkowym.
Elunia to danie juz w opisie brzmi świetnie - chyba w nadchodzącym tygodniu spróbuje zrobić na obiad :-)
Nic. Do wieczora jakoś zjedli ale generalnie siadają i maja gdzieś za chwile. Mąż się wkurza i każe im zabierać. Ale ja się nie zgadzam bo wtedy snują się głodni atakują kuchnie kung fu panda Puchatek jonatan zawsze coś kradnie. Zawsze ulituje się ktoś nad nimi i da bułkę chrupki albo ciasteczka.. wiec karmie ich tym obiadem to jakiś dojedza.. do koalicji . jA nie kupuje nic. Ale czasem wole dać bułkę niż chleb obrany ze skórki który wetrq w podłogę i tak.parowki tylko w niedziele na śniadanie. Wszyscy poza mna
Komentarz
Niby bieszczadzki, regionalny przysmak, ale mimo, że jestem z okolic, to dopiero jakiś miesiąc temu się o nich dowiedziałam Dzieci je uwielbiają, chociaż normalnie na widok kiszonej kapusty nie mają zbyt radosnych min
Dla zainteresowanych przepis, pierwszy z brzegu :
https://www.zlotaproporcja.pl/2016/01/18/fuczki-bieszczadzkie-placki-z-kiszonej-kapusty/
A lasagna na jutro w piekarniku się już piecze.
Ale się wkopalam, musiałam ugotować 3 kg ziemniaków, my mało ziemniaczani jesteśmy, to je przerobiłam od razu.
Ufff
Są ziemniaczki z masłem dla Malucha.
Potem sałatka jarzynowa, salatka tzw żydowska (na czasie całkiem pasuje), potem jaja faszerowane łososiem, jaja z prosciutto i na koniec zapiekanka ziemniaczana z cebulą.
Uff
To mam spokój z gotowaniem do czwartku. Środa postna
Spaghetti
Fasolka szparagowa
Ziemniaki z masłem dla dwulatka
U nas dziś marnie, tylko zupa.