ostatnio często jem tylko ryż z mieszanką ziaren mieszam wszystkie dostępne ziarna : kaszę pęczak, kaszę jaglaną, komosę ryżową czarną, białą i czerwoną, sorgo, czarny dziki ryż i co tam tylko kupię
powstaje kilka kg wartościowej mieszanki i dodaję tego do ryżu w proporcji 1:4, 1:5
O, ja coś takiego daję gryzoniom Tyle że na surowo
A te różne ziarna nie mają różnego czasu gotowania? Trzeba je przyrządzać jakoś specjalnie?
@Katia zauważyłam właśnie, że wiele odżywczych rzeczy na Allegro sprzedaje się jako pokarm dla zwierząt. Przykładowo suszone sardynki z których w Azji robią bazę do zup u nas jedzą psy i koty (?). Moja mieszanka ryżowa jest wspaniała.Przyznam nieskromnie.Dochodziłam do tego przepisu przez lata. Kupuję kilogramy kasz, ryżu i mieszam. Gotuję opłukane i zmieszane w takim specjalnym garnku do gotowania ryżu i wszystko jest miękkie. Szczególnie pyszne są ziarenka czarnego ryżu i pęczaku. Dzieci bardzo chętnie jedzą bo wszystko tak fajnie się rozgryza. No i codziennie organizmowi dostarcza się różne potrzebne składniki.Polecam spróbować jednym słowem, a nuż zasmakuje
a zupa Hipokratesa to ostatnie odkrycie... mój nastolatek ostatnio jest bardzo fruto-wege-fit gotowanego nie chce za bardzo jeść przejrzałam trochę blogi i natknęłam się na zupę dr Gersona ugotowałam i okazała się fajna i smaczna jak dla niego (dla mnie też)
@elunia poczułam się winna ze nie przygotowałam se wcześniej jarzynki. :-) No i z zazdrością na pomidory.. ja w tym roku nie dałam rady zrobić a teraz już chyba za pozno
Jarzynki nie zrobię. Raz robiłam była fajna ale dużo dawałam a miałam wrażenie ze nic to nie daje (smaku) może coś złe nie wiem. Pomidorów za to żal ale wstrzeliły się w termin w tym roku mi.
mam pytanko do tych, którzy znają się na włoskiej kuchni
jakiś czas temu wyczytałam, że w Imperium Romanum najpopularniejszą przyprawą było ..garum - sos rybny czy Włosi jeszcze używają takiego sosu czy całkiem poszedł w zapomnienie?
ten sos rybny to był dokładnie sos ze sfermentowanyvh ryb a technika produkcji była taka, że ryby zakopywano na miesiąc a potem poddawano dalszej obróbce - o ile dobrze zapamiętałam referat koleżanki w LO nt. kuchni rzymskiej
że też to pamiętasz pewnie przez te sfermentowane ryby
faktycznie, pachnie niepięknie ale jest niezbędny np. do kimchi bardzo się zdziwiłam, że Rzymianie używali tego sosu tak jak cała Azja do dziś w sumie ciekawi mnie czy on przetrwał w przepisach, czy go używają czy tylko kojarzą nazwę
Komentarz
I gar bigosu.
A bigos dlatego że duzo w lodówce było różnosci bigosowych.
Moja mieszanka ryżowa jest wspaniała.Przyznam nieskromnie.Dochodziłam do tego przepisu przez lata. Kupuję kilogramy kasz, ryżu i mieszam. Gotuję opłukane i zmieszane w takim specjalnym garnku do gotowania ryżu i wszystko jest miękkie. Szczególnie pyszne są ziarenka czarnego ryżu i pęczaku. Dzieci bardzo chętnie jedzą bo wszystko tak fajnie się rozgryza. No i codziennie organizmowi dostarcza się różne potrzebne składniki.Polecam spróbować jednym słowem, a nuż zasmakuje
a zupa Hipokratesa to ostatnie odkrycie...
mój nastolatek ostatnio jest bardzo fruto-wege-fit
gotowanego nie chce za bardzo jeść
przejrzałam trochę blogi i natknęłam się na zupę dr Gersona
ugotowałam i okazała się fajna i smaczna jak dla niego (dla mnie też)
takich
gotuję prawie godzinkę
potem trochę soli lub sos sojowy
liście z zupy jemy z pastą paprykową
bo jak pewnie wiesz te wszystkie wodorosty są naprawdę zdrowe
a sama przyrządzasz?
Na deser winogron.
Mniam
jakiś czas temu wyczytałam, że w Imperium Romanum
najpopularniejszą przyprawą było ..garum - sos rybny
czy Włosi jeszcze używają takiego sosu czy całkiem poszedł w zapomnienie?
faktycznie, pachnie niepięknie ale jest niezbędny np. do kimchi
bardzo się zdziwiłam, że Rzymianie używali tego sosu
tak jak cała Azja do dziś w sumie
ciekawi mnie czy on przetrwał w przepisach, czy go używają czy tylko kojarzą nazwę
ziemniaki z masłem i solą
Tym razem domowa