@nowa mam wyprobowane te takie z sosem miodowym i posypką słonecznikową. Jest w nich m.in. mloda cukinia i malenkie kolbki kukurydzy. Ten bukiet smakowy jest taki chyba najbardziej roznorodny i kolorowy Ostatnio na wyjezdzie sprobowalam takie trzy warzywa, tez z Biedrony: rozyczki brokula, kalafiora i malenkie marchewusie. I to tak srednio nam szlo, bo w tym konkretnym bukiecie brokuly sa w formie takich duzych fragmentów i zanim one dojdą to juz by pasowalo wylaczyc, bo sie marchewki i kalafiorki rozpapciają. Mozna ewentualnie powyciagac z torebki te wieksze kawały brokuła i wrzucic je na patelnie jako pierwsze, wtedy bedzie pewnosc, ze cala kompozycja bedzie mniej wiecej tak samo al dente Maaatko.....jak ja przynudzam
żadna filozofia smaże 3 cebule i 2 zabki czosnku na oliwie/masle/oleju na to daje 2 srednie cukinie tez smażę, zalewam wodą i gotuję. Miksuję z solą i pieprzem, ostatnio dałam 2 łyżki śmietany i była jeszcze lepsza. i 2 przeciśniete ząbki czosnku.
Na stole do posypoania grzanki, starty oscypek i przesmażony boczek.
spagetti to poprostu pokrojona cukinia w cienkie paski jak makaron i ugotowana 2 minuty w wodzie a sos jak zwykle
@uja, ja Ci powiem, że mnie się boczek z WSZYSTKIM dobrze komponuje... I na tę zupę to bym się skusiła, tylko ja okrutnie czosnku z kolei nie lubię. A bez czosnku, to juz nie będzie TO, prawda?
@uja, ja Ci powiem, że mnie się boczek z WSZYSTKIM dobrze komponuje... I na tę zupę to bym się skusiła, tylko ja okrutnie czosnku z kolei nie lubię. A bez czosnku, to juz nie będzie TO, prawda?
myslę ze będzie ok, dodaj tylko wtedy może bazylie i tą śmietanę
@uja, ja Ci powiem, że mnie się boczek z WSZYSTKIM dobrze komponuje... I na tę zupę to bym się skusiła, tylko ja okrutnie czosnku z kolei nie lubię. A bez czosnku, to juz nie będzie TO, prawda?
myslę ze będzie ok, dodaj tylko wtedy może bazylie i tą śmietanę
@Rien albo inaczej-bez bazylii i śmietany ale za to z papryką w proszku.Trochę ostrej,trochę słodkiej.
Scieram na duzych oczkach cukinie, sole i zostaiam na chwilę odciskam nadmiar wody i dodaje jajlo mąke cebulę i czaswm ze 2-3 starte na drobno ziemniaki. Sol pieprz i czosnek jako przyprawy.
Ziemniaki babcia normalnie gotowała posolone i podsmażała na maśle i to do talerza z zimnym chłodnikiem. Zimna słodka zupa i słone ciepłe ziemniaki. Ja to uwielbiam
Tak na szybko wrzuciłabym młode ziemniaczki i warzywa na blachę,z ogórków zrobiłabym mizerię (u mnie koniecznie dwie wersje na słono z octem,cebulka i pieprzem i na słodko z cukrem i sokiem z cytryny).
Sama mam dziś luz, siedziałam wczoraj w nocy ruskie lepiłam,bo mi biały ser zalegał.
Komentarz
Ostatnio na wyjezdzie sprobowalam takie trzy warzywa, tez z Biedrony: rozyczki brokula, kalafiora i malenkie marchewusie. I to tak srednio nam szlo, bo w tym konkretnym bukiecie brokuly sa w formie takich duzych fragmentów i zanim one dojdą to juz by pasowalo wylaczyc, bo sie marchewki i kalafiorki rozpapciają. Mozna ewentualnie powyciagac z torebki te wieksze kawały brokuła i wrzucic je na patelnie jako pierwsze, wtedy bedzie pewnosc, ze cala kompozycja bedzie mniej wiecej tak samo al dente
Maaatko.....jak ja przynudzam
Ja robię dobrą zupę, ale może twoja lepsza
A ja sobie dzis znów ziemniaczków ugotuję
One są PRZEPYSZNE!
Wybieram takie malenkie i skrobię.
Jak dla mnie poezja smaku.
Z maselkiem
Z koperkiem
Albo ze zsiadłym mlekiem
Boczek lubię bardzo, ale ostatnio same smierdzace byly, blee. Nie mam pomyslu, jak trafic na dobry.