U nas dziś w planach placki ziemniaczane. Z kupną adżyką. Bardzo mi do tych placków pasuje. W ogóle ostatnio rzucam się na wszystko, co ma w składzie mielone nasiona kozieradki - to moje odkrycie sprzed roku.
U nas dziś na szybko makaron z serem. Ja też mam ciągle rozkminy, czy to nie szkoda czasu na przygotowywanie czegoś pracochłonnego na obiad, skoro i tak pewnie kilkoro stwierdzi, że nie lubi. Potem ją zjadam, żeby się nie zmarnowało
Ja zaczęłam gotować dziś. Jutro doprawię i jeszcze pogotuję. Ja daję paprykę, pomidory, marchewkę, jabłka, czosnek, papryczki chili. z przypraw olej, ocet, cukier, sól. U nas zastępuje ketchup.
Dośc pikantna jest. Dziś to w ogóle przesadziłam z ostrymi papryczkami, więc później jeszcze dodałam trochę pomidorów i jabłek.
papryki w sosach i zupach bardzo dobrze smakują- ja zdejmuję z nich w trakcie gotowania skórę ; zupa hiszpańska z soczewicą ma sporą ilość papryki i jest bardzo dobra; im dłużej odgrzewana tym lepsza
U nas dzis bez zupy, samo drugie: smazona ryba, ziemniaczki purè i surówka jablko+marchewko. Na deser czekolada Schogetten, pralinkowa ale tylko dla tych, co zjedli. Bo niektorzy nie zjedli i teraz chodzo i beczo za czekolado ale nie dostano - chyba, ze zjedzo....
U nas też dziś ryba smażona. W cieście. Ciasta zrobiłam za dużo. Do pozostałej części wrzuciłam resztę wczorajszej ugotowanej fasolki szparagowej i smażyłam z tego placuszki. Fajnie wyszły. Z dodatków pieczone ziemniaki, pieczona cukinia, sałata i pomidory.
Upiekłam całą górę skrzydełek na ostro. Do tego domowe frytki i sos czosnkowy. Dzieci wniebowzięte! Myślałam, ze ta dość będzie na dwa dni. Skrzydełka zniknęły od razu
Komentarz
Lentejas z chorizo
A ktoś z Was robił to samodzielnie?
https://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/saatka-z-opieniek-do-soikow.html?m=1
Ja daję paprykę, pomidory, marchewkę, jabłka, czosnek, papryczki chili. z przypraw olej, ocet, cukier, sól. U nas zastępuje ketchup.
Dośc pikantna jest. Dziś to w ogóle przesadziłam z ostrymi papryczkami, więc później jeszcze dodałam trochę pomidorów i jabłek.
-Nic
-Ale wczoraj też było nic?
-ugotowałam na dwa dni.
Działa.