Dorotak może napisać jak robiłaś bardziej? Jeśli podatki to ziemniaki to mam wszystko.. I grill wprawdzie elektryczny ale zawsze... My dziś placuszki z borówkami i pizzerinki z pieczarkami boczkiem pomidorem i parmezanem na francuskim cieście
Mam szparagi. Jeszcze nie zdecydowałam w jaki sposób zrobię. Cześć na pewno na tarcie, bo Z. ma mieć tarty na imieninowe obiad, ale ja nie chce jeść z ciastem. Tarty, oprócz szparagów będą z cukinią i z pieczarkami.
Dziś łosoś pieczony z ryżem i małosolne. Piekę też na niedziele schab @Ida zobaczymy jak wyjdzie. Ostatnio mam wrażenie, że cały dzień przy garach stoję A Oni i tak ciągle głodni...
Kilka uwag odnośnie tego schabu (z mojego doświadczenia):
1. Lepszy mi wychodził jak korzystałam ze schabu mrożonego, niż jak był upieczony jako świeży. Po prostu był bardziej kruchy.
2. W przepisie piszą , żeby folię aluminiową położyć niedokładnie, by płyn mógł parować - owszem, ale kiedy kładę folię troszkę dokładniej (niezbyt duże otworki), to mięso jest bardziej wilgotne po upieczeniu
3. Piekarnik nastawiam na góra/dół, a nie na wiatrak, wtedy mięso tak nie wysycha
4. Cebulę naprawdę warto pokroić w grube plastry, nawet nie w półplastry (ławiej obracać ją na patelni jak jest w plastrach)
Mam dość gotowania, jak chodzili do szkoły na to nie musiałam tyle myśleć.
Jakaś masakra: miałam wrażenie, że zrobiłam więcej zupy, a oni: "mamo, ale pyszna, poproszę dokładkę". W poniedziałek zrobiłam risotto "z resztek". - Mamo, a możesz częściej robić takie risotto?
... Codziennie gotuję, a oni codziennie jedzą, a tego w ogóle nie widać, że coś zrobiłam.
Dziś poszłam se skosić trawę, wyplewić grządkę i zbudować piaskownicę. Przynajmniej przez tydzień będę mogła oglądać efekt mojej pracy.
Komentarz
Jako, że dzień pełen pracy w ogrodzie, więc na obiad...domowe flaki i kapustą z grochem.
A wszystko wyciągnięte z głębi zamrażarki.
Na deser lody waniliowe
Prosto z grilla
My dziś placuszki z borówkami i pizzerinki z pieczarkami boczkiem pomidorem i parmezanem na francuskim cieście
Ciasto z rabarbarem i beza.
Jesteśmy u teściów na wsi. Mój teść mnie kocha.
Jutro sobie strzelimy serniczek.
http://zmniejszamy.pl/global/uploads/img_20200514073559_IMG_20200512_170613_zmniejszamy_pl.jpg
Robię to, zobaczymy jak wyjdzie i co dzieci na to powiedzą
Tarty, oprócz szparagów będą z cukinią i z pieczarkami.
Ostatnio mam wrażenie, że cały dzień przy garach stoję A Oni i tak ciągle głodni...
Mam dość gotowania, jak chodzili do szkoły na to nie musiałam tyle myśleć.
Jakaś masakra: miałam wrażenie, że zrobiłam więcej zupy, a oni: "mamo, ale pyszna, poproszę dokładkę". W poniedziałek zrobiłam risotto "z resztek".
- Mamo, a możesz częściej robić takie risotto?
... Codziennie gotuję, a oni codziennie jedzą, a tego w ogóle nie widać, że coś zrobiłam.
Dziś poszłam se skosić trawę, wyplewić grządkę i zbudować piaskownicę. Przynajmniej przez tydzień będę mogła oglądać efekt mojej pracy.
I była pizza- zamówiona, nie domowa.