@A82 - one bez przepisu były. Ot miałam z wczoraju pół dyni obranej i przygotowanej (pewnie z kilo lub półtora tego było, samego miąższu), obrałam do tego dwie duże marchewki i starłam to razem na drobnej tarce jarzynowej. Zmiętoliłam, żeby trochę sok puściło, dołożyłam dwa jaja i mąki żytniej razowej tyle, żeby konsystencję uzyskać (pewnie ze szklanka albo i półtora mi wyszło) posoliłam i doprawiłam papryką ostrą (bo moi lubią na ostro ale równie dobrze można by je na słodko robić, czyli bez papryki). Wymieszałam wszystko i usmażyłam jak ziemniaczane. Smacznego! :bigsmile:
Feijoada
spaghetti bolognese
zupa-krem z zielonego groszku
jeszcze upieke jakies "pozegnalne" ciasto (pozegnalne dla mojego piekarnika, w nowym domu niestety na razie prowizorka i gotowanie na plycie, mam nadzieje, ze do urodzin corki bede juz miec piekarnik)
i to zarcie na weekend
jak zabraknie, to gotowce, na szczescie jest calkiem dobry Chinczyk w okolicy
ratunku!brak weny twórczej! Mam szpinak w sosie śmietanowym-zamarzyły mi się z tego placki takie jak Katarzyna robiła,ewentualnie naleśniki zapiekane ale to w ostateczności,te placki jakoś do mnie przemawiają alem ich nigdy nie robiła...:sad:
[cite] Aśka:[/cite]mój Szymon (4l) wciągnął właśnie 5
Ten to by tylko naleśniki, pierogi i spagetti
tak jak moja najstarsza.więc pcham tam to czego ona inaczej by nie zjadła,warzywa,kaszę kukurydzianą z mięsem wrzuciłam ostatnio do pierogów i zjadła bez mrugnięcia.
Schab w piwie. Ziemniaczki pieczone z tymiankiem i rozmarynem. Kalafior z bułką tarta. Sałatka z pomidorów.
Na deser lody i ptasie mleczko własnej roboty .
Dzisiaj mamy gości więc jeszcze milej, radośniej będzie przy stole :)
U nas takie danko: bakłażany podsmażyłam, wcześniej ugotowałam pierś kurzą, sos ze świeżych pomidorów, to wszsytko zmieszane z makaronem...
Niby ok, a dla mnie za zawiesiste takie potrawy i po dużej ilości warzyw lotem koszącym... :shamed:
Jajka gotowane, zielony sos frankfurcki, ziemnaki tluczone. Wziawszy pod uwage, ze nie mamy podlaczonego zlewu, piekarnika (kuchenka turystyczna dwupalnikowa...), ani mebli kuchennych, to byl to wyczyn na miare conajmniej swiatecznego indyka.
Komentarz
gratuluje corki!
fasolka zielona z cebula podsmazana
wszystko posypane feta owczo-kozia
Smaczne nawet w wersji papki i na zimno (ja tylko tak moglam).
niestety nie domowa...
Na deser 2 ciasta i lody Imieninowo
spaghetti bolognese
zupa-krem z zielonego groszku
jeszcze upieke jakies "pozegnalne" ciasto (pozegnalne dla mojego piekarnika, w nowym domu niestety na razie prowizorka i gotowanie na plycie, mam nadzieje, ze do urodzin corki bede juz miec piekarnik)
i to zarcie na weekend
jak zabraknie, to gotowce, na szczescie jest calkiem dobry Chinczyk w okolicy
Ten to by tylko naleśniki, pierogi i spagetti
Surówka z kiszonej kapustki z dużą ilością koperku .
e tam szok od razu.jak dla mnie mogą jeść naleśniki pod warunkiem że są z mąki razowej wtedy to jakiś sens zdrowy ma:bigsmile:
Na deser lody i ptasie mleczko własnej roboty .
Dzisiaj mamy gości więc jeszcze milej, radośniej będzie przy stole :)
Niby ok, a dla mnie za zawiesiste takie potrawy i po dużej ilości warzyw lotem koszącym... :shamed: