Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

14546485051265

Komentarz

  • fasolka po bretońsku
  • Parowka z preclem i musztarda:shamed: w centrum handlowym (na to kupilismy kanape). Jutro bedzie zdrowo.
  • Pierwszy raz przyrzadzone własnoręcznie gołąbki w sosie pomidorowym

    Pyyyyycha :ab:
  • @Nika8 - gratuluję! :bigsmile:
  • krokiety z grzybami
  • rosol, taki wypasiony :wink: chodzil za mna juz dlugo, az w koncu zrobilam. Nawet makaron sama zrobilam, ale jakos zle go suszylam i nie wyszedl.
    Na drugie tez golabki, ale po rosole juz nikt nie chcial.
    Na deser jablka pieczone z bita smietana.
  • Schaboszczaki, bo schab był w promocji nowo otwartego sklepu Centrum :wink:
  • leczo " na winie" :wink:
  • co się nawinie ( w lodówce pod rękę ) to w leczo ?:wink:

    u mnie często zapiekanki "na winie"
    :wink:
  • dokładnie:bigsmile:
  • zupa soczewicowa
  • Pieczeń w sosie koperkowym i surówka z pekinki z rzepą i orzechami.

    Sos koperkowy okazał się strzałem w dziesiątkę- maluchy zjadły takie porcje, które normalnie jedliby dwa dni.
    Jaś powiedział, że
    sos jest pyszny, bo... podobny do tego, jaki jest w szkolnej stołówce.:tooth:
    I weź tu gotuj zdrowo i dobrze...:crazy:
  • Tak mi się kojarzyło po wpisie Cart&Pud, więc przepraszam z góry z mały OT
    Młody zachwycał się kiedyś sosem koperkowym ze szkolnej stołówki, więc zrobiłam w domu , stwierdził " inny niż w szkole :confused: zapytaj kucharki ze szkoły jak się go robi"
    Więc, będąc w szkole u syna , zapytałam panie gotujące o przepis, po czym zrobiłam ponownie, mówiąc, że z przepisu kucharek szkolnych .
    I co usłyszałam?
    Ano, to nie jest sos koperkowy szkolny !!!! bo ....domowy
    Młody wypisany już dawno z obiadów szkolnych , nawyk został
    i niestety nie tylko z sosem tak jest.
    Bigos uwielbia ....ale tylko teściowej
    Barszcz czerwony .... tylko mojej mamy

    Tez tak macie ?
  • U nas ogórkowa:bigsmile:
  • A nasz najstarszy sie wypisał z obiadow bo cudzych jesć nie będzie:confused:
  • Nasi obiadów szkolnych nie jedzą, żeby było jasne.
    Jednak czasem pani wysyła któregoś na "zastępstwo" za chorego kolegę.
    A czasem po prostu jak zgłodnieją to idą i dostają coś "na piękne oczy".:cool:
  • U nas był kurczak z rożna - pikantny straszliwie, Myszaty przyprawiał.
    Suniom pewnie zaszkodzi, ale... tak patrzyły w oczy, że nie dało się odmówić.
    Do tego Myszaty dostał pyfko Zywiec, a Klarcia znowu poczuła ból Krucjaty.:sad:

    Ogórkowa była wczoraj - Klarcia ugotowała.:bigsmile:
  • Fasolowa. Tylko trochę mi się skwary z boczku przypaliły i dzieciaki kręcą nosem, że gorzka była. Ale jak nie mają wyboru, to i gorzkie zjedzą. A wyboru nie mają! Ale ja wredną matką jestem... :confused:
  • Z watku o tanim gotowaniu sciagnelam pomysl na ruskie bez ciasta. Nadzienie (wraz z dodatkowa solidna porcja przesmazonej cebuli i odrobina bekonu) powedrowalo do formy do zapiekania, dostalo na wierzch troche ostrego sera i zapieklo sie na rumiano. Podane z brukselka i mieszana salata bylo naprawde smaczne.
    Jako zupa byl krupnik na... ruskiej kaszy.
  • Wczoraj na obiad była zupa z miśkami (czyli kuleczkami z mięsa mielonego+normalnie warzywa).
    Na dziś dzieci "zamówiły" kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym- szał!
    Z tego powodu mam czas na pieczenie UŚMIESZK??W:bigsmile::bigsmile:
  • Ugotowałam gar ryżu z mięsem (farsz do gołabków) i na poczatek zjedliśmy go z sosem pomidorowym...

    Co z takim farszem można jeszcze zrobić fajnego?
  • @Niak8 - ale farsz do gołąbków, to surowe mięso z gotowanym ryżem... Jak Wam się udało to zjeść z sosem pomidorowym? A takim farszem gołąbkowym można załadować papryki i udusić i będzie papryka faszerowana. Można z góry nakryć plastrem sera żółtego, żeby ładniej było. Można też różne inne warzywsko gaszerować - cukinie, bakłażany, kalarepki, ogórki, pomidory, czy co Ci tam do głowy przyjdzie.
  • Chm... surowe?

    A ja risotto na mięsie zrobiłam na półtwardo i wsadzałam...
  • za Katarzyną dodam jeszcze.... pieczarki

    upchnąć w kapelusze, mięcho z ryżem , dość dobrze docisnąć, opanierować i obsmażyć z dwóch stron , jeśli zaś ktoś jak ja robi ten farsz z mięsa surowego , to po opieczeniu na patelni wrzucić je do piekarnika .

    upychać w te kapelusze tyle, żeby taka kulka powstała.
    ja nie raz samym mielonym faszeruję pieczarki
  • o, dobry pomysł z jajkiem sadzonym, też zrobię:bigsmile:
  • Od jakiegoś czasu przybierałam się,do spożytkowania dyni,ale czasu brakowało.Dziś maluch ma senny dzień,więc na obiad będzie dynia pieczona z ziemniakami i cebulką.Mąż bez mięsa dnia nie przeżyje ,zatem dla niego będą dodatkowo mielone:)
  • Zrobiłam zupę z brukwi na gęsinie.Mąż od dawna prosił i dziś niespodzianka dla Niego:heartbounce:
  • Czy jeśli powiem, że dyniowa z soczewicą, to będziecie się bardzo śmiać?
    W lodówce mam też rosołek z wiejskiego kurczaka oraz udka i pierś tegoż kurczaka, zamarynowane. Kurczak był bowiem za życia rasą mięsną, ale hodowany na podwórku i systemem "zjadł co znalazł". Mięsko w rezultacie przepyszne.
  • Pomidorowa i leniwe
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.