Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

14647495152265

Komentarz

• Ryba, ziemniaki i kapucha kiszona.
    Marcelina ja chcę tego kurczaka. Zaraz do Ciebie przyjdę:wink:
  • rosół z makaronem
  • MonikaN, powiem Ci, która pani na targu ma.
  • [cite] Bridget:[/cite]Zrobiłam zupę z brukwi na gęsinie.Mąż od dawna prosił i dziś niespodzianka dla Niego:heartbounce:
    A mąż by się może podzielił?:ah:
    To ja już idę w Twoją stronę. Może przed kolacją dojdę do Was, to zjem resztę.:cool:
  • gulasz z kasza jeczmienna i przepyszna salatke z gotowanymi buraczkami,ziemiaczkami i cebula i sokiem z cytryny i smietana- mniam
  • U nas dzisiaj będzie jaglanka z cukinią i sosem pomidorowym, na deser, bedą krewetki grilowane na maśle z czosnkiem.
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]
    [cite] Bridget:[/cite]Zrobiłam zupę z brukwi na gęsinie.Mąż od dawna prosił i dziś niespodzianka dla Niego:heartbounce:
    A mąż by się może podzielił?:ah:
    To ja już idę w Twoją stronę. Może przed kolacją dojdę do Was, to zjem resztę.:cool:
    Cart dopiero obdzieliłam mame ciotkę(pani z Niemiec)ale dla Ciebie też zostało ,bo u nas zupę w kociołku gotujemy:bigsmile::bigsmile:
  • [cite] Anka:[/cite]U nas dzisiaj będzie jaglanka z cukinią i sosem pomidorowym, na deser, bedą krewetki grilowane na maśle z czosnkiem.

Z Twoich dotychczasowych wpisów wnioskowałam, że jesteś weganką, ale powyższe to raczej na wegetarianizm wskazuje.
    Już się zupełnie pogubiłam - są jacyś weganie na tym Forum?
  • Ja wega nie!:cool:
  • To Ania D i tajemniczy Ktoś;)))). Ja nie jestem, choć próbujemy mięso ograniczać.
  • Mi się dziś kapuśniaczku zachciało.
  • A zrobiłam polędwiczke na krótko w sosie własnym i z dużą ilościa zeszklonej cebulki
    +surowka z kisz kapusty ,która sama zakisiłam,nawet się udała
  • Właśnie pyrka na małym ogniu fasolka po bretońsku.
    A jutro obiad u rodziców męża:bigsmile:
  • Kanapka z łososiem i kanapka z serem pleśniowym.

Obiad będzie na kolację.
  • wczoraj:
    zupa dyniowa mocno imbirowa
    zapiekanka z ziemniakow, cebuli i kilku rodzajow sera, surowka z pekinki (dzieci wybraly dodatki - marchew, oliwki zielone i czerwona fasole), groszek zielony podduszony na masle

dzisiaj:
    szczesliwcy moga sie zalapac na resztke zupy
    reszta ma zapewniony gulasz z dyni z papryka, ryz i surowke z pekinki (trzeba dojesc, bo strasznie duza kupilam)
    tarta z gruszkami, taka najprostsza, jak sie da i buleczki cynamonowe

jutro:
    zupa jakas (moze jakis rosol porzadny rozgrzewajacy, bo idziemy do lasu)
    pieczen wieprzowa (maz sobie u rzeznika wybral, no niech ma dzien dziecka), blizszej koncepcji jeszcze brak (Sp?¤tzle? salatka ziemniaczana? salatka z ogorka? po prostu bigos?)

Wprowadzilam pare tygodni temu zasade, ze w niedziele pojawia sie na stole tzw. porzadny kawal padliny (z reguly pieczonej) i potem niech miesozercy zyja wspomnieniami do nastepnej niedzieli. Ogranicza spozycie miesa (zwlaszcza czerwonego), a jednoczesnie kanalizuje rodzinne nastroje spoleczne:wink:
  • Dziś pasta pesto, a jutro niechybnie coś z dyni. Pewnie gulasz.
  • @ Klarcia - nasza cała rodzina jest wege. Ja i Pawełek ograniczyliśmy nabiał - jedynie od czasu do czasu jemy jajka, czasem jakiś wypiek na klarowanym maśle.
    Mąż już też zaczął ograniczać swoje serowe upodobania. A mleka są u nas jedynie roślinne.

u nas podobnie jak u @Marceliny - makaron z sosem pesto (własnego przepisu i produkcji). Do tego parowane plasterki marchwi i posypka z płatków drożdżowych.
    Na deser ciasteczka-cukierki na zakwasie z przepisu @Ani D.
  • Jeszcze nic, ale zaraz idę robić naleśniki, a włożę do nich pyszny mus jabłkowy domowej roboty. A przy okazji nadrobię Pompę:wink:
  • Dziś będzei grochówa. Się gotuje właśnie.
    A wczoraj były kluchy dyniowe z przepisu Malii. Bardzo udane. Polecam!
  • Pierś z kurczaka,ziemniaki ,surówka z ogórków,na deser ciasto dyniowe
  • U nas Indyk z jaglanką, ogórki kiszone. Dla J wersja jaglanki z pestkami słonecznika.

A pesto z makaronem razowym też dzisiaj mieliśmy... na śniadanie:cool:
  • U mnie zalewajka z kiełbasą i chlebem czosnkowym.
    Lenia miałam.:cool:
  • U mnie , jak u Katarzyny , była grochówka/ z całego grochu, nie z takich połówek / ... Na wędzonym żeberku.
  • Cart, umiesz robic taka prawdziwa zalewajke, jak w Zaglebiu? Jak tak, to prosze o przepis!!!!

U nas chyba zupa jarzynowa i nalesniki orkiszowe z serem i surowka z marchwi. Ew. zapiekanka z kalafiora, jeszcze sie nie zdecydowalam.
  • O wlasnie, jak juz jestesmy przy kaszy - jak nalezy ugotowac kasze gryczana nieprazona???
    Mam dopiero od niedawna dostep do nieprazonej, ale jak ja potraktowalam jak prazona, to sie zrobila strasznie brejowata.
  • Dzisiaj bedzie zupa dyniowa - wyszła mi pyszna, na drugie pewnie jakieś warzywa z kaszą.

A na śniadanie dzisiaj był 'rosół mocy", moje dzieci na pewno uważają mnie za nienormalną:wink:
    Podobno nie znają nikogo, kto by jadł zupy na sniadanie...
  • U nas krupnik na żołądkach wczoraj , dziś krupnik z wczoraj :wink:

Mam pytanie , wiem , że było tu aż nadto o kaszy jaglanej :shamed:
    ale jakoś ciężko przychodzi mi tutaj korzystanie z wyszukiwarki.

Napiszcie proszę jak znajdziecie chwilkę oczywiście z czym to jeść , tylko żeby nie na słodko !!!!!
    Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę :shamed:
  • jak czytam te wasze pestowo nalesnikowe cuda to lykam glosno sline.. ale ja bym nawet nie wiedziala jak zaczac zakupy.. :).. i znowu mielone... :/
  • [cite] Aga:[/cite]Cart, umiesz robic taka prawdziwa zalewajke, jak w Zaglebiu? Jak tak, to prosze o przepis!!!!
    Ja nie wiem, czy robię taką, jak na Zagłębiu, robię tak, jak mnie mama (krakowianka:wink:) nauczyła:
    Warzywa i jakiś boczek albo kiełbasę albo inne tłuste miąsko zalać wodą i gotować. Jak miąsko zmięknie wkroić kartofle (grubo, tak byle jak) i wsypać wszelkie zielsko, jakie się posiada, czosnek, sól i pieprz.
    Jak ziemniaki zmiękną, zalać wszystko żurem, zamieszać, zagotować i zjeść. :)
  • @hipolit:

U nas po prostu z mięsem albo z warzywami: starta cukinia, cebula, czosnek, do tego przecier pomidorowy, czasem dodaję sera koziego.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.