nawet własnego życia nie wolno oceniać jako bezwartościowe bo mamy nie sądzić. Problem z Palikotem jest taki, że nie wierzy w Boga, ale nawet świeckie mądrości ostrzegają przed wartościowaniem życia ludzkiego.
Nie oni to wprost przedstawiali jako oczyszczanie społeczeństwa z elementu i ciężaru. Powoływali się na wartości starożytne, pogańskie i filozofię Nietschego, jak również wierzyli w prawa ewolucji, że istnieć na świecie mają prawo tylko jednostki zdrowe silne i piękne a kanon piękna też sobie obrali czysto germański. Oczywiście istnienie kalek, psychicznie chorych czy niezdolnych do pracy uznali za hańbę narodu niemieckiego. Dla nich chrześcijanie to byli ludzie słabi a Żydzi to dla nich nawet nie byli ludzie ze wzgl. także na odmienną urodę, brak krzepy fizycznej, więc by nie przeżyli ,,w naturze" a przy okazji stwierdzili, że skoro nie będą mieli siły machać łopatą jak Polacy w kamieniołaomach to się na nich zarobi w inny sposób, zabierze się to co mają a w ostatczności przerobi się ich samych na mydło, podda doświadczeniom medycznym ( do tego używano też Polek i polskich dzieci) i przeprowadzi różne ,,naukowe " eksperymenty, które na zwierzętach nie dawały zadowalających rezultatów. Myślę , że ideologia aborcyjna a w związku z tym aborcyjny przemysł działa na podobnych zasadach, bo niestety tak się dzieje gdy społeczeństwo nie ma Boga w sercu.
Paligłup robi to tylko i wyłącznie dla rozgłosu. Przecież to facet, który parę lat temu wydawał konserwatywny i katolicki w założeniu tygodnik. To cynik i nihilista, taki Urban wersja 2.0. Teraz jest fala na lewactwo, wie że gromada idiotów mu przyklaśnie, więc robi happening, żeby było o nim głośno.
Co oczywiście nie czyni pomysłu ani odrobinę mniej obrzydliwym.
Słowa tego faceta z TR,, to jakieś potwory to obrzydliwe" - może dla nas te dzieci nie są piękne ale w większości są tworem człowieka, wyhodowane w probówce. ten sam człowiek ,który je powołał do istnienia wbrew woli Boga uzurpuje sobie prawo do nazywania ich obrzydliwymi i unicestwiania ? Pomijam, że dla mnie niektórzy ludzie których gęby muszę oglądaĆ W TV są też obrzydliwi.
Dzieci z poważnymi wadami rozwojowymi poczynają się też naturalnie i poczynały się przed erą zapłodnień in vitro. Nie przesadzałabym, że w większości są wyhodowane w próbówce. To tak, dla ścisłości.
Tak oczywiście wady genetyczne istnieją od dawna, tylko czy to nie wystarczy ? Trzeba jeszcze sztucznie naprodukować chorych embrionów , na domiar złego potem je nagminnie wyskrobywać i karać każdego, który nie zgadza sie wykonać na nich wyroku ?
Prawdopodobieństwo wystąpienia wad rozwojowych u dzieci z in vitro zdarza się o 30-40 % częsciej w stosunku do prawdopodobieństwa takich wad u dzieci poczętych w sposób naturalny. Wg mnie to bardzo znacząca różnica.
Abstahując od samej aborcji, od dawna jesli ktoś ktokolwiek czy osoba znana czy jakaś tam zwykła nic nie znacząca deklaruje się jako chrześcijanin, katolik, człowiek wierzący i stara się żyć i postępować zgodnie z sumieniem to się go obśmiewa często pakuje w utarczki, dąży do kompromitacji. Oczywiście pewnie mam syndrom jakiejś oblęzonej twierdzy (?) ale jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że takie zjawisko istnieje.
Dokladnie. U mnie podczas kazania 3 tygodnie wstecz i na misjach parafilanych ksieza bardzo duzo mowili o przesladowaniach. Nie ma co daleko szukac, przez obmawianie, osmieszanie, wulgarne okreslenia jestesmy przesladowani. To dopiero poczatek. Szatan bardzo mocno atakuje Kosciol, atakuje rodzine i bezbronne dzieci.
"Jak ja to wytłumacze mojemu 6-letniemu dziecku?" - pyta matka. No fakt, przecież jak się usunie, to dziecko znika, a o znikniętym nie musi tłumaczyć nic.
Z homilii do dzisiejszej Liturgii Słowa, od saletynów z Dębowca: Być człowiekiem sumienia. Profesor Bogdan Chazan został odwołany z funkcji dyrektora Szpitala Świętej Rodziny za to, że nie dokonał aborcji dziecka obciążonego wadami genetycznymi i nie wskazał w myśl prawa stanowionego by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">przez ludzi osoby, która może to uczynić. Nękany przez dziennikarzy powiedział: „Nic nie jest wieczne, ani życie ani funkcja, którą się pełni”. Nie dokonał aborcji, ponieważ był wierny sumieniu, które mu przypominało piąte przykazanie Boże: Nie zabijaj. Według prawa ludzkiego było wskazanie do aborcji , gdyż dziecko miało wiele wad genetycznych, jednak dla człowieka wiary ważniejsze jest to, co mówi by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">Bóg. Profesor Chazan uczynił tak, jak kiedyś Św. Piotr, który wyznał: Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi. Konflikt prawa ustanowionego przez człowieka z Bożym prawem, był i nadal jest częstym problemem w życiu osobistym, społecznym, czy politycznym. Hitlerowscy oprawcy w imię prawa mordowali niewinnych, bezbronnych ludzi. Dzisiaj w imię prawa zabija się nienarodzone dzieci. Jest i dzisiaj wiele problemów moralnych, które nurtują, a często łamią ludzkie sumienia. Wobec wielu nakazów i zakazów, które Żydzi stworzyli uzasadnione było pytanie: co wolno, a czego nie wolno robić? Zawsze staniemy wobec podobnych dylematów. Czy można poddać się zapłodnieniu by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">in vitro? Czy można skrócić życie przez eutanazję? Prawo ludzkie na to zezwala i tłumaczy, to takie humanitarne, dobroczynne. Trzeba zapytać: a co na to Bóg, Stwórca i dawca życia?. Czy wolno łuskać kłosy w szabat, to był problem współczesnych Jezusowi ludzi? A dziś zapytamy: czy wolno w Dzień Pański kupować chleb w markecie? Czy wolno w ten święty dzień chodzić na by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">inne zakupy do sklepów? Niedziela w Polskiej rzeczywistości stała się dniem handlowym, gdzie liczy się zyski i straty na kalkulatorze, w kasach ale nie liczy się strat duchowych, nie pamięta się Bożego prawa: Pamiętaj, abyś dzień Pański święcił. Kto ma stać na straży tego prawa? Chrześcijańskie sumienie. Ojciec Święty Jan Paweł II uczył nas w Skoczowie: Trzeba, abyśmy byli ludźmi sumienia. Sumienie jest sanktuarium wewnętrznym, w którym Bóg mówi nam, co jest dobre a co złe. Jest to zatem podstawowy wyznacznik naszych decyzji, planów i działania. Kiedyś staniemy przed Bogiem, jak mówi barwnie dzisiejszy Psalm:
Czy to będzie połowa, w ludzkim rozumieniu, czy więcej, zawsze będzie to całość czasu, ofiarowana nam przez Boga. Dziś Bóg przez proroka w pierwszym czytaniu „dorzucił” Ezechiaszowi piętnaście lat. Nie wiadomo ile nam Pan jeszcze ofiaruje. Warto być człowiekiem sumienia, aby kiedyś w podsumowaniu swego życia, podobnie jak Ezechiasz w obliczy śmierci wyznać: «Ach, Panie, wspomnij na to, proszę, że postępowałem wobec Ciebie wiernie i z doskonałym sercem, że czyniłem, co miłe oczom Twoim». Ks. Kazimierz W. MS
Ja nie dojechałam. Było spore opóźnienie u dentysty, byłam z synem, wyszliśmy z gabinetu po 15, a dojazd zabrałby nam ok. godziny. Ale myślę o tym, co się tam dzieje.
@ArturN stwierdził,ze porównywalnie do tego, co przed szpitalem. Wg mnie mało i zdecydowanie starsi. Była odmówiona koronka, 3 częsci różańca, lit.do Krwi Pana Jezusa.pogoda ciężka. Egzorcyzmy też odmawiane.to tak w skrócie
W dalszym ciągu nie rozumiem po co ludzie sie zapładniają IV, przecież to kompletnie nie ma sensu. Nawet jeśli ktoś jest niewierzący to powinien wiedzieć, że zarodek to nie zabawka. A zapładniaćsię sztucznie, żeby potem usunąć to już w ogóle jakiś horror jeszcze to argumentować jakąś miłością do dzieci? Totalna schiza.
Komentarz
nawet własnego życia nie wolno oceniać jako bezwartościowe bo mamy nie sądzić. Problem z Palikotem jest taki, że nie wierzy w Boga, ale nawet świeckie mądrości ostrzegają przed wartościowaniem życia ludzkiego.
Oczywiście istnienie kalek, psychicznie chorych czy niezdolnych do pracy uznali za hańbę narodu niemieckiego.
Dla nich chrześcijanie to byli ludzie słabi a Żydzi to dla nich nawet nie byli ludzie ze wzgl. także na odmienną urodę, brak krzepy fizycznej, więc by nie przeżyli ,,w naturze" a przy okazji stwierdzili, że skoro nie będą mieli siły machać łopatą jak Polacy w kamieniołaomach to się na nich zarobi w inny sposób, zabierze się to co mają a w ostatczności przerobi się ich samych na mydło, podda doświadczeniom medycznym ( do tego używano też Polek i polskich dzieci) i przeprowadzi różne ,,naukowe " eksperymenty, które na zwierzętach nie dawały zadowalających rezultatów.
Myślę , że ideologia aborcyjna a w związku z tym aborcyjny przemysł działa na podobnych zasadach, bo niestety tak się dzieje gdy społeczeństwo nie ma Boga w sercu.
Co oczywiście nie czyni pomysłu ani odrobinę mniej obrzydliwym.
Dobrzy ludzie w tym szpitalu się zebrali, cieszę się. Koleżanka w marcu miała tam cesarkę, bardzo przyjazne miejsce, tak to odebrała.
To jest mowa nienawiści,koniec kropka.Dlaczego odpowiednie słuzby sie tym nie zajmą???
Pan Rozenek niech spojrzy na Bierdronia i Grodzkiego i niech wtedy powie, że to coś obrzydliwego .
To tak, dla ścisłości.
nie zgadza sie wykonać na nich wyroku ?
najpierw info o tym, że KEP broni Chazana - oczywiście wybrali jego najbardziej "katofanatyczne" zdjęcie z obrazem papieża i nieśmiertelną panią z Krzyżem w tle
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/episkopat-w-obronie-prof-chazana/mgh5j
a zaraz potem o tym, jak proboszcz w Brzezinach "epatuje dosadnością", śpiewając na Mszy Św. balladę o nienarodzonym dziecku:
http://wiadomosci.onet.pl/kielce/antyaborcyjna-krucjata-ksiedza-z-brzezin-wstrzasajaca-piesn-poruszyla-wiernych/297mb
"Jak ja to wytłumacze mojemu 6-letniemu dziecku?" - pyta matka. No fakt, przecież jak się usunie, to dziecko znika, a o znikniętym nie musi tłumaczyć nic.
Być człowiekiem sumienia.
Profesor Bogdan Chazan został odwołany z funkcji dyrektora Szpitala Świętej Rodziny za to, że nie
dokonał aborcji dziecka obciążonego wadami genetycznymi i nie wskazał w myśl prawa stanowionego by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8;
text-decoration:underline; border:none;">przez ludzi osoby, która może to uczynić. Nękany przez dziennikarzy
powiedział: „Nic nie jest wieczne, ani życie ani funkcja, którą się pełni”. Nie dokonał
aborcji, ponieważ był wierny sumieniu, które mu przypominało piąte przykazanie Boże: Nie zabijaj. Według
prawa ludzkiego było wskazanie do aborcji , gdyż dziecko miało wiele wad genetycznych, jednak dla człowieka wiary ważniejsze
jest to, co mówi by FLV Player
Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">Bóg.
Profesor Chazan uczynił tak, jak
kiedyś Św. Piotr, który wyznał: Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi.
Konflikt prawa ustanowionego przez
człowieka z Bożym prawem, był i nadal jest częstym problemem w życiu
osobistym, społecznym, czy politycznym. Hitlerowscy
oprawcy w imię prawa mordowali niewinnych, bezbronnych ludzi. Dzisiaj w
imię prawa zabija się nienarodzone dzieci. Jest i dzisiaj wiele
problemów moralnych, które nurtują, a często łamią ludzkie sumienia.
Wobec wielu nakazów i zakazów,
które Żydzi stworzyli uzasadnione było pytanie: co wolno, a czego nie wolno robić? Zawsze staniemy wobec podobnych
dylematów. Czy można poddać się zapłodnieniu by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8;
text-decoration:underline; border:none;">in vitro? Czy można skrócić życie przez eutanazję? Prawo ludzkie na
to zezwala i tłumaczy, to takie humanitarne, dobroczynne. Trzeba zapytać: a co na to Bóg, Stwórca i dawca
życia?. Czy wolno łuskać kłosy w szabat, to był problem współczesnych Jezusowi ludzi? A
dziś zapytamy: czy wolno w Dzień Pański kupować chleb w markecie? Czy wolno w ten święty dzień chodzić na
by FLV Player Addon" style="cursor:pointer; color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">inne zakupy do sklepów? Niedziela w Polskiej
rzeczywistości stała się dniem handlowym, gdzie liczy się zyski i straty na kalkulatorze, w kasach ale nie liczy się strat
duchowych, nie pamięta się Bożego prawa: Pamiętaj, abyś dzień Pański święcił. Kto ma
stać na straży tego prawa? Chrześcijańskie sumienie. Ojciec Święty Jan Paweł II uczył nas w Skoczowie: Trzeba,
abyśmy byli ludźmi sumienia. Sumienie jest sanktuarium wewnętrznym, w którym Bóg mówi nam, co jest dobre a co
złe. Jest to zatem podstawowy wyznacznik naszych decyzji, planów i działania. Kiedyś staniemy przed Bogiem, jak mówi
barwnie dzisiejszy Psalm:
Mieszkanie me rozbiorą i przeniosą ode mnie *
jak namiot pasterzy. Zwijam jak tkacz by FLV Player Addon" style="cursor:pointer;
color:#1ba4c8; text-decoration:underline; border:none;">moje życie. *
On mnie odcina od nici…
W
połowie dni moich *
muszę odejść…
Czy to będzie połowa, w ludzkim rozumieniu, czy
więcej, zawsze będzie to całość czasu, ofiarowana nam przez Boga. Dziś Bóg przez proroka w pierwszym czytaniu
„dorzucił” Ezechiaszowi piętnaście lat. Nie wiadomo ile nam Pan jeszcze ofiaruje. Warto być człowiekiem
sumienia, aby kiedyś w podsumowaniu swego życia, podobnie jak Ezechiasz w obliczy śmierci wyznać: «Ach, Panie, wspomnij
na to, proszę, że postępowałem wobec Ciebie wiernie i z doskonałym sercem, że czyniłem, co miłe oczom
Twoim». Ks. Kazimierz W. MS